Gündem Gebeliğin 33. haftasında anne ve bebekte görülen gelişmeler

Gebeliğin 33. haftasında anne ve bebekte görülen gelişmeler

01.05.2018 - 15:20 | Son Güncellenme:

Gebeliğin 33. Haftasına gelindiğinde artık bebeğiniz dünyaya göz kırpmaya başlıyor. Bebeğiniz artık hareket etmeye başlarken anne adayının yaşadığı değişimler ise kenara atılmaz. Gebeliğin 33. Haftasında yaşanacak gelişmeleri okumalı ve kendinizi hazır hissetmelisiniz.

Gebeliğin 33. haftasında anne ve bebekte görülen gelişmeler

Bebekte görülen değişimler nelerdir?

Haberin Devamı

33 haftalık bir gebelikte bebek 31. haftasındasındadır. Bebeğin kafa gelişimi bu dönemde tamamlanmak üzeredir bu nedenle bebeğiniz sık sık yer değiştirebilir. Bebeğinizin göz hareketleri başlamış, büyüdüğü için rahim duvarınızın incelmiştir. Bu da bebeğin gece ve gündüzü ayırt etmesine ve yoğun ışığı hissedip göz bebeklerinin tıpkı normal insanlar gibi küçülmesine neden olur.

Bebek bu dönemde tıpkı doğumdan sonraki gibi uyurken gözlerini kapatıp uyanınca açmaya başlar. Hatta bebek artık derin uyku uyumaya başlamış, uyandığı zaman ise dinlenmiş olarak kalkar.

Bu dönemdeki bir başka önemli gelişme ise bebeğin immün sistemi, (bağışıklık sistemi) annenin kanındaki antikorların bebeğe geçmesiyle gelişimini tamamlanmak üzeredir.

Haberin Devamı

Bebek bu dönemde 1900-2000 gr ağırlığına ulaşmıştır. Boyu ise ortalama 43 cm’e ulaşmıştır yani bebek bir ananas büyüklüğündedir. Bebeğin bu dönemde kemikleri iyice gelişip kalınlaşmaya ve gelişmeye başlar.

Annede görülen değişimler nelerdir?

Anne adayının rahmindeki amniyotik sıvının azalması sebebiyle bebeğin hareketlerinden daha çok etkilenmeye başlanıldığı bir dönemdir. Bu dönemde el ve ayak şişliklerinden şikayet etmek gayet normaldir. Bol su tüketip hafif egzersizler ile bu şikâyetler mininmuma indirilmeye çalışılmalıdır.

Hamileliğin son birkaç haftasından beri devam eden uykusuzluk problemi bu dönemde devamlılık göstermektedir. Anne adaylarının uykusuzluk şikayetleri için özellikle bebeğin bağışıklık sisteminin geliştiği bu dönemde ilaç kullanmak yerine ılık duş ve sıcak süt gibi doğal yöntemlere başvurması önerilir.

Anne adaylarının özellikle bu dönemde cinsel isteklerinde bir artış gözlemlenir. Cinsel ilişki için herhangi bir engel yoktur, rahim ağzının açılması sebebiyle doktorunuzun önerdiği pozisyonları denemenizde fayda vardır.

Annenin el ve ayak bileklerinde şişlik ve ağrı da gözlemlenebilir bunun için annenin yatarken yastıkla bileklerini desteklemesi onu rahatlatacaktır.

33. haftada hamile annenin erken doğum riski başlamıştır. Annelerin bu risk karşısında ani hareketlerden, yoğun tempodan, fazla heyecan ve stresten kaçınması gerekmektedir. Annelerin bebeğin hareketlerini sayması önemlidir. Anne adaylarının bebeğin 1 saat içerisinde kıpırdanma, yuvarlanma, tekme vb. hareketlerinden en az 10 tane hissetmiyorsa biraz yemek yiyip veya hareket edip, yatıp tekrar saymaya devam etmelidirler.