07.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Esra Alus
Maltepe Gülsuyu’nda Eylül 2013’te uyuşturucuya karşı yapılan yürüyüş sırasında çetelerin açtığı ateş sonucu Hasan Ferit Gedik’in ölümü ve çok sayıda kişinin de yaralanmasına ilişkin dava, beşinci kez görülemeden ertelendi.
Anadolu Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Gedik ve yaralama suçundan yattığı cezaevinden bir süre önce kan babası İbrahim Gedik ile Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş da katıldı. Mahkeme başkanı Mahir Merdun, davanın nakli talebiyle dosyanın 15 Eylül 2014’te Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderildiğini belirterek henüz bir cevap gelmediğini belirtti.
Gedik ailesi isyan etti
Ancak Gedik ailesi avukatlarından Güray Dağ, davanın taşınma talebine itiraz etti. Dağ, “Balyoz ve Poyrazköy davaları için adliyenin konferans salonu tahsis edilmiştir. Davanın nakli denen bir tiyatroyla karşılaşıyoruz. Niye nakil? Şimdiye kadar başlasaydık aşama kat etmiş olacaktık. Dünyanın en büyük adliyesinde olmayan salon başka nerede var? Bu karardan rücu edin” dedi.
Hasan Ferit Gedik’in dedesi Mustafa Meray, mahkeme heyetine, “İki elim iki yakanızdadır. Rüyanıza girecek” diye bağırırken, baba İbrahim Gedik de “Vicdanınızı sorgulayın” diye seslendi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk nedenlerinde bir değişiklik olmadığı gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme oy çokluğu ile dosyanın nakli konusunda bir karar verilmek üzere Adalet Bakanlığı’na yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine ve cevabın akıbetinin sorulmasına hükmetti. Davanın nakli konusunda üye hakim Özlem Pınar Haktanır Ağakoç ise karşı oy kullandı. Hakim Ağakoç karşı oyunda şöyle dedi: “Fiziki standartlar itibariyle yargı teşkilatının en iyi standartlarına sahip adliyelerinden birinin mahkememiz emrinde olması nedeniyle iş bu kovuşturma için fiziki şartların İstanbul ilinde sağlanamaması halinde Türkiye’nin hiçbir yerinde sağlanamayacağının açık olduğu, İstanbul ilinin kolluk hizmetlerinin yerleşik şekilde kullanıldığı ve tecrübeli personelin istihdam edildiği il merkezi olması nedeniyle güvenlik kaygısının davanın naklinde gerekçe yapılamayacağı, davanın nakli için öngörülen şartların bulunmadığı kanaatiyle karşı oy kullanıyorum.”
Duruşmada ‘kayıt’ tartışması
Duruşma sırasında Gedik ailesinin avukatlarından Ömer Kavili, salonda bulunan mikrofon ve kameraların ışığının yandığını belirterek bunun istihbarat amacıyla yapıldığını düşündüğünü ve bu konuda tespit yapılmasını istedi. Mahkeme ise ara kararında duruşma salonunda bulunan mikrofon ve kameralarda bu celse kırmızı ve yeşil ışıkların yandığını belirterek, mahkemeye kayıt yapılacağı konusunda bilgi verilmediğini belirttiği 3 No’lu ara kararında, “Mahkeme salonunda bilgi verilmeden kayıt yapılıp yapılmadığı, cihazların mevcut şekliyle kayıt yapar durumda olup olmadıklarının ve bu konuda teknik şartnamenin örneğinin gönderilmesi konusunda İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılmasına” karar verdi ve duruşma 4 Mart 2015 gününe ertelendi.