Gündem Gelen şikâyetleri rektörlüğe ilettik

Gelen şikâyetleri rektörlüğe ilettik

13.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

4 akademisyeni katleden Volkan Bayar hakkında YÖK’e 3 şikâ yet başvurusu yapıldığını belirten Prof. Dr. Saraç, “Şikâyet başvuruları geciktirilmeksizin gereği yapılmak üzere üniversite rektörlüğüne gönderilmiştir” dedi...

Gelen şikâyetleri rektörlüğe ilettik

YÖK Genel Kurulu, Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde araştırma görevlisi Volkan Bayar’ın çalışma arkadaşı 4 akademisyeni öldürdüğü silahlı saldırıyı görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Genel Kurul sonrası yaptığı açıklamada, menfur saldırı dolayısıyla akademi camiası olarak derin üzüntü yaşadıklarını ifade eden Saraç, “15 Temmuz hain darbe teşebbüsü ile birlikte bütün kurum ve kuruluşlar olarak terörle mücadelede zorlu bir sürece girmiş olduk” dedi.

Haberin Devamı

Üniversitelerin, ayrı bir kamu tüzel kişiliğine sahip kurumlar olduğuna dikkati çeken Saraç, rektörlerle ilgili YÖK’e ulaşan şikâyetler hakkında gerekli inceleme ve soruşturmaların Yükseköğretim Denetleme Kurulunca yürütülürken üniversitelerle ilgili diğer bütün şikayetlerin ise değerlendirilmek ve gereği yapılmak üzere ilgili üniversite rektörlüğüne aktarıldığını anlattı. Saraç, şunları kaydetti:

‘3 şikâyet başvurusu’

“Nitekim menfur olay öncesi, saldırıyı gerçekleştiren şahısla ilgili kurulumuza intikal eden şikâyetler de bu nedenle ilgili üniversite rektörlüğüne herhangi bir gecikmeye mahal bırakılmaksızın sevk edilmiş ve gereğinin yapılması istenmiştir.

Gönen’in yerine Şenocak

Toplantı sonrasında, önceki gün rektörlük görevinden istifa eden Prof. Dr. Hasan Gönen’in istifası kabul edildi. YÖK tarafından, ESOGÜ Rektörlüğü’ne, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Şenocak atandı. Yükseköğretim Kurulu yetkilileri, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü görevine özellikle bir hukukçu öğretim üyesini vekaleten atadıklarını belirtti.

Saldırgan Volkan Bayar’ın müfteri olduğuna, kendilerine iftira attığına ilişkin kurulumuza ulaşan iki, kamuya girişinin usulsüz olduğuna dair bir şikâyet başvurusu bulunmaktadır. İftiraya ilişkin iki şikâyetten biri 30 Ocak 2018, diğeri ise 1 Şubat 2018 tarihinde kurulumuza ulaşmış ve her iki şikâyet başvurusu da geciktirilmeksizin 8 Şubat 2018 tarihinde gereği yapılmak üzere üniversite rektörlüğüne gönderilmiştir. Kamuya girişinin usulsüz olduğuna ilişkin yapılan şikâyet başvurusu ise 14 Temmuz 2017’de kurulumuza ulaşmış ve 1 Ağustos 2017’de üniversitesine sevk edilmiştir.”

Haberin Devamı

Gönen dinlendi

Saraç, olayın yaşandığı gün YÖK tarafından acil olarak inceleme ve soruşturma başlatıldığını ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu’nun aynı gün Eskişehir’de görevlendirildiğini hatırlattı. İstifasını sunan Rektör Prof. Dr. Hasan Gönen’in kurulda dinlendiğini ve olayla ilgili kendisine sorular yöneltildiğini aktaran Saraç, şöyle devam etti:

“Gerçekleştirilen bu toplantıda, bu tür hadiselerin bir daha cereyan etmemesi için alınacak tedbirler ve yapılacak uyarılar müzakere edilmiştir. Üniversitelerimizin FETÖ ve benzeri tüm terör örgütleriyle mücadeleyi serinkanlılıkla, hukuk kuralları çerçevesinde, kurumsal düzlemde ve geciktirmeksizin yürütmelerinin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, üniversite rektörlerimizle bu toplantıda çıkan sonuçlar paylaşılacaktır. Bu olay ile alakalı başlatmış olduğumuz idari soruşturma en kısa sürede tamamlanacaktır.”