Gündem Gelibolu’da alan kılavuzu krizi

Gelibolu’da alan kılavuzu krizi

15.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kara Savaşları’nın meydana geldiği Gelibolu Yarımadası’nda, alan kılavuzu krizi yaşanmaya başladı. Yasal olarak alanda çalışamadığı ileri sürülen 695 alan kılavuzu ortada kaldı.

Gelibolu’da alan kılavuzu krizi

Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yıldönümü anma ve kutlama törenleri öncesi alan kılavuzu krizi patlak verdi. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 28 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kanun ile ’Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na dönüştürüldü. Bu değişiklik nedeniyle alan kılavuzları Gelibolu Yarımadası’nda çalışma yetkisini kaybetti.
‘Alanda çalışamazlar’
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, alan kılavuzlarının şu an Gelibolu Yarımadası’nda çalışmak için yasal statüleri bulunmadığını söyledi. Alan kılavuzlarının bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini ifade eden Gürkan, “Bu değerlendirme sonucunda kriterleri karşılayanların belirlenecek yeni bir unvanla alanda çalışmaları müsaade edilecek. Kriterleri karşılayamayanlar ise maalesef alana çıkamayacaklar” dedi.
Alan başkanlığı kurulmasının üzerinden yaklaşık 8 aylık süre geçmesine rağmen hala bir yönetmelikle kendilerine resmiyet kazandırılmaması alan kılavuzlarını kızdırdı. Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Derneği Başkanı Ertekin Köse, bu sorun ve yetki kargaşasının çözülmemesi durumunda ciddi kaos ve şehitlik bölgesinde huzursuzluk yaşanacağını söyledi. Çanakkale Rehberler Odası Başkanı Adem Biçer de, “ artık sabrımız kalmadı. İlgililer hakkında yasal işlem başlatacağız” dedi.