Gündem Gelibolu'daki yangın büyüyor

Gelibolu'daki yangın büyüyor

28.07.2013 - 12:34 | Son Güncellenme:

Yurdun çeşitli bölgelerinde çıkan yangınlar binlerce hektarlık alanı etkiliyor. Gelibolu'da başlayan yangın kozalakların da etkisiyle hızla büyüyor. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, yangının devam ettiğini, alevlerin tarihi milli park alanına sıçramasının rüzgarın durumuna bağlı olduğunu söyledi. Çanakkale'nin Gelibolu Yarımadası'nda bugün çıkan yangın söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangının çıktığı bölgeye gelen Vali Çınar, yangın söndürme çalışmasının hem havadan hem de karadan sürdüğünü söyledi. Yangının çıkış sebebinin belli olmadığını aktaran Çınar, "Belediyelerden de destek istedik. Arkadaşlarımız müdahale ediyor. Rüzgar olumsuz etkiyor. Konu ile ilgili de bakanlığın haberi var. Arkadaşlar çalışıyorlar, inşallah en kısa zamanda söndürülür diye düşünüyorum." dedi. Yangının şehitliklerin de bulunduğu Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park'a sıçrayıp sıçramayacağı yönündeki soru üzerine Çınar, "Gidişat, müdahalenin şekli, rüzgarın gücü bunlar belirleyici etken olacaktır. Dileğimiz en kısa zamanda en az zararla yangının söndürülmesi." diye konuştu.

Geliboludaki yangın büyüyor

GELİBOLU YANIYOR

Çanakkale' de Gelibolu Yarımadası'nda Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyü yakınlarında ormanlık alanda nedeni henüz belirlenemeyen orman yangını başladı. Saat 12.05' te ormanlık alandan yükselen dumanları Çanakkale boğazında geçiş yapan ticaret gemileri de farkedince ilk ihbarlar Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi Müdürlüğü'ne deniz telsizinden yapıldı..

Haberin Devamı

Gelibolu yarımadası'ndaki orman kuleleri de yoğun duman üzerine bölgeye söndürme ekipleri sevketti..Çanakkale' de konuşlanan bir yangın söndürme helikopteri bölgeye sevkedildi.Yangına Gelibolu Yarımadası'nda görev yapan 10 kişilik 4 arazöz ekibi de gönderildi Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri yoğun ormanlık alanda yükselen alevleri söndürmek için çalışma başlattı..

YANGIN ŞEHİTLİĞE YAKLAŞTI
Çanakkale'de şehitlik ve savaş alanlarının bulunduğu Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki Eceabat İlçesi’ne bağlı Kilitbahir Köyü girişinde, saat 16.99 sıralarında orman yangını çıktı. Alevlerin kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.

Eceabat İlçesi’ne bağlı Kilitbahir Köyü girişindeki 32’nci Hava Savunma Bataryası Komutanlığı yakınında, Ağaderesi Şehitliği’ne 500 metre mesafede bilinmeyen nedenle orman yangını çıktı. Yangına ilk müdahaleyi askerler yaptı. Hızla yayılan alevlerin bulunduğu bölgeye Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü’ne bağlı arazöz ve işçiler de sevk edildi. Ayrıca Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı yangın söndürme helikopteri de söndürme çalışmalarına havadan destek veriyor. Bölgeye takviye olarak arazözler gönderildi.

Haberin Devamı

50 HEKTAR KÜL OLDU
Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'ne 20 kilometre uzaklıktaki Ilgar Deresi yakınlarındaki ormanlık alanda bilinmeyen bir nedenle başlayan yangında ilk belirlemelere göre 50 hektarlık alandaki çam ağaçları zarar gördü.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, bölgeye gelip, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, Akbaş Şehitliği'nde konuşlandırılan yangın yönetim aracından, talimat verip çalışmaları yönlendiriyor. Yalçın, şu ana kadar 50 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü belirtip, çalışmaların 35 arazöz, 150 yer işçisi, 7 dozer ve 5 helikopterle sürdüğünü kaydetti. Bir türlü kontrol altına alınamayan ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park sınırındaki Eceabat İlçesi'ne bağlı Yalova Köyü yönünde ilerleyen yangının önünün kesilmesi için ekiplerin yoğun çalışması sürüyor. Yanan bölgenin yan kısmındaki yeni ağaçlandırma sahasının da 2008 yılında çıkan yangında küle döndüğü ve 320 hektarlık bu bölgenin yeniden ağaçlandırıldığı öğrenildi.

SABAHA KADAR KORKUYLA İZLEDİLER

Haberin Devamı

Öte yandan Muğla'nın Milas İlçesi Ören Beldesi yakınlarında başlayıp şiddetli rüzgar nedeniyle hızla büyüyen orman yangını, ekiplerin yoğun çalışması ardından güçlükle kontrol altına alındı. 3 köy ile Ören Beldesi’ndeki evlere yaklaşan alevler, köylüler ve tatilcileri sabaha kadar uyutmadı. ’Gökova’nın ciğerleri’ olarak bilinen bölgedeki yangında yaklaşık 45 hektarlık alan zarar gördü, 2 ahır ile 1 samanlık ve 80 arı kovanı küle döndü. Yangında, ölen ya da yaralanan olmadı.

Milas İlçesi’ne bağlı Pınar Köyü yakınlarında dün akşam saatlerinde ilk belirlemelere göre elektrik tellerinin birbirine temas etmesi sonucu oluşan kıvılcımlar yangına neden oldu. Ormanlık alandaki yangın, şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı. Kumluca, Pınar ve Çamlıca köyleri ile Ören Beldesi’nde ev ve bahçelerin yakınına kadar ulaşan alevler korkuya neden oldu. Bugün saat 04.00 sıralarında Ören Beldesi’nde yangın tehdidi nedeniyle önceden boşaltılan bir ahır ile samanlık, bir köyde de yine boş ahır ile 80 arı kovanı alevlere teslim oldu. Bölgedeki ekiplerin yoğun çalışmasıyla yangının diğer ahır ve evlere sıçraması engellendi. Yaklaşık 18 saat süren yangın nedeniyle köylüler ve tatilciler evlerine giremedi.

Haberin Devamı

YER İŞÇİLERİ YORGUN DÜŞTÜ
Y
angın, havanın aydınlanması ardından bölgeye gönderilen 7 helikopter ve 3 uçağın da desteğiyle saat 09.00 sıralarında kontrol altına alındı. Yangına, 5 iş makinesi, 40 arazöz, 15 traktör, 250 orman işçisi ile 200 köylü müdahale etti. Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım da yangın bölgesinde çalışmaları yönetti. İlk belirlemelere göre, yangında yaklaşık 45 hektar kızılçam ormanı ve tarım arazisinin zarar gördüğü bildirildi. Saatler süren söndürme çalışmaları sırasında yorgun düşen yer işçileri, yangının kontrol altına alınmasının ardından bölgedeki ağaçların altında uykuya dalıp bir süre dinlendi.

Haberin Devamı



BAŞKAN TURAN: "ORMANI ’DELİ POYRAZ’ YAKTI"
Yangın bölgesinden bir an olsun ayrılmayan Ören Belediye Başkanı CHP’li Kazım Turan şöyle dedi: "Gökova’nın ciğerleri olan bu bölgeyi bu kadar yakan, bizlere sabaha kadar kabus yaşatan yılda bir veya iki kez meydana gelen ve bizim ’Deli poyraz’ dediğimiz şiddetli fırtınadır. Yangının başlamasının hemen ardından alevler şiddetli rüzgar nedeniyle hızla yayıldı. Gece olması ve havadan da müdahale edilememesi nedeniyle sabaha kadar yangın giderek büyüdü, evlerin yakınına kadar ulaştı. Ben de orman mühendisi olduğum için çalışmalara destek vermek üzere buraya geldim. Ekiplerin yoğun çalışması bir faciayı önledi." Yangının kontrol altına alınmasıyla bölgede yaşayanlar da rahat bir nefes aldı.

BODRUM'DA 6 NOKTADA YANGIN ÇIKTI

Muğla'nın Bodrum İlçesi Fesleğen Yaylası yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı. 6 ayrı noktada çıkan yangına havadan ve karadan müdahale edilirken, şiddetli rüzgarın bölgede etkili olduğu öğrenildi.

Bodrum İlçesi Mumcular Beldesi Fesleğen Yaylası yakınındaki ormanlık alanda, bugün saat 11.30 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Birbirine yakın altı ayrı noktada başladığı öğrenilen yangına ilk olarak havadan helikopter ve uçakla müdahale edilmeye başlandı. Şiddetli rüzgarın etkili olduğu bölgede yangının hızla ilerlediği öğrenildi. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı çok sayıda arazöz de yangının çıktığı bölgeye sevk edildi

ADANA'DA 7 HEKTARLIK BAL ORMANI YANDI

Adana'nın Karaisalı İlçesi'nde Hasan Dağı eteklerinde çıkan yangında 20 hektarlık alan zarar gördü. Kızılçam ve makilik alan ile Bal Ormanı Projesi kapsamında dikilen akasya, keçi boynuzu, defne, yabani elma fidanları da kül oldu.Karaisalı'nın kuzeyinde Nergizlik Barajı ile Hasan Dağı arasındaki bölgede dün öğle saatlerinde alevler yükseldi. Şiddetli rüzgarda yüksek gerilim elektrik tellerinin birbirine çarpması sonucu çıktığı sanılan yangın, kısa sürede büyüdü. Hasan Dağı'nın eteğindeki Saydere Köyü'nü de tehdit eden orman yangınına havadan 2 helikopter, karadan 7 dozer ve çok sayıda arazözle müdahale edildi. Yaklaşık 150 yangın söndürme işçisi, alevleri söndürmek için uğraş verdi. Gülüşlü Köyü yakınlarındaki mezarlığına kadar ulaşan yangın, Kaksan Kireç Fabrikası civarında kontrol altına alındı.Yangında kızılçam ve makilik alan ile 5 yıl önce oluşturulan Bal Ormanı'ndaki akasya, keçi boynuzu, defne, yabani elma fidanları zarar gördü.

7 saatlik çalışmayla kontrol altına alınan yangın bölgesinde soğutma çalışmaları gün boyu sürdü.