Gündem Genç fizikçinin adı ölümsüzleşti

Genç fizikçinin adı ölümsüzleşti

01.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ailesi, 2007 yılında Isparta’da düşen uçakta yaşamını yitiren 28 yaşındaki genç fizikçi Özgen Berkol Doğan adına Türkiye’nin ilk ‘bilim kurgu kütüphanesi’ni açtı

Genç fizikçinin adı ölümsüzleşti

Özgen Berkol Doğan, genç bir bilim insanıydı. 28 yıllık ömrüne birçok başarıyı sığdırdı. Çocukluğundan beri hayallerini süsleyen Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ne (CERN) kabul edilen birkaç Türk fizikçiden biri olmayı başardı. Doğan’ın diğer ilgi alanı ise bilim kurgu romanlarıydı. Hem okuyor hem de ünlü bilim kurgu eserlerini Türkçe’ye çeviriyordu. Ayrıca iyi bir dansçıydı... Doğan’ın kısa ama başarılarla dolu yaşam perdesi, 30 Kasım 2007’de kapandı. İstanbul’dan Isparta’ya giden uçakta hayatını kaybeden 57 kişinin arasında Berkol Doğan da vardı. Ölümünün üzerinden 5 yıl geçti. Ailesi ve arkadaşları, onu hiç unutamadı. Yakınları, Moda’da kurdukları Türkiye’nin ilk bilim kurgu kütüphanesine onun adını verdi. Berkol’un adı artık bu kütüphanede yaşayacak.

‘Küçük ama dopdolu’
Moda’da küçük ama incelikle tefriş edilmiş bir apartman dairesinde kurulan kütüphane, raflarından tavan süslemelerine kadar Özgen Berkol Doğan’ın anılarıyla dolu. Duvarlarda Berkol’un bilim kurgu çizimleri var. Türkiye’de bir ilk olan kütüphane dünyaca ünlü bilim kurgu eserlerinin yanı sıra Fikret Adil’den Ülkü Tamer’e birçok duayenin özel kitap koleksiyonlarını da ziyaretçileriyle buluşturacak. Bugün kütüphanenin resmi açılışını yapacak olan Berkol’un ailesi kaybettikleri oğullarını ve kütüphaneyi anlattı:

‘Gençlere aktarmak istedik’
Oğlunun çok okuyan biri olduğunu söyleyen baba Prof. Dr. Nevzat Doğan, “Bilim kurgu çevirileri yapmıştı ve Türk yazınına kazandırmıştı. Onun bu ilgisinden yola çıkarak böyle bir fikir oluşturduk. Türkiye’de bilim kurgu temasıyla oluşturulmuş bir kütüphane de yok. Hem tematik bir kütüphane oluşturalım hem de Berkol’un ilgi alanıyla ilgili olsun istedik” dedi.
Kütüphanenin duvarlarında Berkol’un çizimlerinin de sergileneceğini belirten Prof. Doğan, “Bu küçücük mekânda kütüphaneden çok daha fazlası olacak” diye konuştu.

‘Her hayali gerçek oldu’
Özgen’in annesi Feryal Doğan ise “Hayallerini gerçeğe dönüştürürken bize bunların aslında ne kadar kolay olduğunu da gösterdi. Robert Kolej’i kazandı. Biz ‘Demek ki kazanılabiliyormuş’ dedik. Üniversiteyi kazandı, ‘Üniversiteye de girilebiliyormuş’ dedik. Yani o herkesin hayal diyebileceği şeyleri o kadar kolay yaptı ki biz hiç şaşırmıyorduk” dedi.

Haberin Devamı

Genç fizikçinin adı ölümsüzleşti

‘Kaza olduğuna inanıyoruz’
Isparta’da 30 Kasım 2007’de Özgen Berkol Doğan’ın hayatını kaybettiği uçak kazası hakkındaki spekülasyonlara da değinen aile, “Biz olayın kaza olduğu düşüncesindeyiz. Kamuoyuna yansımış ya da yansımamış birçok söylem ve belge var. İhmallerin sebep olduğu bir kazaydı” diyor.

Yazarlar