Gündem ‘Geri adım’ mesajına asistanlar da sevindi

‘Geri adım’ mesajına asistanlar da sevindi

23.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun Tam Gün Yasası konusunda ‘geri adım olarak’ nitelenen açıklamasının ardından asistanları ‘Hocalarına kavuşma’ heyecanı sardı

‘Geri adım’ mesajına asistanlar da sevindi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun “Tam Gün Yasası”nın yeniden değerlendirileceği açıklaması, asistanları da mutlu etti. Yasanın değişmesi halinde hocalarının döneceğinden umutlanan asistanlar, daha iyi bir eğitim alacaklarını ve kendi koşullarının da iyileşeceğini düşünüyor.
İstanbul Tabipler Odası Sadi Konuk Hastane Temsilcisi Asistan Doktor Yusuf Kayran, genç asistanlar ve hastanelerin geleceği açısından hocaların dönebilmesi adına bekledikleri değişiklikleri ise şöyle sıraladı:
“Koca koca profesörlere sadece benim gibi bir asistan gibi ‘poliklinik hizmeti vereceksin’e getirdiler. Profesörün sıradan hastayı görmesinin bir alemi yok. Bu kişilerin görevi eğitim. Bu insanların derdi para da değil. Bu kişiler idealist oldukları için bu işi yapıyorlardı zaten... Tam Gün Yasası’nın ardından gelen istifalarla birlikte yeni hekimler, asistanlığını yapmakta olanlar çok zorlandılar. Bazı şeyleri kendi kendimize öğrenmek zorunda kaldık. Ameliyat teknikleri her kitapta yazıyor ama bunu görmeden ben ameliyatı nasıl öğrenebilirim ki? İstifa eden doktorlar mevcut sistemin tamamen değişmesini istiyorlar. Her şeyden önce de hastayı müşteri gibi gören performans sisteminin değişmesi isteniyor. Bu sistem yüzünden hastaları 3 dakika dinleyip göndermek zorunda kalıyoruz. Hastayı 10 dakika dinlesek teşhis koyabilecekken, 3 dakika dinleyince ya doğru teşhis konulamıyor ya da gereksiz yere mesela MR gibi tetkikler isteyerek maddi ve manevi olarak sistemi de zarar uğratmış oluyoruz. Hocalar, öğrencilerini yetiştirebilecekleri uygun çalışma koşulları istiyorlar.”

“İyi bir çaba”
Asistanların internet ortamındaki platformu http://www.asistanhekim.org/ sitesinde asistan hekimler de Müezzinoğlu’nun açıklamasına gelen tepkilerden bazıları şöyle:
Barış: “İyi bir çaba bu. Sayın Bakanımıza teşekkür ederiz. Umarım üniversiteler haricindeki hekimlerin de tam gün ve diğer özlük problemleri konularına el atılır. İzin kullanmaya kalksak maaş buna elvermiyor. Bir de acil uzmanlarının özel hastanelerde çalışmaları stratejik grup adı altında tutularak engellenmişti, özel hastaneye ancak pratisyen statüsü ile geçilebiliyor. Özel hastane yönetmeliğinde de acil serviste daha önce zorunlu kılınan acil uzman kadro şartı da iptal edilmişti. Bu da büyük bir haksızlık. Bu konuya mutlaka çözüm gerekiyor. Yıllarca emek harcamamız sonrasında birden seçeneksiz ve zorunlu alanlarda sıkışık bırakılan tek branş olsa gerek acil uzmanlığı.”
Zuhal: “Bu hocalar elma değil dalda yetişmiyor. Eğitim sisteminin çökmemesi adına doktor eğitimi adına bir şeyler yapılmalı. Umarım hatasını anlamıştır hükümet. Yoksa eğitimi baltalayarak yetiştirdiği doktorların eline düşer.”