Gündem Gezi’de ‘direniş cuması’

Gezi’de ‘direniş cuması’

08.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi Parkı eylemlerinin 11. günü de ilginç görüntülere sahne oldu. Antikapitalist Müslümanlar tarafından parkta ‘Direniş cuması’ kılınırken, Adana’da ölen komiserin adı parkta sokağa verildi.

Gezi’de ‘direniş cuması’

Miraç Kandili’nde Gezi Parkı’nda Kandil duası yaparak vakit namazı kılan Antikapitalist Müslümanlar grubunun üyeleri dün de Cuma namazı için park girişini adeta ibadethaneye çevirdi. Çevredeki eylemcilerin de katılımıyla sayıları yaklaşık 200 kişiyi bulan kalabalık grup Sedat Doğan’ın okuduğu hutbeyi dinledi. Hutbede, “Bu Cuma saatinde Gezi Parkı’nda buluştuk ve ülkeyi talan edenlerden hesap sormaya geldik. Bu saldırı bir insanlık suçudur. İnsanların birlik olarak haklarını savunması meşrudur, haktır, caizdir” denildi.
Polis için dua ettiler
Daha sonra ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık tarafından önce cuma namazı, ardından da yaşanan olaylarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Eliaçık cenaze namazı öncesinde Adana’da eylemlere müdahale ettiği sırada yaşamını yitiren polis memuru Mustafa Sarı’yı kast ederek, “Ölen polis kardeşimiz için de dua etmeyi unutmayalım. O da bizim bir evladımız” dedi. Parkın bir diğer dini etkinliğini ise Alevi dernekleri düzenledi. Alevi eylemciler dua okuyarak parktakilere et ve pilav dağıttı.
Gezi giderek büyüyor
Eylemciler tarafından giderek küçük bir şehre dönüştürülen gezi parkındaysa önceki günlere göre daha az bir kalabalık vardı. Ancak etkinlikler hız kesmeden gün boyu devam etti. Liseli öğrencilerinin çoğunlukta olduğu gruplar sloganlar eşliğinde parkta tur atarken, zaman zaman da davul zurna eşliğinde halay çekildi. Boğaziçi, Sabancı, Bilgi gibi çeşitli üniversitelerden ve yurtdışından gelen bir grup akademisyen ve öğrenci ise oluşturdukları Açık Üniversite’de ders yaptı. Sabah saatlerinde ise ‘Çapulcu Dershanesi’nde öğrencilere gönüllü öğretmenler tarafından özel ders verildi.
Adı ‘sokağa’ verildi
Eylemciler Gezi Parkı’ndaki yaşam alanlarında çadır siteleri kurarken, diğer yandan oluşturdukları sokaklara da isimler verdi. Sokak isimleri arasında suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink, nefret cinayetine kurban giden eşcinsel Ahmet Yıldız, ünlü dilbilimci Noam Chomsky’nin adları da yer aldı. Adana’da eylemlere müdahale ettiği sırada köprüden düşerek yaşamını yitiren polis memuru Mustafa Sarı’nın adı da parkta, ‘Şehit Komser Mustafa Sarı Caddesi’ şeklinde yer buldu.
‘Barışçıl hava var’
Parkta yaratıcılık da ön plandaydı. Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık ve Endüstriyel Tasarım bölümünden bir grup öğrenci karton tüplerden oturma yerleri ve gölgelikler yaptı. Yabancı öğrenciler de İngilizce ‘Uluslararası öğrenciler sizi destekliyor’ pankartının önünde kurdukları stantta direnişe destek olmaya devam etti. Almanya’dan Erasmus programıyla gelen ve Mimar Sinan Üniversitesi’nde Mimarlık okuyan Martin Zierer, “Burada harika ve barışçıl bir hava var” dedi.