Gündem Gezi, Roboski Soma alkışlandı

Gezi, Roboski Soma alkışlandı

06.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’nin kurultayı, siyasette az görülen bir birlikteliğe sahne oldu. Gezi sırasında öldürülen gençlerin, Roboski’de bombalananların, Soma’da ölen madencilerin aileleri ayakta alkışlandı

Gezi, Roboski Soma alkışlandı

CHP’de iki adaylı genel başkanlık yarışına sahne olan 18. Olağanüstü Kurultay’da en büyük alkışı Gezi olaylarında yaşamını yitirenlerin aileleri aldı. Gezi olaylarına ilişkin videonun gösterildiği sırada, duygularına hâkim olamayan aileler salondan çıkarıldı. 177 delegenin imzasıyla aday olan Muharrem İnce, konuşması sırasında atılan, “Başbakan Kemal” sloganlarına, “Türk’e Türk propagandası” yanıtı verdi. İnce, konuşmasının ardından kendisi için ayrılan odaya geçerken, “Günlerdir konuşulan oda burası. Salonda bir tane afişim yok, bir tane temsilcim yok” dedi.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin yarıştığı CHP kurultayından notlar şöyle:
* ATO Congresium Merkezi’nin dışı ve içi de afiş ve pankartlarla donatıldı. Salonun dışına ve içine “Güçlü CHP, güçlü demokrasi, güçlü Türkiye” pankartları asıldı.
* Kurultayı, 905 gazeteci takip ederken, ana salonda aktüel kameralara izin verilmedi. Alt kattaki fuaye alanında bulunan 40 metrekarelik ekrandan, yaklaşık 6 bin kişi kurultayı takip etti.

‘Haydi barikata’
* Kurultayda CHP’nin seçim şarkılarının yanı sıra Kazım Koyuncu’dan “Ella ella”, Bandista’dan “Haydi barikata” şarkıları çalındı.
* Roboskili aileler, “Roboski adalet istiyor” pankartıyla ve “Katil devlet hesap verecek” sloganları ile salona girdi. Soma’da hayatını kaybedenlerin aileleri de kurultayda hazır bulundu.
* Aralarında Mansur Yavaş’ın da bulunduğu seçilemeyen büyükşehir belediye başkan adayları da davetliler arasındaydı.

Sarıgül’e alkış
* Eski Şişli Belediye Başkanı, Mustafa Sarıgül salona arka kapıdan 09.55’te girdi. Sarıgül, seçim sürecinde kullandığı, “El ele kol kola omuz omuza” sloganları eşliğinde protokol bölümüne kadar geldi. Deniz Baykal ise salona saat 10.10’da girdi. Metin Feyzioğlu 10.55’te geldi ve Kılıçdaroğlu ile tokalaştı.
* Kurultay salonuna, “Atatürk 1, İnönü 2, Ecevit 3. Seninleyiz sakin güç”, “Devrimci Kemal’in yanındayız”, “Ata’ma biat yok, seçim demokrasi var” pankartları asıldı. İnce’ye ait afişler ise salonda yoktu. Bu durum İnce’nin ve taraftarlarının tepkisine yol açtı. Salon girişinde Gezi eylemlerinde ölenlerin çiziminin yer aldığı afiş asıldı.

Video ağlattı
* Kurultayda Hikmet Çetin dışındaki eski CHP genel başkanları da hazır bulundu. Deniz Baykal ise ön sırada oturmamayı tercih etti.
* Divan Kurulu başkanlığına CHP Grup Başkanvekili Engin Altay seçildi. Altay, konuşmasında “Toparlanın ayağa kalkın, Gezi için, Roboski için, Madımak için, Soma için ayağa kalkın” dedi.
* Kurultayda Gezi eylemlerini anlatan bir video gösterildi. Videoda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarına da yer verildi. Erdoğan’ın videoda görüldüğü anda konuklar ve delegeler yuhaladı. Videonun gösterildiği sırada salonda bulunan Gezi mağdurlarının yakınlarının duygularına hâkim olamadığı, bazılarının salon dışına çıkarıldığı görüldü.
* Kurultayın konukları arasında Berkin Elvan’ın anne ve babası Gülsüm ve Sami Elvan, Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük Abdullah Cömert’in annesi Hatice Cömert, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan, Yarbay Ali Tatar’ın ağabeyi Ahmet Tatar, Murat Özenalp’in eşi Sema Özenalp, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, Roboskili aileler Mehmet Encü, Veli Encü, Semire Encü yer aldı. Bu isimler anons edildiğinde tüm salon ayakta alkışladı.

Haberin Devamı

Asıl yarış Parti Meclisi için

Kurultayda asıl yarış bugün yapılacak Parti Meclisi (PM) seçimlerinde yaşanacak. CHP lideri Kılıçdaroğlu ve yenilen rakibi İnce’nin birer anahtar liste sunacağı kurultayda, öncülüğünü eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş’ın yaptığı Sol Kanat Hareketi‘nin de bir anahtar liste yapabileceği belirtiliyor. Hiçbir anahtar listede olmayan bağımsız PM adayları da listeyi delmek için seçime katılacak. Parti içinde İnce’nin 415 oya ulaşması anahtar listesinden en az 6-8 ismin PM’ye girebileceği yorumlarını da güçlendirdi. Kurultayda 60 üyeli PM’nin 8 üyesi, Kılıçdaroğlu’nun önereceği 12 üye arasından Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu kontenjanından seçilecek. Diğer 52 üye için ise çarşaf listeyle oy kullanılacak. Delegelerin oylarının geçerli sayılabilmesi için en az 48 adayı işaretlemeleri gerekiyor. Kurultayda yüzde 33’lük kadın kotası nedeniyle 20 kadın, yüzde 10’luk gençlik kotası için 6 genç adayın PM’ye girmesi gerekiyor. Bugün yapılacak kurultayda ayrıca PM’nin 15 yedek üyesi ile YDK üyeleri de belirlenecek.

Haberin Devamı

Anahtar listeler çarpışacak

CHP lideri Kılıçdaroğlu listesi: Mevcut MYK’sında yer alan Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak, Veli Ağbaba, Şafak Pavey, Burhan Şenatalar ve Sencer Ayata’yı anahtar listesine almasına kesin gözüyle bakılıyor.
Bunun dışında eski Saadet Partisi milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Koray Çalışkan, İstanbul il yöneticisi ve Madımak’ta katledilen şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı, Türkiye’nin eski Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik, Cenk Sidar, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Bursa Milletvekili Aykan Erdemir ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun isimleri anahtar liste için geçiyor.
Muharrem İnce’nin listesi: Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Adana Milletvekili Ümit Özgümüş ile 22. ve 23. dönem milletvekillerinin yer alması bekleniyor.
Sol Kanat Hareketi listesi: Kurultayda kendilerini Sol Kanat Hareketi olarak tanımlayan bir grubun da PM için anahtar liste çıkarması bekleniyor. Eski bakanlar Ercan Karakaş, Fikri Sağlar, Murat Karayalçın, eski milletvekilleri Kenan Sönmez, Özkan Kaplan ve gazeteci Necdet Saraç’ın bu listede olabileceği değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Ortak liste iddiası

CHP’de 18. Olağanüstü Kurultay’da yaşanan genel başkanlık yarışının ardından gözler, bugünkü Parti Meclisi listelerine çevrildi. Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin parti yönetiminin beklediğinden daha yüksek oy alması ve seçimleri kazandıktan sonra Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile İnce’nin birbirlerine yaptıkları jestler, kulislerde PM için ortak liste çıkarılabileceği iddialarının konuşulmasına neden oldu. Bu iddialar teyit edilmese de delegeler arasında böyle bir beklenti doğmasına neden oldu.

Ak Parti’den de temsilci

CHP’nin 18. Olağanüstü Kurultay’ına Ak Parti’yi temsilen Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ve Ankara Milletekili Ahmet İyimaya katıldı. MHP, DSP, SP, BTP, HAKPAR, ANAP, DP, EMEP ve BBP’yi temsilen isimler katıldı.