Gündem Göçe karşı iki plan

Göçe karşı iki plan

14.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Birinci plana göre, sığınmacıların bir kısmı Afrin’in Cinderes bölgesine yerleştirilecek. İkinci plana göre ise Hatay ve İdlib arasındaki güvenlik bölgesinde yeni kamplar kurulacak

Göçe karşı iki plan

Suriye rejiminin Rusya ve İran’ın desteği ile İdlib’e yönelik kara ve hava harekâtı hazırlığı sürerken, Türkiye büyük göç hareketine karşı sınır hattında iki planlı bir çözüm için girişim başlattı.

Haberin Devamı

Sayıları 4 milyonu aşan mülteciyi ağırlayan Türkiye, yeni sığınmacı akınını karşılamak için düğmeye bastı. İdlib operasyon senaryosuna göre, iki yönlü sığınmacı planı uygulamaya geçirilecek. Birinci plana göre, sığınmacıların bir kısmı Afrin’in Cinderes bölgesine yerleştirilecek; ikinci plana göre Hatay ve İdlib arasında bulunan güvenlik bölgesinde yeni kamplar kurulacak ve var olan kampların kapasitesini geliştirilecek.

Sınıra drone’lu gözaltı

Öte yandan Suriye rejimi, Rusya ve İran desteği ile İdlib’e karadan ve havadan yapmak istediği kapsamlı harekât için mevzilerini güçlendirirken TSK saldırı yapılması beklenen Hama ve İdlib’deki gözlem noktalarını takviye etti.

Sınır hattındaki göç hareketine karşı ise insansız hava araçları kullanılıyor. Sıfır noktasında bulunan karakollardan sınırdaki anlık hareketleri gözetlemek için belirli aralıklarla drone araçları uçuruluyor. Bölgedeki karakollarda sayıları 150 civarında drone, sınırı 24 saat gözlem altında tutuyor. Bölgenin en büyük sığınmacı kampı Atme’de 1 milyonu aşkın Suriyeli yaşıyor.

Haberin Devamı

Sığınmacıların yaşadıkları kamplar, güvenlik koridoru içinde yer alıyor. İdlib’in kuzey batısında yer alan bölge muhaliflerin kontrolünde bulunuyor.

Saldırılara inat sokağa çıkıyorlar

Savaş uçaklarının çevresini bombaladığı İdlib kent merkezinde yaşayan siviller saldırılara inat sokaklara çıkıyor. Tedirginliklerine rağmen kentte yaşamın olduğunu ve silahlı muhalifler dışında sivillerin bulunduğunu göstermek için evlerine kapanmadıklarını dile getiren siviller, dünyanın kendilerini bekleyen ve katliama dönüşecek Esad tehdidini engellemeye çağırıyor. DHA