Gündem Göçük altından hayata dönüş

Göçük altından hayata dönüş

08.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Büyük felaketin merkez üssü Kahramanmaraş’ta arama kurtarma çalışmaları depremin ikinci gününde hız kazandı. Ekipler, yüzlerce binanın çöktüğü kentte enkazda sağ kalanlara ulaşmak için zamanla yarıştı. Beyza 42, Mina 37, Şahin 31, Ali 24 saat sonra sağ kurtarıldı. Ardı ardına gelen güzel haberler umudun adı oldu.

Göçük altından hayata dönüş

Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük depremin vurduğu Kahramanmaraş’ta arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kentte yıkımın yoğun olduğu bölgelere Azerbaycan Caddesi, Trabzon Caddesi, Tekke Mahallesi, Orman Mahallesi ve görece yeni yapılaşan Doğukent, Güneşevler, Senem Ayşe Mahallesi ve Binevler oldu. Yörük Selim, Mağaralı mahalleleri ile Serintepe Yatılı Bölge Okulu civarı kısmen az hasarla felaketi atlattı. Afetzedeler, önceki gün akşam saatlerine kadar arama kurtarma ekiplerinin azlığı, iletişim olanaklarının yetersizliği ve barınacak yer sıkıntısı nedeni ile ilk 24 saati zorlu koşullarda geçirdi.

Haberin Devamı

Dün sabah itibarıyla ilk güne göre göreceli iyileşme yaşansa da bölgede yakınlarına ulaşmaya çalışan Kahramanmaraşlılar tepkiliydi. Çalışmalar, çeşitli ağır makine yardımlarına mecbur bırakan ağır beton bloklar ve enkaz altındaki nüfusun belirsizliği sebebiyle ağır adımlarla ilerleyebildi.

Kent merkezi gıda ve sağlık yardımlarının da merkezi oldu. Jandarma, Türk Kızılay’ı, belediyeler ve sivil toplum örgütleri bölgeyi çevreleyen caddeler boyunca sıralanan enkazlar arasında yardım çadırları, taziye çadırları, mobil ekmek ve su dağıtma merkezleri kurdu. Yüzlerce binanın yerle bir olduğu kentte kimi vatandaş, cenazelerinin kendilerine teslim edilmesini beklerken kimi de enkaz başında sevdiklerinden gelecek umut dolu haberi bekliyor. Depremin ilk günü kar, yağmur ve karla karışık yağmurla karşılaşan Kahramanmaraş merkez, dün yağışsız ancak arama-kurtarma çalışmalarını da etkileyen sert bir rüzgârla boğuştu.

Haberin Devamı

Enkazdan acı haber gelse de zorlu havaya rağmen ardı ardına mucize kurtuluşlara da şahitlik ediyoruz. Gözdebir Sitesi’nde enkazdan gelen sesler üzerine başlatılan çalışmalarda kısa sürede anneanne-torun olduğu belirtilen 2 kişiye ulaşıldı. Enkazdan sağ çıkarılan Cennet Türk, Nesrin Nur (15) ve 27 yaşındaki kızını ümitle bekledi. Torunun cansız bedenini teşhis eden Türk, kızının enkazdan çıkarılmasını da umutla bekliyor.

Mucize kurtuluşlar

Kahramanmaraş, Hayrullah Mahallesi’ndeki Aydın Apartmanı depremde tamamen yıkıldı. Azerbaycan ekibi bu enkazda kurtarma çalışması yürüttü. Ekiplerin ve vatandaşların yardımıyla 3 yaşındaki Mina İpekli, 37 saatin ardından sağ olarak kurtarıldı. Dede Ejder Kurt ekiplere teşekkür etti. Milli Savunma Bakanlığı da Kahramanmaraş’ta görev yapan İnsani Yardım Tugayı’nın, enkaz altında kalan Abdullah Veli isimli genci kurtardığını duyurdu. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan madenciler kentte küçük kız ve annesini enkaz göçük kurtardı.

42 saat sonra çıktı, ‘çak’ yaptı

Merkez Şazibey Mahallesi Azerbaycan Bulvarı üzerinde yıkılan Serap Apartmanı’nın enkazından 5 yaşlarında adının Şahin olduğu öğrenilen bir çocuk sağ olarak çıkartıldı. Zeynep’in annesi Güler ve ağabeyi Bülent’e ulaşmak için ekiplerin çalışmaları sürüyor. 4 yaşlarındaki Beyza isimli kız çocuğunu sağ olarak çıkardı. Çıktıktan sonra “çak” yapan Beyza ile itfaiye eri bir süre sohbet etti. Küçük kız hastaneye kaldırıldı.

Haberin Devamı

Eksi 5 derecede kurtarılmayı bekledi

Elbistan’da 8 yaşındaki Arda Gül ve ailesi oturdukları evin yıkılmasıyla enkaz altında kaldı.

Binanın üzerine bulunan molozlar kepçe yardımıyla kaldırıldı. Arda Gül enkazdan 13 saatlik çalışmayla kurtarıldı. Eksi 5 derecede 24 saat enkazın altında kalan Arda’nın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Küçük Arda’yı bulunduğu yerden çıkaran görevliler de birbirlerine sarılarak mutluluğu paylaştı. Enkazın altında kalan Arda’nın annesi, babası ve babaannesi hayatını kaybetti.

Ebrar sitesinde büyük yıkım

21 bloklu Ebrar sitesinde birçok bina yıkıldı. Bloklardan birisinde enkaz altında mahsur kalan kadın, saatler sonra bölgedeki vatandaşlar tarafından açılan delikten çıkmayı başardı. Vatandaşların yardımıyla enkazdan çıkan kadın, içeride çocukları olduğunu söyleyerek, onların da kurtarılmasını istedi. Enkazdan yürüyerek çıkan kadın, daha sonra hastaneye kaldırıldı. Ebrar Sitesi’nde mahsur kalan polis memuru Ali Bozkuş (27), yaklaşık 24 saat sonra yaralı kurtarılırken, eşi Kübra Bozkuş’un (25) ise cansız bedenine ulaşıldı. - İHA

Haberin Devamı

Göçük altından hayata dönüş

Yağmur kurtuldu babası için ağladı

Dumlupınar Mahallesi’nde 5.5 yaşındaki Yağmur ile annesi Melahat Yıldız ise komşuları tarafından tavan delinerek enkazdan çıkarıldı. Annesiyle hastaneye kaldırılan Yağmur, babası ve abisinin kolonun altında kalarak, yaşamlarını yitirdiğini ağlayarak anlattı. Ömer Çiftçi ise depreme yakalanmasını “Her şey bir anda oldu. Uyandım. Bacaklarımın enkazın içinde olduğunu gördüm. Toprağı eşerek dizimi çıkardım. İki kişinin feryat sesleri geliyordu. Annem ve babam vardı evde. Onlar zaten hastaydı. Onların durumunu bilmiyorum. Önce Mustafa diye biri sesime geldi. Annesini arıyormuş, ışık tuttu. Beni alacaklarını belirtip gitti. Sonra 6-7 Suriyeli geldi. Beni enkazın içinden en üstteki 7. kattan çıkardılar. Babamla annemin sesini duymadım. Büyük ihtimalle ölmüşlerdir” ifadeleriyle anlattı.

Haberin Devamı

Göçük altından hayata dönüş

Yağmur enkazdan annesiyle kurtarıldı ancak babası ve abisini kaybetti.

Hastaneye kaldırıldı

Elbistan’da enkaz altında kalan 56 yaşındaki Nermin Kılınç, 31 saatin ardından sağ olarak kurtarıldı. Arama kurtarma ekiplerinin 11 saatlik yoğun mücadelesinin ardından çıkarılan Nermin Kılınç, bilinci açık bir şekilde hastaneye sevk edildi.

Göçük altından hayata dönüş

Kızının elini son kez tuttu

Türkiye’deki tarihi depremlerden dünyaya onlarca fotoğraf geçen uluslararası haber ajansları, Kahramanmaraş’ta bir babanın tarifsiz acısını kadraja aldı. AFP’nin abonelerine geçtiği fotoğrafta Mesut Hancer, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde hayatını kaybeden 15 yaşındaki kızı Irmak’ın elini bir an olsun bırakmadı.

Göçük altından hayata dönüş