Gündem Gökyüzünden taş yerden para yağdı

Gökyüzünden taş yerden para yağdı

14.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Perseid göktaşı yağmuru, Türkiye’de turizm hareketine dönüştü. İstanbul’daki etkinlik için kişi başı 799 TL ödendi. Antalya’da meteor yağmuru izlemenin kişi başı bedeliyse 375 liraydı.

Gökyüzünden taş yerden para yağdı

Perseid meteor (göktaşı) yağmuru, 12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece, izleyenlere göksel ve görsel şölen yaşattı. Türkiye’nin birçok yerinde, özellikle şehir ışıklarından uzak yerlerde bir araya gelenler, uyku tulumlarıyla, çadır ve karavanlarla kamp kurarak gece boyu meteorları izledi. Bu doğa olayının bir turizm hareketine dönüştürülmesi “Kısa gecenin kârı” sözünü akıllara getirdi.

Haberin Devamı

Araç kuyrukları

- Bursa Karacabey’de binlerce kişi belediyenin ev sahipliğinde gündüzden bir araya gelip, görsel şöleni bekledi.

- TÜBİTAK’ın Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri, 10-13 Ağustos tarihleri arasında, etkinliklere yıllardır ev sahipliği yapan Antalya Saklıkent’te düzenlendi. Meteor yağmurunun en yoğun gününde bölgeye akın yaşandı, yollarda araç kuyrukları oluştu. Bazı vatandaşlar ateş yakarken, bazıları da çadır kurarak meteor geçişlerini izledi.

- Eskişehirliler Musaözü Tabiat Parkı’nda bir aradaydı.

- Kastamonu’da meteor yağmuru için Ilgaz Dağı’nın eteklerinde kamp kuruldu.

- Kapadokya’da meteor yağmurunu izlemek için seyir tepelerinde yoğunluk oluştu. Turistler, vadilere çadır kurarak gökyüzündeki meteor geçişlerini izledi.

Haberin Devamı

- Erzurum’da yüzlerce kişi, Atatürk Üniversitesi Astrofizik Kulübü tarafından düzenlenen etkinlikte teleskop için uzun kuyruklar oluşturdu.

- Diyarbakır Çınar’daki 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde de perseid meteor yağmuru, vatandaşlar tarafından büyük ilgiyle seyredildi.

- Kayseri’de Erciyes Kayak Merkezi Hacılar Kapı’da düzenlenen etkinlikte, gökyüzü tutkunları buluştu. Teleferiklerle Erciyes Dağı’nda 2.650 metre yükseğe çıkan katılımcılar arasında Amerikalı astronomi yazarı Daniela Mata da vardı.

Gökyüzünden taş yerden para yağdı

799 TL’lik ödemeye yemek, ulaşım dahil

- İstanbul Sarıyer’de Kilyos Sahili’nde göktaşını izlemek için “Meteorfest’23” şenliği düzenlendi. Etkinlikte kişi başı ücret, 14 yaşından büyükler için 799 liraydı. 4-14 yaş için de 699 lira ödendi. 0-4 yaş arası için ücret alınmadı. Kamp alanı kullanımı, roket atölyesi, katılım belgesi, canlı müzik, çay ikramı, ödüllü oyunlar, teleskopla gökyüzü gözlemi, lazerli gökyüzü anlatımı gibi hizmetler ücret dahilindeyken kamp ekipmanları, yeme içme ve ulaşım ücrete dahil değildi.

1.200 kişinin katıldığı etkinlikte katılımcılar çadır kurup, gece ateş yakarak meteor yağmurunu izledi.

- Antalya Saklıkent’te göktaşı yağmuru için özel olarak düzenlenen 5 saatlik etkinliğe tur ile gitmek isteyenler, kişi başı 375 lira ödedi. Fiyata, ulaşımın yanı sıra sınırsız çay - kahve ve çiğ köfte ikramı, tuvalet imkanı dahildi. Çadırları ve uyku tulumlarını ise katılımcılar getirdi.

Haberin Devamı

- Ankara Üniversitesi Kreiken Gözlemevi’nde etkinlik için kişi başı 40 lira ödendi. Öğrenciler için ise ücret 20 liraydı. Paket programa, göktaşı izlemenin yanı sıra “Dünya’ya Çarpma Potansiyeli Bulunan Gök Cisimleri” konulu sunum, teleskoplar ile Satürn gözlemi, müze gezisi, uzman astronomlar ile sohbet de dahildi.