Gündem Google 6 Şubat’ta sınıfı geçemedi!

Google 6 Şubat’ta sınıfı geçemedi!

29.07.2023 - 06:30 | Son Güncellenme:

Teknoloji devi Google’ın geliştirdiği uyarı sisteminin 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli ilk deprem öncesinde çalışmadığı, başarısız olduğu belirtildi.

Google 6 Şubat’ta sınıfı geçemedi

Google, uyarı sistemiyle depremlerden bir dakika öncesine kadar Android tabanlı telefonlar üzerinden kullanıcılara bildirim gönderebilecek teknolojiye sahip olduğunu savunuyordu. Sistem, Android telefonlarda, yani iPhone dışındaki hemen her akıllı telefonda kullanılabiliyor. Android telefonlar iPhone’lara kıyasla genellikle daha ucuz olduğundan, Türkiye’deki telefonların yaklaşık yüzde 80’inin Android tabanlı telefonlardan oluştuğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘Gönderildi’ dedi

Google, Türkiye’de 2021 yılının Haziran ayında devreye sokulan sistemin, 6 Şubat saat 04.17’de meydana gelen deprem felaketinden önce milyonlarca kişiye uyarı mesajı gönderdiğini de öne sürdü. Ancak BBC’nin önde gelen programlarından “Newsnight”, depremden etkilenen üç bölgede yaptığı araştırmalarda bu uyarıyı alan herhangi birine ulaşamadı. Pasifik Kuzeybatı Sismik Ağı’nın direktörü Prof. Harold Tobin, “Eğer bu Google’ın bir vaadiyse, bu vaat örtülü bile olsa depremler öncesinde erken uyarı sistemi hizmeti sunmayı vadediyorsa, o zaman beklentiler yükselir. Böylesi hayat memat meselesinde vaatlerinin arkasında durmak gibi sorumlulukları var” ifadelerini kullandı.

Google 6 Şubat’ta sınıfı geçemedi

BBC’nin sorularını yanıtlayan Google’ın bu sistemden sorumlu yöneticilerinden Micah Berman ise, sistemin çalıştığı konusunda ısrar ederken, “Bu sistemin devreye girdiğine ve uyarılar gönderdiğine eminiz” dedi. Ama şirket, bu uyarıların yaygın bir şekilde insanlara ulaştığına ilişkin herhangi bir kanıt sunmadı.