Gündem Google da sansürcü kervanına katıldı

Google da sansürcü kervanına katıldı

02.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın dört bir yanındaki protestoları örgütlemede kilit öneme sahip Google da Twitter’dan sonra ülkeye göre sansür sistemine ‘sinsice’ geçti...

Google da sansürcü kervanına katıldı

Ortadoğu’daki dengeleri sarsan Arap Baharı boyunca resmi medyaya güvenmeyen muhaliflerin özgürce haberleşmesini sağlayan, gelişmeleri anında dünyayla paylaşmalarını sağlayan Google devlet sansürüne onay verdi. Google, blog hizmeti sunan Blogger servisinde artık ‘hükümetlerin isteği üzerine içerik sansürleyeceğini’ 3 hafta önce açıkladı. Fakat Blogger sitesinin ‘yardım’ bölümünde ufak bir not olarak belirtilen bilgiyi önceki gün Amerikan teknoloji sitesi TechDows keşfederek gündeme taşıdı. Google’un 9 Ocak’ta siteye koyduğu nota göre Blogger sitesi ülkelere göre ayrı URL uzantılarına sahip olacak.
Böylece ulusal hükümetlerin uygun bulamadığı içerikler daha kolay tespit edilip silinebilecek. ‘Ülkeye göre içeriğin silineceğini’ vurgulayan Google uygulamayı “Yerelleştirilmiş internet alanlarına geçiş bize özgür ifadeyi yaymaya ve sorumlu yayıncılığa devam etme imkanı tanımanın yanısıra yerel yasalarla uyumlu içerik silme isteklerine uyum sağlama esnekliği getirecek” diyerek savundu. 2011’e damgasını vuran isyanların örgütlenmesinde hayati bir rol oynayan Twitter, 27 Ocak’ta ulusal bazda sansür uygulayacağını duyurmuştu.