Gündem ‘Göz yumanlar da suçlu’

‘Göz yumanlar da suçlu’

17.04.2008 - 03:14 | Son Güncellenme:

Bodrum’un Yalıkavak beldesinde Akdeniz foklarının üreme ve yaşama alanı olan Paşa Koyu’na iki vidanjörle kanalizasyon suyu boşaltılması belediye başkanları ve çevrecileri isyan ettirdi.

‘Göz yumanlar da suçlu’

Bodrum’un Yalıkavak beldesinde Akdeniz foklarının üreme ve yaşama alanı olan Paşa Koyu’na iki vidanjörle kanalizasyon suyu boşaltılması belediye başkanları ve çevrecileri isyan ettirdi. Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği Başkanı Mazlum Ağan, sorunu 30 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı’na anlatamadıklarını söyledi.
Dünyanın En Güzel Koyları Birliği’ne üye Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği ve Bodrum Belediyesi Başkanı Ağan, son 30 yılda hızla gelişen yarımadada arıtma ve katı atık tesisi sorununun çözülemediğini vurguladı.
Yaz aylarında nüfusu bir milyonu aşan yarımadanın özellikle sahil kesimlerindeki altyapı sorunlarının aşırı maliyetli olması nedeniyle yerel yönetimler tarafından çözülemediğini kaydeden Ağan şunları söyledi:
“Sorunu 30 Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı’na anlatamadık. 60-70 milyon euro’ya mal olacak katı atık merkezlerinin yerel idarelerinin gücüyle yapılması mümkün değil. Bodrum’un ülkeye kazandırdığı dövizin 10’da biri altyapıya ayrılsaydı, bugün bu sorunları konuşmayacaktık. Yılda en az iki milyon turisti ağırlayan yarımadadaki beldelerin yüzde 70’inde arıtma tesisi yok.”
Av ve Yaban Hayatını Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı Büyükelçi Süha Umar,  çevre felaketine neden olanlar kadar göz yumanların da suçlu olduğunu belirtirken, Bodrum Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gündüz Nalbantoğlu tonlarca pis suyun denize dökenlere verilen cezanın son derece komik ve caydırıcılıktan uzak olduğunu iddia etti.
Nalbantoğlu, altyapısı olmayan bölge ve koylara yeni tesisler yapılmaya devam edildiğini ve yanlışlıktan dönülmediğini söyledi.