Gündem GSS borç sorgulaması nasıl yapılır?

GSS borç sorgulaması nasıl yapılır?

29.04.2018 - 14:18 | Son Güncellenme:

Sosyal sigortası olmayanların pirim borcu olup olmadıklarını belirleyen gelir testi ile birlikte GSS borç sorgulama ve pirim borcunu hesaplama gibi ifadeler yaşantımıza girmiştir.

GSS borç sorgulaması nasıl yapılır

Sosyal sigortalar geçmiş dönemdeki borçlarınız ile ilgili düzenlemeleri yapıp borçlarınızı ödemek için son tarihi belirlemiş ve duyurmuştur. Peki, bu GSS ne demektir? GSS borcumuzu nasıl sorgularız, gibi GSS sistemi ile ilgili her şeyi burada bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

GSS ne demektir?

GSS; Genel Sağlık Sigortası sözünün kısaltılmış hâlidir. 1 Ocak 2012’de yürürlüğe girmiştir. Genel Sağlık Sigortası, BAĞ-KUR, sigorta, emekli sandığı gibi herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmayanların kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ücretsiz ya da düşük ücretli sağlık imkânlarından yararlanabilmesi için çıkartılmış bir devlet güvencesidir.

GSS kimleri kapsamaktadır?

İş yerinde çalışanlar ve emekliler ile bakmakla yükümlü olduğu kimseler genel sağlık sigortası adı altında hükümetin sunmuş olduğu sağlık hizmetlerinden rahatlıkla yararlanabildiği için GSS sisteminde de bu kişilere herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. GSS sistemi, çalışmayan genel sağlık sigortası olmayan kişi ve ailesini kapsamaktadır.

Haberin Devamı

GSS borcu sorgulama nasıl yapılıyor?

GSS borç sorgulama işlemlerini e-devlet sistemi üzerinden rahatlıkla halledebilirsiniz. SGK’nın e-devlet sistemi üzerinden vatandaşlara sunmuş oldukları hizmetlerden birisi de GSS borç sorgulama işlemidir. İşlemi gerçekleştirebilmek için e-devlet şifreniz ile e-devlet sistemine giriş yaparak https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu online adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Girişin ardında hemen karşınıza çıkacak ekranda GSS ile ilgili her türlü bilgileriniz karşınıza çıkacaktır. Yine aynı şekilde GSS pirim borcunuzun ödemesini de e-devlet sistemi üzerinde gerçekleştirebilirsiniz. Pirim borcu borç sorgulama ekranında bulunan ödeme yap linki üzerinden ödemeyi kredi kartı ile gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme yapacağınız linke borcunuzun tutarını girmeniz durumunda ödeyeceğiniz tutar kredi kartınızdan çekilerek borç ödeme işlemlerinizi halletmiş olacaksınız. E-devlet şifreniz yoksa da size en yakın PTT şubelerinden ya da internet bankacılığı üzerinden e-devlet şifresi alabilirsiniz.