Gündem Guinness için 1040 metre uzunluğunda pişmaniye çekildi

Guinness için 1040 metre uzunluğunda pişmaniye çekildi

10.07.2009 - 20:29 | Son Güncellenme:

.

Guinness için 1040 metre uzunluğunda pişmaniye çekildi

İZMİT'te düzenlenen ‘1'inci Uluslararası Pişmaniye Festivali'nde, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesi için 1040 metre uzunluğunda pişmaniye çekimi yapıldı. Çekilen pişmaniye, tesbit için gelen görevlilerin onayının ardından izleyiciler tarafından kapışılarak iştahla yenildi.
İzmit Belediyesi'nin bu yıl ilk kez düzenlediği Pişmaniye Festivali, kentte yürüyüş kortejiyle başladı. Kocaeli Fuarı içinde sürdürülen festivale Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kocaeeli Valisi Gökhaün Sözer, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, il protokolu, firma temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. Özel olarak hazırlanan  1040 metre uzunluğundaki tezgah üzerinde yaklaşık 500 kişinin 350 kilo şeker ve un kullanılarak yapılan macunu 200'ün üzerinde pişmaniye ustasının katılımıyla pişmaniye çekimi yapıldı. Çekim, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için Guinness'in temsilcisi olarak İzmit'e gelen İngiliz Kelly Garret ve Winnie Balıkçı'nın gözetiminde yapıldı. 1040 metre uzunluğundaki parkurdaki pişmaniye ölçülerek onaylandı. Daha sonra çekilen pişmaniye, çekimi izlemeye gelenler tarafından kapışıldı. Birçok kişi pişmaniyeleri buldukları poşetlere doldurup kağıtlara sararak evlerine de götürdü.
İzmit'teki Önder, Yıldız Can, Öz Can, Tadlan, Simay, İpek ve Kar Pişmaniye firmalarının desteklediği, her firmanın ayrıca ayrı alanlarda kurduğu tezgahlarda pişmaniye çekimi de yaptığı festivalde, bu ünlü tatlının nasıl yapıldığını izlemeye gelenler de bir yandan çekimi izlerdken bir yandan da tadına bakmayı ihmal etmedi.
İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan bugünün İzmit için tarihi bir gün olduğunu belirterek, dünyada kentin tanınması açısından pişmaniyenin iyi bir marka olduğunu ve bunun değerlendirileceğini söyledi. Pişmaniye denilince İzmit akla geldiğini ve patent alımı için de çalışma başlatıldığını söyledi.