Gündem Gümüşlük Çayıraltı Plajı mavi bayrağı kaybetti

Gümüşlük Çayıraltı Plajı mavi bayrağı kaybetti

04.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bodrum’un Gümüşlük Mahallesi’ndeki Çayıraltı Plajı’nın mavi bayrağı ikinci kez iptal edildi. Milliyet’in yaz başında Gümüşlük sakinleri ve çevrecilerin tepkisine neden olan kirlilik değerlerindeki artışı gündeme getirmesi sonrasında Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) internet sitesinde Çayıraltı Plajı’nın mavi bayrak hakkını kaybettiğine ilişkin bilgi notu yayınlandı.

Gümüşlük Çayıraltı Plajı mavi bayrağı kaybetti

MERT İNAN /İSTANBUL- Son olarak 31 Ağustos’ta yapılan ölçüm sonuçlarına göre Çayıraltı Plajı’nın mavi bayrak kriterlerini karşılamadığı ortaya çıkmış, 100 olması gereken E.Coli değeri 160 olarak tespit edilmiş, Enterokok oranı ise sınır değerin üzerinde, 130 birim olarak saptanmıştı. Gümüşlük ve Sanat Derneği Başkanı İbrahim Hakkı Zırh, Çayıraltı Plajı’nın kirliliğini bir kez daha gündem taşırken, “Gümüşlük kıyılarının mavi bayrak kriterlerini karşılamıyor. Köyiçi dediğimiz yerde bulunan artıma tesisinden çıkan arıtılmış su Gümüşlük Koyu’ndan denize deşarj ediliyor. Atık suyun kıyıdan en az 500 metre açığa deşarj edilmesini istiyoruz. Bazı sitelerin artıma masrafından kaçmak için foseptiğini kaçak olarak dereye boşalttığı iddiaları araştırılmalı, ciddi cezalar verilmeli” dedi.

Haberin Devamı

Gümüşlük Forumu Sözcülerinden Ayşe Bige Karan da son tahlil sonuçlarına göre Çayıraltı Plajındaki kirlilik değerleri yine limitlerin üzerinde olduğuna dikkat çekerek, “Arıtma suyu halen denize girilen yerden deşarj ediliyor. Gümüşlük artıma sisteminin Turgutreis’e yapılacak ileri biyolojik arıtma tesisine bağlanmasını, şayet bu olmuyorsa, arıtılmış suyun havuzlar yapılarak kara sulamacılığında kullanılmalı” ifadelerini kullandı.