Gündem Günde 15-16 tane motosiklet çalınıyor

Günde 15-16 tane motosiklet çalınıyor

31.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Oyuncu Görkem Sevindik’in çalınan motosikleti, motosiklet hırsızlığındaki artışı da gündeme getirdi. Birçok motosiklet tutkunu hırsızlık nedeniyle tedirgin.

Günde 15-16 tane motosiklet çalınıyor

Hırsızlık mağdurları yasaların ve polisiye tedbirlerin caydırıcı olmadığını söylüyor. Araba hırsızlığına kıyasla cam kırma, araç kapısını zorla açma v.b. gasp sınıfına giren hareketler yaşanmadığı için cezası daha hafif oluyor. Motosiklet Kullanıcıları ve Sporları Federasyonu (MKSF) Başkanı Özgür Candar, otomobil hırsızlığı ile kıyaslandığı zaman çok daha kolay olan motosiklet hırsızlığına karşı önlem almanın da yine kullanıcılara düştüğünü belirtti.

Haberin Devamı

İstanbul Bahçelievler’de Veysel Koru 3 yıl önce hırsızlık kurbanı oldu ve hâlâ motosikletine kavuşamadı. Motosikletinin peşini bırakmadı ve HGS kayıtlarından, hırsızların plaka dahi değiştirmeden aracı kullanmaya devam ettiklerini öğrendi. Motosiklet Kullanıcıları ve Sporları Federasyonu, devletin, motosiklet hırsızlığına karşı aldığı önlemleri artırması ve çok daha ciddi yaptırımların devreye girmesi için çalışma başlattı.

Yasa ‘garaj şart’ diyor

Emniyet verilerine göre her gün İstanbul’da 15-16, Türkiye genelinde ise 5-10 motosiklet çalınıyor. Hırsızlar gelişmiş aletlerle kilit kırma, jant kesme ve düz kontak yapma yöntemlerine ulaşmış durumdalar. Yüzde 80’i sokağa veya açık alana park edilen motosikletlerin çalınmasına karşı polis, kapalı ve güvenli park önerirken, yasada motosikletlerin açık alana park edilebilecek araçlar olmadığına işaret ediliyor. Motosiklet sahiplerinin garajı olmasının şart olduğunu ortaya koyan yasa nedeniyle hırsızlar mahkemede serbest kalıyor. Bundan cesaret alan hırsızlar, çaldıkları motosikletin sahibini arayıp, iade için para istiyor.

Haberin Devamı

Bulana 1000 dolar ödül

Şanlıurfa Ceylanpınar’da görev yapan Dr. Mustafa Altınay, bayram tatilinde İstanbul Kadıköy’deki arkadaşının evine gitti. Motosikletini, kaldığı apartmanın önüne kilitleyip arkadaşına emanet ettikten sonra Ankara’daki ailesini ziyarete giden Altınay’ın arkadaşı Mehmet Eren Açık, ertesi gün motosikletin çalındığını fark etti. 22 Ağustos gecesi apartmanın karşısındaki marketin kameralarına yansıyan hırsızlık sonucunda Altınay, polise başvurdu. Ayrıca Twitter’dan motosikletini bulana 1000 dolar ödül vereceğini duyurdu.

‘Kilit takın’

Özgür Candar: “Motosikletinizi park ettiğinizde mutlaka kilit takın. Çelik kablolu kilitler, asma kilitler ve disk kilitler bu konuda yardımcı olacaktır. Sadece gidon kilidinize güvenmeyin. Motorunuzu park ettiğiniz yeri ıssız yerlerden seçmeyin. Anahtarınızı hemen geleceğim düşüncesiyle kesinlikle üzerinde bırakmayın. Mümkünse motorunuzu bir branda ile mutlaka örtün.”

Yazarlar