Gündem Gündüz uyuklamak normal değil!

Gündüz uyuklamak normal değil!

16.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TV izlerken, gazete okurken, otomobil kullanırken, uzun ve sıkıcı bir konuşma dinlerken uykunuz geliyorsa, nedenini araştırmanız gerekiyor!

Gündüz uyuklamak normal değil

Bugün, 16 Mart Dünya Uyku Günü. Bu özel günde düzenlenen etkinliklerle, uyku hastalıklarına dikkati çekmek ve toplumda farkındalığı artırmak amaçlanıyor. Dünyada sık görülen uyku apnesi, 40-65 yaşlarındaki erkeklerde, özellikle de kilolu olanlarda öne çıkıyor. Tanı koyma süresi, maalesef 8-10 yılı buluyor.

Haberin Devamı

Türkiye’deyse bir milyondan fazla insan, uyku apnesi sorunuyla yaşıyor. Kadınların yüzde 15’ini etkiliyor. Çünkü Türkiye’de şişman kadın sayısı, dünyaya oranla daha fazla. Hastaların büyük kısmı bunu bir hastalık olarak görmüyor. Oysa ki, tedavi edilmeyen uyku apnesi, hayatı tehdit ediyor ve ömrü kısaltıyor.

Gündüz uyuklamak normal değil

Nüfusun % 5’i yaşıyor

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Nöroloji ve Uyku Bozuklukları Uzmanı Prof. Dr. Derya Karadeniz ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, nüfusun yüzde 5’ini etkileyen uyku apnesinin en büyük belirtisinin gündüz aşırı uykululuk halini olduğunu söyledi.

PROF. DR. DERYA KARADENİZ:
‘Kalp ritmini bozuyor’

Haberin Devamı

Gündüz uykululuk hali, hem kişiyi hem de toplumu ilgilendiren çok önemli bir sağlık problemi çünkü kazalara yol açabiliyor ve iş performansını düşürüyor. Türkiye’de her beş kişiden biri gündüzleri uyukluyor. Geceleri iyi uyuyan bir insanın gün içinde sürekli olarak uykulu hissetmesi, anormal bir durumdur. TV izlerken, gazete okurken, otomobil kullanırken, uzun ve sıkıcı bir konuşma dinlerken uykunuz geliyorsa, nedenini araştırmanız gerekiyor. Altına pek çok hastalık yatabilir, en sık rastlanılanı uyku apnesidir. Kişinin uykuda farkında olmadan nefesi durur, aldığı oksijen oranı düşer, kalp ritmi ve beyin aktiviteleri bozulur. Kalp hastalığı riskini, 2-5 kat, felç riskini de 2.5 kat artırıyor. Hipertansiyona yol açabiliyor ya da tedaviye dirençli hale getiriyor. Tedavi edilmediğinde ömrü kısaltıyor. Oysa ki, tedaviye iyi yanıt veriyor. Depresyon ya da kaygı giderici ilaçların tedavide yeri yoktur. Uykuyu düzeltmeye yönelik ilaçlar tercih ediliyor.

PROF. DR. ÇAĞLAR ÇUHADAROĞLU:
Eşlerin de uykusunu etkiliyor

Uyku apnesinin en büyük belirtilerinden olan horlama Türk toplumunda yüzde 15-20 oranında görülüyor. Horlayarak uyumanın iyi bir uyku çekmek anlamına geldiğini zannediyoruz. Horlayanların eşleri üzerinde yapılan araştırmalarda bu insanların da uyku kalitesinin bozuk olduğu ortaya çıktı. Haftada 3-4 kereden fazla, gecenin ciddi bir yarısındaki horlama, bir hastalıktır. Bazı hastalar boğularak uyanıyor ve sorunu fark ediyor. Kimileri de partnerinin uyarısıyla anlıyor ya da gün içinde uyukluyor. Hem horluyor hem de uykusuzluk çekiyorsanız, mutlaka bir doktora gidin.