Gündem GÜNEŞ FIRTINASI nedir bugün mü olacak? Güneş Fırtınası neden olur etkileri neler olacak?

GÜNEŞ FIRTINASI nedir bugün mü olacak? Güneş Fırtınası neden olur etkileri neler olacak?

15.04.2022 - 12:46 | Son Güncellenme:

Güneş Fırtınası nedir sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Güneş'ten yayılan çok miktarda plazmanın bugün Dünya'ya ulaşması bekleniyor. Güneş Fırtınası nedeniyle telefonlar ve uyduların etkilenebileceği uyarısı yapıldı. Peki Güneş Fırtınası nedir ne zaman olacak? Etkileri neler olacak?

GÜNEŞ FIRTINASI nedir bugün mü olacak Güneş Fırtınası neden olur etkileri neler olacak

Güneş Fırtınası konusunda araştırmalar sürüyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada güneşten yayılan çok yoğun plazmanın bugün Dünya'ya ulaşması beklendiği duyuruldu. Güneş üzerinde yaşanan büyük patlamaların sonucu olarak manyetik rüzgarlar meydana geliyor. NASA uzmanlar tarafından yapılan açıklamada güneş fırtınası etkilerinin 14-15 Nisan tarihlerinde görülebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

Jeomanyetik fırtına ya da bilenen ismiyle Güneş fırtınası, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime giren bir güneş rüzgarı şok dalgası ve veya manyetik alan bulutunun neden olduğu, Dünya'nın manyetosferinin geçici olarak bozulması olayıdır.

Güneş yüzeyindeki koyu renkli "güneş lekeleri"nde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana gelir. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar yayılmaktadır. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.

GÜNEŞ FIRTINASI ETKİLERİ NELERDİR?

Güneş fırtınaları haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, şiddetli bir fırtınanın Dünya'daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebileceğini kaydediyor. Ancak Dünya'ya yaklaşmakta olan Güneş fırtınası orta derecede bir kuvvete sahip. Bu nedenle cihazların fazla etkilenmesi beklenmiyor.

Haberin Devamı

Güneşte meydana gelen patlamalar, güçlü manyetik alanlar ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Bu patlamalar sonrası röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar ortaya çıkıyor ve ortaya çıkan enerji Dünya üzerinde elektronik aletlerde arızalar yaşanmasına sebep olabiliyor.