Gündem 'Gurmeler ekranda çok yemek yemesin'

'Gurmeler ekranda çok yemek yemesin'

04.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Komisyonu’nun raporunda, yemek programlarında gurmelerin olumsuz örnek oluşturmaması için ekranda çok fazla yememeleri, ilaç gibi satılan zayıflama haplarının satışının engellenmesi önerildi.

Gurmeler ekranda çok yemek yemesin

 

ÖNDER YILMAZ Ankara - TBMM Obezite Alt Komisyonu’nun obezite ile mücadele için, hazırladığı raporda ilginç talepler de yer aldı. “Obezite Raporu”nda televizyonlarda büyük ilgi gören “Gurme” veya yöresel yemek tanıtım programlarında, programı sunan kişilerin olumsuz örnek olmamaları için fazla yememelerini istedi. Çikolata ve benzeri tüketimi tavsiye edilmeyen gıdaların içerisinde verilen oyuncaklara yönelik inceleme ve denetim yapılması önerilen raporda özetle şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

‘Ünlü isimlerle tanıtım yapılmalı’

- Toplumda yer edinmiş milli sporcu ve sanatçı kişiler ile uzman doktorlar vasıtasıyla obezitenin etkilerini anlatan kısa filmler hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılmalı.

- Resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulan hazır ambalajlı gıdaların satışı sıkı denetlenmeli.

‘Merkezlerin adı değiştirilmeli’

- Obezite merkezleri ve cerrahisi konusunda daha kapsamlı, hasta-hekim ilişkisinde güven tesis edecek bir uygulama birliğinin sağlanması adına yeni bir genelge hazırlanmalı. Obezite merkezlerinin adı, “Sağlıklı Beslenme Merkezi” olarak değiştirilmeli.

Haberin Devamı

- Obezite ameliyatı yapan tüm özel ve kamu sağlık kuruluşları ortak bir sisteme dâhil edilerek tedavi olan hasta sayıları ile uygulanan tedavi yöntemleri ve sonuçlarını gösterir istatistiki verilerin işleneceği bir ortak bir yazılım kurulmalı.

- Piyasada bulunan ve sekonder (ikinci) kazanç elde etmeye çalışan kişiler ve kurumların görsel medyada yaptığı ve kamuoyunu yanıltıcı şekilde sunduğu tespit edilen yayınların takibi ve bunların önlenmesi konusunda sıkı denetimleri yapılmalı.

- Tıbbi kötü uygulama (Malpraktis) sonucunda oluşacak maddi ve manevi zararın hekimden rücu edilmesi sırasında yaşanabilecek olumsuzlukları önleme adına, “Hekim Zorunlu Mali Sigortası” kapsamının genişletilmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılmalı.

- 11. Kalkınma Planı’nda öngörülen bütçe imkânları çerçevesinde sağlıklı okul yemeği uygulaması yaygınlaştırılmalı.

- Millî sporculara yönelik vakıf ya da devlet üniversitelerinde özel kontenjanlar açılmaı ve burs imkânları uygulaması teşvik edilmeli.

- Okul bahçe ve spor salonları, öğrencilerin tatil döneminde de kullanımına açık hale getirilmesi, yaz kampları vasıtasıyla daha hareketli bir hayatın tüm okullar nezdinde başlatılması.

‘Dizi karakterleri örnek olmalı’

- İnternet üzerinden satışı devam eden ve herhangi bir hekim raporuna dayanmadan alınabilen “zayıflama hapları”yla ilgili olarak ilaç olmadığı hâlde ilaç gibi endikasyon belirten bütün beyanlar hangi mecra da olursa olsun sıkı takibi yapılarak engellenmeli.

Haberin Devamı

- Dizilerde özellikle “rol karakterlerin” spor yapan ve sağlıklı beslenen karakterler olması; hamburger, abur-cubur gibi gıdaların tüketiminine yer verilmemesi konusunda yapım ve yayıncılara tasviyelerde bulunulmalı.