Gündem Güvenlik ve istihbarat yeniden düzenleniyor

Güvenlik ve istihbarat yeniden düzenleniyor

22.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Değişik grupların silahlı güçlerinden oluşan Suriye Milli Ordusu’nun profesyonel-birleşik orduya dönüşmesi ve sivil otoritenin emrine girmesi için harekete geçildi

Güvenlik ve istihbarat yeniden düzenleniyor

Namık Durukan - Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) denetiminde bulunan Kuzey Suriye’deki üç bölgede, artan tehditler nedeniyle güvenlik ve istihbarat kurumları tepeden tırnağa yeniden düzenleniyor. Terör örgütü DAEŞ hücreleri, DSG/YPG ile Esad rejiminin tehdit ve saldırılarına karşı koymak, bölgede bombalı araç saldırılarını önlemek ve diğer tehditleri bertaraf etmek amacıyla Suriye Geçici Hükümeti’nin denetiminde bulunan Kuzey Suriye bölgelerinde güvenlik yeniden dizayn ediliyor. Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) adı altında faaliyet gösteren silahlı gruplardan birleşik ordu kurulmasının yanı sıra yerleşim bölgelerinde iç güvenlik ve istihbarat ağının güçlendirilmesi için yeni yapılanma ve teşkilatlanmaya gidilmesine yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi. Silahlı grupların temsilcileri ile yapılan toplantılarda, ortak ordu ve güvenlik teşkilatı kurulması fikrinin kabul görmesi, Geçici Hükümeti harekete geçirdi.

Haberin Devamı

Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı bölgelerini koruyacak ordu ve asayiş güçleri için dokuz merkez belirlenerek güvenlik yapılanmasının temeli atıldı. SMO’nun kontrolünde bulunan bölgelerde, yeni güvenlik aygıtı ve istihbarat örgütü oluşturulması çalışmalarına hız verildi.

Suriye Geçici Hükümeti’nin denetiminde süren çalışmalar kapsamında, görev verilen yapıların faaliyetleri yakından izlemeye alındı. “Güvenlik Büroları” adı altında faaliyet gösteren ilgili kurumlar, merkezi otoritenin çalışmalarının dışına çıkmaları halinde görevden el çektirilecek.

Komuta Merkezi

Profesyonel ordu, asayiş ve istihbarat alanında görev alacak kişilerin bağlı bulundukları örgüt ve grupla ilişkileri kesilecek. Yeni güvenlik aygıtını denetlemek için ise, daha önce rejimden kaçan profesyonel kadrolardan yararlanılacak. Birleşik ordu için ise, bir komuta merkezi oluşturulacak.

Haberin Devamı

İstihbarat işbirliği

Bölgede huzur ve istikrarın sağlanmasına yönelik asayiş örgütlenmesine ayrı bir önem verilecek. Mevcut emniyet teşkilatı yeniden gözden geçirilerek güçlendirilecek. Yaşanabilecek olaylar ve saldırıların engellenmesine yönelik ise istihbarat ve haber alma teşkilatları profesyonel çalışma sistemi ile çağın araç ve gereçleri ile donatılacak. Özellikle bölgede istikrarı bozmaya yönelik terör örgütleri hücrelerinin deşifre edilmesi ve etkisiz hale getirilmesine yönelik çalışmalara ağırlık verilecek. Bu alandaki çalışmalar konusunda Türkiye’den destek talep edilecek. Yeni istihbarat örgütlenmesi kapsamında geçici hükümetle Türkiye arasında istihbarat işbirliği anlaşmaları yapılması bekleniyor.