15.08.2008 - 12:20 | Son Güncellenme:
DHA
HAKKARİ ve ilçelerinde 15 Ağustos 1984 PKK'nın silahlı saldırısı olan Şemdinli ve Siirt Eruh baskınlarının yıl dönümü nedeniyle Hakkari ve Şemdinli ilçesinde kepenkler indirildi. Hakkari'de bir grup slogan atarak yürümek istedi. Ancak grubu polis dağıttı. Şemdinli ilçesinde 15 Ağustos 1884 yılında baskında şehit düşen Mehmetçikler mezarları başında anıldı. Yüksekova İlçesi'nde de dün gece meydana gelen 3 kişinin yaralandığı bombalı eylemin gerçekleştirildiği AKP İlçe Başkanlığının bulunduğu binada büyük hasar meydana geldi.
PKK terör örgtünün ilk eylem yıldönümü olan 15 Ağustos'ta Hakkari ve Şemdinli İlçesi'nde esnaf kepenklerı açmadı. Hakkari'de DTP'lı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Şen ile Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Arif Koparan, esnafı tek tek gezerek dükkanlarını açmalarını istedi. Bunun üzerine çok az sayıda esnaf dükkanı açtı. Hakkari'de 20 kişilik grup slogan atıp yürümek istedi, polis izin vermeyince, grup ile polis arasında kovalamaca başladı. Daha sonra grup dağıldı. Bunun üzerine dükkanları açan bazı esnaf tekrar dükkanlarını kapattı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Hakkari'de gerginlik sürüyor.
PKK'nın 15 Ağustos 1984 tarihinde Şemdinli ve Eruhta yaptığı ilk eylem gecesinde Yüksekova şehir merkezinde bulunan AKP İlçe Binasının bombalı saldırı düzenlendi. Dün gece saat 22.10 sularında Cengiz Topel Caddesi üzerindeki Yüksekova AKP İlçe Binasının alt katındaki bir enternet cafenin merdivenine konulan patlmayıcı madde büyük bir görültüyle patladı. Patlama sırasında internet cafeden çıkan Rıdvan, Kerem Gür ile Atay Tire adlı gençler yaralandı. Patlama sonrasında ilçede bir süre silah sesleri yankılanırken, esnaf işyerlerini kapatıp evlerine koştu. Patlamanın etkisiyle başta AKP İlçe binası ve bir internet kafe olmak üzere çevrede bulunan birçok iş yerinde büyük maddi hasar meydana geldi.
ŞEHİTLER MEZARI BAŞINDA ANILDI
Şemdinli ilçesinde 15 Ağustos 1884 yılında baskında şehit düşen Mehmetçikler mezarları başında anıldı. Şemdinli ilçe merkez PKK silahlanmasının 24. yıl dönümü nedeniyle kepenkleri açmazken, 24 yıl önce Şemdinli ve Eruh baskınında Şehit düşen Mehmetçikler için resmi tören düzenlendi. Tören Şemdinli İlçe Jandarma Komutanlığı önünde yapıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan törene Şemdinli ilçe Kaymakamı Altuğ Çağlar, Garnizon Komutanı Albay Bedri Dursun, İlçe Emniyet Müdürü Kemal Dikmen, İlçe Jandarma komutanı Jandarma Yüzbaşı Erhan Dilmen 1.ci Sınır Tabur Komutanı Yrby Kazım Rıfkı Ayhan, şehit yakınları ve vatandaşlar, katıldı. Tören sonrası 21. Sınır Jandarma Alay Komutanlığında bulunan şehitlik ziyaret edildi. Şehit mezarlarına kırmızı karanfiller bırakıldı dualar okundu.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI
Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova İlçeleri'ne 15 Ağustos PKK'nın ilk eylem yıldonumu nedeniyle güvenlik önlemlerini artırıldı. Kent merkezlerinde giriş ve çıkış noktaları kontrol altına alındı. Kentte polis, kırsal kesiminde ise jandarma ekipleri gerekli önlemlerini alarak hazır bekletiliyor.