Gündem Halayın yarısı dönmedi!

Halayın yarısı dönmedi!

06.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hizmet pasaportuyla Macaristan’a festivale giden 16 kişilik halk oyunu kafilesinden 11’i geri dönmedi. Bu kişilerin iltica ettiği iddiası üzerine Halk Oyunları Federasyonu, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık da soruşturma başlattı

Halayın yarısı dönmedi

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen, “Halk Oyunları Yaza Veda” festivaline katılmak için giden Ankara merkezli Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği’nin 16 üyesinden 11’i geri dönmeyerek Budapeşte’de kaldı. Üyelerin iltica ettikleri iddiası üzerine soruşturma başlatıldı. Kafilenin 5-10 Kasım arasında düzenlenen festivale başlangıcından dört gün önce olan 1 Kasım tarihinde gittiği, kafileden sorumlu Yaşar K. ile dört kişinin ise 10 Kasım’da Ankara’ya geri döndüğü öğrenildi. Kafile içerisinde bulunan ekiptekilerin yaşlarının 21 ile 28 arasında değiştiği ifade edilirken, grupta müzisyen, dansçı, öğrenci ve özel firmalarda çalışan işçilerin bulunduğu belirtildi.
‘Rica ettiler’
Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği’nin kurucu üyelerinden bir yetkili, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Hatırı sayılır yakın bir arkadaşımız kendilerine Budapeşte’de düzenlenen bir festivalden davet geldiği bilgisini paylaştı. Organizasyona katılmak için dernek adı altında lisanslı olmanız gerekiyor. Genelde böyle şeyler bu tür gruplara yardımcı olmak için yapılır. Biz de derneğimiz adı altında arkadaşların lisanslarını çıkardık. Sonra bununla karşılaştık” dedi.
‘Sicilleri temiz’
Üyelerin hiçbir sabıka kaydının bulunmadığını dile getiren dernek yetkilisi, “Bu tür olaylar birçok dernekte olabiliyor. Açıkçası bazı kişiler tarafından derneğimizin yıpratılmaya çalışıldığını düşünüyorum. Böyle bir olayla daha önceden hiç karşılaşmamıştık” diye konuştu. Olayın bakanlık tarafından gizli yürütülen bir soruşturma olduğunu, ancak basında gördükten sonra adeta şoka girdiğini dile getiren dernek yetkilisi savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Üyelerin başvurularının bir ay önce yapıldığı belirtilirken, yarışmaya yaklaşık 10-15 gün kala ise lisanlarının çıkarıldığı kaydedildi. Yasal izinleri alan 16 kişinin belgeleriyle Ankara Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şubesi’ne başvurduğu, evrakta eksiklikleri bulunmayan bu kişilerin müracaatlarının kabul edilerek kendilerine 180 gün konaklama izni verilen gri pasaport verildiği belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Başcavcılığı 11 kişi hakkında soruşturma başlattı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Ankara Cumhuriyet Başcavcılığı’nca Macaristan’a gittiler iltica ettiler şeklinde haberlere konu kişiler hakkında, konunun her yönüyle aydınlatılması için soruşturma açılmıştır” denildi.

GRİ PASAPORT

Gri (Hizmet) pasaportu olanlar Avrupa genelinde vizesiz seyahat edebiliyor. ABD, Avustralya ve İngiltere ile birkaç devlet haricinde tüm ülkelere vizesiz gidilebiliyor. Ekibin pasaportlarının halen iptal edilmediği ve 5 ay daha süresi olduğu belirtiliyor.

‘Gereğinin yapılmasını istiyoruz’

Bu tür olayların camiayı mağdur ettiğini vurgulayan Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Hayri Gürhan Ozanoğlu, “Bu yıl 86 grup bu şekilde yurt dışında festivale gitti. Son gruptan dönmeyen kişilerin olduğunu biz de öğrendik. Çok büyük bir camiayız. Gereğinin yapılmasını istiyoruz. Her türlü bilgi ve belgeyi savcılığa teslim ettik” ifadelerini kullandı.