Gündem Halisdemir davasında mahkeme tarihi kararı açıkladı: 18 ağırlaştırılmış müebbet hapis

Halisdemir davasında mahkeme tarihi kararı açıkladı: 18 ağırlaştırılmış müebbet hapis

20.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişiminin seyrini değiştiren kahraman Astsubay Ömer Halisdemir’in şehit edilmesine ilişkin 18 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme sanıkların hepsini indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırdı

Halisdemir davasında mahkeme tarihi kararı açıkladı: 18 ağırlaştırılmış müebbet hapis

Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı (ÖKK) ele geçirmek isteyen General Semih Terzi’yi vurarak 15 Temmuz darbe teşebbüsünün seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir’in şehit edilmesine ilişkin 18 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme sanıkların tamamını, Halisdemir’i öldürmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

Mahkeme, 18 sanığa darbeye teşebbüs suçundan da ceza verdi. 18 sanıktan beşi bu suçtan ağırlaştırılmış, 13’ü yapılan indirimle müebbet hapse mahkum edildi. Mahkeme, sanıkların gazi Astsubay İsmail Oğuz’a yönelik eylemleri ile iki sanığın maktul Nedim Şahin’e yönelik eylemleri konusunda ise beraat kararı verdi. Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar ve avukatları, müdahiller şehit Halisdemir’in kardeşleri ve eşi, olayda yaralanan Başçavuş İsmail Oğuz, karargâhta öldürülen Astsubay Nedim Şahin’in eşi, müşteki tüzel kişilikler TBMM ve Milli Savunma Bakanlığı avukatları katıldı.

Eşi de duruşmada

Bazı Ak Parti milletvekillerinin de izlediği duruşmada hazır bulunanların tutanağa geçirilmesinin ardından sanıklara son sözleri soruldu. Sanıklardan Ahmet Kara, Ali Solmaz, Furkan Aslanbay ve Mehmet Bilge, “söyleyecek bir şeyim yok” dedi. Sanıklardan Ahmet Muhammed Demirci, “Vicdani muhasebemi yaptım. Karar ne olursa olsun ben buradan başım dik çıkacağım” dedi.

Haberin Devamı

Mahkeme Başkanı Bayram Kantık, oy birliğiyle aldıkları hükmü açıkladı. Buna göre 18 sanığın tamamı Ömer Halisdemir’e yönelik, “nitelikli kasten adam öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı. Sanıklar hakkında takdiri indirim uygulanmadı.

Başkan Kantık, sanıkların eyleminin amaç suç olan, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” kapsamında değerlendirildiğini ifade ederek, sanıkların birer kez de bu suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldığını açıkladı.

Ömür boyu cezaevi

Ancak mahkeme, sanıklardan Ahmet Muhammed Demirci, Ali Güreli, Ali Solmaz, Cemal Güleç, Cihat İbrahim Yörük, Erhan Almaz, Erkan Kütükçü, Furkan Aslanbay, Gökay Engin, Halit Çelik, Harun Topbaş, İsmail Çınar ve Mihrali Atmaca’nın fiilden sonraki davranışlarını dikkate alarak, takdiri indirimle müebbet hapse çevirdi.

Mahkeme, sanıklar Fatih Şahin, Ahmet Kara, Hasan Aksoy, Hüseyin Oğuz ve Mehmet Bilge hakkında ise fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları dikkate alınarak, takdiri indirim uygulamadı. Sanıkların tutukluluk durumlarının devamına da karar verildi. Karar kesinleşirse ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan sanıklar ömür boyu cezaevinde kalacak.

Haberin Devamı

Sekiz kişi hakkında başsavcılığa ihbar

Mahkemece, dosya kapsamını dikkate alarak darbeci General Semih Terzi ile hareket ettikleri gerekçesiyle Ahmet Kemal Yılmaz, Barış Batmaz, Sedat Güneş, Özer Demirtaş, Fatih Kaftancı, Yavuz Özdemir, Can Berhan ve Volkan Yaman’ın hukuki durumlarının değerlendirilmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı gönderilmesi de kararlaştırıldı.

Çınar ve Atmaca için beraat kararı

İddianamede bütün sanıkların, müdahil gazi Astsubay İsmail Oğuz’a yönelik, “nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs” suçundan cezalandırılması isteniyordu. Ancak mahkeme, “toplanan delillerden, bu suçu işlediklerinin sabit olmaması” nedeniyle sanıkların beraatlarına karar verdi. Maktul Nedim Şahin’in öldürülmesine ilişkin cezalandırılmaları istenen sanıklar İsmail Çınar ve Mihrali Atmaca’nın kendilerine yönelen haksız bir saldırıyı defetmek amacıyla eylemlerini gerçekleştirdikleri, dolayısıyla atılı suçu işlemelerine rağmen, olayda hukuka uygunluk bulunduğuna hükmeden mahkeme, Çınar ve Atmaca’nın bu suçtan da beraatlarını kararlaştırdı.