14.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
Seyfettin Ersöz / Ankara
Atatürk’ün Kara Harp Okulu’na (KHO) girişinin 120’nci yıl dönümü okulda yapılan törenle kutlandı. Törene, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kuvvet Komutanları, MSÜ Rektörü Erhan Afyoncu, okul personeli ve Harbiyeliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından KHO Komutanı Tuğgeneral Güzeller konuşma yaptı. Güzeller, Atatürk’ün başarılar ve fedakarlıklar ile dolu yolculuğunun tam 120 yıl önce bu çatı altında başladığını belirterek, “Üstlenmiş olduğumuz önemli vazifenin icrasında temel hedefimiz, en büyük mezunumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamış, vatanını ve milletini seven, askerlik mesleğini bir yaşam tarzı haline getirmiş, lider vasıflı, yüksek karakterli subaylar yetiştirmektir” dedi.
Müfredat değişti
Harbiyelilere seslenen Tuğgeneral Güzeller, 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni hatırlatarak, harp okullarındaki müfredetta önemli eklemeler yapıldığını söyledi. Güzeller, “İçinde bulunduğumuz eğitim-öğretim yılından itibaren, strateji ve güvenlik ile tarih programlarının dahil edilmesiyle akademik lisans programlarının sayısı 9’a çıkarılmıştır. İngilizce hazırlık sınıfına ek olarak Fransızca, Rusça, Arapça dillerinde hazırlık sınıfı eğitimine başlanmıştır” diye konuştu. Güzeller’in konuşmasının ardından Harbiye’nin geleneksel yoklaması yapıldı. Öğrenci Alay Komutanı numaraları teker teker okudu, sıra Atatürk’ün numarası 1283’e geldiğinde bütün Harbiyeliler ayağa kalkarak “İçimizde” diye haykırdı.
Akar, Harbiye marşına eşlik etti
Harbiyeliler tarafından müzik dinletisi sunuldu. Çanakkale Türküsü’nü Güney Kore vatandaşı olan Harbiyeli Seung Hoon Song seslendirdi. Halk oyunları gösterileri ve “Anılarla Geçmişten Geleceğe Atatürk” tiyatro gösterisi yapıldı. Program Harbiyeliler’in Kara Harp Okulu Marşı’nı okunmasıyla sona erdi. Harbiye Marşı’na Bakan Akar da eşlik etti.
Manastır Askeri İdadisi’nde anıldı
Atatürk’ün Kuzey Makedonya’daki Manastır Askeri İdadisi’nden mezuniyetinin 120. yılı dolayısıyla anma töreni düzenlendi. Manastır Şehir Müzesi olarak kullanılan idadide yapılan törende Harbiyeli öğrenci Can Engin şiir okudu. Davetliler Manastır Şehir Müzesi bünyesindeki Atatürk Anı Odası’nı ziyaret etti.