Gündem Hasta garantisi asla söz konusu değil

Hasta garantisi asla söz konusu değil

09.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Şehir hastanelerinde hasta garantisinin olmadığını söyleyen Koca, “Ne Maliye ne de Sağlık Bakanlığı’nın, borç yüklenimi anlamında hiçbir şekilde imza atmışlığı söz konusu değil” dedi.

Hasta garantisi asla söz konusu değil

Hasta garantisi asla söz konusu değil
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilkent Şehir Hastanesi’ndeki yeni yönetim modeli, kullanılan cihazlar, katılım payları, sağlıkta memnuniyet gibi konularda açıklama yaptı. Bakan Koca, özetle şunları anlattı:

Haberin Devamı

SAĞLIK ÜSSÜ: Şehir hastanelerini, bulunduğu bölgenin sağlık üsleri olarak konumlandırıyoruz. . Önemli olan, bölgesinde nitelikli hizmeti, fiziki şartları, teknolojisi, branş çeşitliliğiyle son nokta olarak görülen ve hastanın kanalize olduğu sağlık üssü olarak planlamak istiyoruz.

YÖNETİM ŞEKLİ DEĞİŞTİ: Şehir hastaneleriyle yönetim şeklini de değiştirdik. O farklılığı bir kararnameyle düzenledik. Şehir hastanelerinde, tepede koordinatör başhekimin olduğu, koordinatör başhekim yardımcılarının 10’a kadar çıkabildiği, altında idari ve mali direktörlerin olduğu ve hastanelerin de birer başhekiminin olduğu, yani kadın doğum hastanesi başhekimi gibi…

SAĞLIK SİSTEMİ İHRACI: Yurtdışından birçok bölgeden, Kazakistan olsun Romanya’dan, Mersin’deki (şehir hastanesi) benzer hastaneye talepler var. Hatta modelden öte sağlık sistemimiz Malezya bizden, sistemimiz komple buna bir ücret mukabilinde devamında hizmeti de ücretlendirerek görüşmeler yapıldı. Görüşme halindeyiz. Sağlık turizmiyle ilgili bir şirket kurduk; USHAŞ. Kanun maddesi ilave ettik. Sağlık sistemini satan fonksiyon yükledik.

Haberin Devamı

KATILIM PAYLARI: Dünyada sağlık hizmetlerinde her şeyden katılım payı alınır. Bizde sadece poliklinik hizmetlerinden alınır. Yoğun bakımdan, acilde yatan hastadan katılım payı almayız. Ayrıca ilaçta alınan katılım payı var. Sağlık giderleri içinde hizmetten alınan katılım payı 2,6, hizmet dahil ilaç dahil sağlık hizmeti içindeki katılım payı 5,9.

SAĞLIKTA MEMNUNİYET: Dünyada bizim gibi yüzde 73’lerde memnun olan ülke yok sağlıkta. Sağlık kapsayıcılığında bizim gibi tüm nüfusunu kapsayan bir sağlık sistemi yok. Biz, kişi başı hekim sayısı, yatak sayısı gibi noktalarda yer yer geriyiz.

SAĞLIK TURİZMİ: Sağlıkta özellikle son dönem giderek artan ve hizmet boyutuyla 1,5 milyar dolara çıkan, 2030’a kadar beş kat artırmayı hedeflediğimiz alanlardan birisi kalp damar ve organ nakli. Dışarıdan yoğun hasta gelmeye başladı. Bir de diş hekimliği, estetik, plastik cerrahi, saç ekimi gibi... 2018’de yurt dışından gelen hasta sayısı 419 bin 790. Azerbaycan, Balkan ülkeleri, İran ve Avrupa’dan gelen var.

Haberin Devamı

HASTA GARANTİSİ: Şehir hastanelerinde hasta garantisi diye bir şey söz konusu değil. Şehir hastanelerindeki yapı şu; bir sabit ödediğiniz rakam var hastadan bağımsız. Yani kullanım bedeli, yani kira diyoruz. Kullanımla ilgili herhangi bir hasta garantisi asla söz konusu değil. Ne Maliye ne de Sağlık Bakanlığı, bu borç yüklenimi anlamında hiçbir şekilde imza atmışlığı söz konusu değil.

DENETİMLER: Yapılan hizmetin, konulan tanının, yapılacak işlemin doğruluğunun teyidi. Bir ameliyat endikasyonunun doğruluğunu gösterebilir dijital denetim mekanizmaları geliştirmeliyiz. Özellikle yapay zeka ve büyük veriyi daha çok kullanma noktasında yoğun çaba içindeyiz. Onay mekanizması, uygunluk devreye girmezse geri ödeme kurumu devrede olsun istiyoruz.

İLAÇTA YERLİLİK: İlaçta dışa bağımlılığımız yüzde 54, malzemede yüzde 82 ve cihazda yüzde 84’lerde. Aşıda yüzde 100’e yakın millilik var.