Gündem Hata affetmeyen zirveye çıkacak

Hata affetmeyen zirveye çıkacak

07.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli dağcı Tunç Fındık’ın hedefi, dünyanın 8 bin metreden yüksek 14 dağı arasında yer alan Annapurna... Fındık, Nepal’deki 8 bin 91 metrelik zirveye 35 günde ulaşmayı planlıyor...

Hata affetmeyen zirveye çıkacak

Yüksek irtifa dağcılığında Türkiye’nin en başarılı ismi olan Tunç Fındık (38), dünyanın 8 bin metreden yüksek 14 dağından biri olan Annapurna için önümüzdeki günlerde Nepal’e gidecek. Yeryüzünün en tehlikeli dağlarından olan Himalayalar’daki 8 bin 91 metrelik Annapurna için son hazırlıklarını yapan milli dağcı, böylece projesinin yedinci zirvesine çıkacak. 8 bin metreye en fazla tırmanan Türk dağcı unvanını elinde bulunduran Tunç Fındık, “Hata affetmeyecek kadar tehlikeli” zirveye 35-40 günde ulaşmayı planlıyor.
Tunç Fındık, yeryüzünde 8 bin metreden yüksek 14 zirvenin bulunduğu Himalaya ve Karakurum sıradağlarına çıkarak dünyanın dağcılık maratonunu kazanan 14. kişi olmak için yeniden harekete geçti. Tibet (Çin), Nepal ve Pakistan’da yer alan 14 zirveye çıkan ilk Türk olmayı hedefleyen Fındık, Himalaya sıradağlarındaki Annapurna zirvesi için Antalya’da kamp yapıyor.
14 zirveden 6’sına başarıyla tırmanan Fındık, 8 bin 91 metrelik dağa çıkarken kendi azmi ve iradesiyle de savaşacak. Bir dağcı için Everest’ten çok daha riskli olan Annapurna’da yılın her mevsimi çığ tehlikesi yaşanıyor. İnsan bedeni bu yükseklikte hava basıncı ve oksijen azlığı nedeniyle birçok hastalığa maruz kalırken, vücut ve beyin işlevlerini yerine getiremez duruma gelebiliyor. Şimdiye kadar 158 kişinin çıktığı ve 58 dağcının da yolunda hayatını kaybettiği Annapurna’nın en az çıkılan zirvelerden biri olduğunu söyleyen Fındık, hava ve doğa koşulları tırmanmayı imkânsız hale getirmedikçe tırmanışı gerçekleştireceğini vurguladı.

‘Bedenen ve ruhen hazırım’
Böylesine zor bir zirveye çıkmanın garanti olmadığını vurgulayan Tunç Fındık, “Hiçbir şey hayat ve sağlığınızdan değerli değildir. Ben, 8 bin metreden yüksek 7. zirveye çıkmak için bedenen ve ruhen hazırım. Türk bayrağını Annapurna’nın zirvesinde dalgalanırken görmek istiyorum. Bu, her şeyi ile bir insanın kendisiyle verdiği mücadele. Doğaya saygı duyarak ve önlemler alarak zirveye çıkacağım” dedi. 20 Mart’ta Nepal’in başkenti Katmandu’ya gitmeyi planlayan Tunç Fındık, 5 Mayıs’ta İstanbul’da olacak.
2001’de Everest, 2002’de Broad Peak, 2005’te Cho Oyu, 2006’da Lhotse, 2007’de yeniden Everest, 2009’da K 2, 2009’da Gasherbrum, 2010’da Makalu ve 2011’de Kanchenjunga’ya tırmanan dağcımız toplam 9 kez 8 bin metreyi aştı.


Yazarlar