Gündem ‘Hatay’a umut olmak istedik’

‘Hatay’a umut olmak istedik’

27.06.2023 - 06:49 | Son Güncellenme:

6 Şubat depreminde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da her şeye rağmen hayat normale dönüyor. Yazın gelmesiyle birlikte düğünlerin de başladığı kentte mutluluklar paylaşıldıkça acılar hafifliyor.

‘Hatay’a umut olmak istedik’

Uğur YILDIRIM - Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da her şeye rağmen hayat devam ediyor. Şehrin dört yanında iş makinaları enkaz kaldırıyor, çadır ve konteyner kentlerde yaşayan Hataylılar yaz sıcakları ile boğuşuyor. Ancak tüm zorluklara rağmen kentte yüzleri güldüren şeyler de yaşanıyor.

Haberin Devamı

Yaşamlarını birleştiren Şule ve Serhat Kandemir çiftinin mutluluklarına tanıklık ediyoruz. Şehri terk etmeyen ve konteynerlarda hizmet veren Eylem Kaya’nın kuaför dükkanında gelin Şule Kandemir’in saçları ve makyajı özenle yapılıyor. Berberde damat tıraşı olan Serhat Kandemir ise işleri biten gelinin yanına geliyor. Gelin arabasıyla enkazların arasından geçen çift, tarihe not düşmek için gelinlik ve damatlıkları ile enkazların önünde fotoğraf çektiriyor.

‘Hatay’a umut olmak istedik’

‘Hatay’a umut olmak istedik’

Gözyaşı ve halay

Düğün için Hatay’ın Kumlu ilçesine geçiyoruz. Kumlu’da yıkım Hatay’a göre daha az. Damat evinde ‘bayrak töreni’ heyecanı vardı. Davul-zurna ve kadınların yöresel oyunları eşliğinde getirilen Türk Bayrağı damadın ailesinin evinin terasına herkesin görebileceği şekilde asılıyor. Misafirlere yöresel yemekler ikram ediliyor. Yemeğin ardından oluşturulan konvoy ile gelinin evine hareket ediliyor. Ailesiyle kucaklaşan Şule Kandemir, evden gözyaşları içinde ayrılıyor. Davul zurna eşliğinde damat evine gelen gelin halaya katılıyor. Gelin, adetler üzerine damadın evine geçerken arkasından ‘tüm olumsuzlukların geride bırakılması’ için kapı eşiğinde testi kırıyor. Akşam saatlerinde ise açık havada düğün yapılıyor. Acı ile mutluluğu bir arada yaşadıklarını söyleyen gelin Şule Kandemir, “Deprem felaketi öncesi düğün günümüzü almıştık. Bir arada olarak, mutlulukları paylaşarak acımızı unuturuz, birlikte yaralarımızı sarıp, iyileşiriz düşüncesiyle düğünümüzü ertelemedik” diyor. Damat Serhat Kandemir de, “Mutlulukları paylaşarak acılarımızı bir nebze olsun unutmak, Hatayımızda yeniden hayatın başladığını göstermek istiyoruz. Aylar sonra bugün sevdiklerimizle, dostlarımızla mutlu günümüzde bir arada olduk, yüzümüzde tebesüm oldu” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

‘Hatay’a umut olmak istedik’

Konteynerde kuaförlük

Konteynerde Hataylılara hizmet veren kadın kuaförü Eylem Kaya ise “20 yıldır kuaförüm, Antakya’nın en merkezi yerinde iki katlı işyerimizde hizmet veriyordum. Maalesef 6 Şubat’ta her şeyimizi kaybettik. Depremden sonra Hatay’dan ayrıldım ama kısa süre içinde geri geldim. Hatay’ın tekrar ayağa kalkması için işime dönmeye karar verdim. Kendi imkanlarımızla iki konteyner alarak hizmet vermeye başladık. Çok zor şartlarda olsa bile hizmet veriyoruz, bize gelenler mutlu oluyor, umutları artıyor” dedi.