Gündem Hatırlatma dozu yüzde 42’de kaldı

Hatırlatma dozu yüzde 42’de kaldı

14.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Antalya Belek’teki Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin 22’nci Kongresi’nde uzmanlar tedbirlerın gevşetilmesinden duydukları endişeyi gündeme getirdiler.

Hatırlatma dozu yüzde 42’de kaldı

MERT İNAN İstanbul - KLİMİK Derneği Başkanı, Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz halihazırda ülke genelindeki vaka, ölüm, test pozitiflik oranlarının yüksek seyrettiğini belirterek, “Bunun en önemli nedenleri, delta dalgasından itibaren aşı dışı önlemlerin çok azaltılmış olması, aşılamada ise hem ilk serilerde, hem de hatırlatma dozlarında istenilen seviyelere ulaşılamamış olması. Ayrıca Omicron için yeterince etkili olmayan inaktif aşılarla aşılı çok sayıda kişi de bulunuyor. Bu nedenle şu anda yapılması gereken, öncelikle yaşlı ve riskli gruplarda olmak üzere mRNA  aşılarıyla primer aşılama ve hatırlatma dozlarını tamamlamak, çocuklarda hızla aşıyı gündeme almaktır” dedi.

Haberin Devamı

Önlemlerin azaltılmasının olumsuz sonuçlar doğuracağını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Yavuz, “Önlemlerin daha da azaltılmasını biz önermiyoruz, önermedik, dernek olarak bunu sürekli dile getirdik, uyarılarımızı her platformda yaptık” ifadelerini kullandı.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk ise şunları söyledi: “Kronik hastalığı olanlar, salgının başından beri  risk altındaydı. Bu kişiler için Omicron varyantı da hala öldürücü olabiliyor. Türkiye’de hatırlatma dozu yapılma oranı yüzde 42’de kaldı. Aşı tereddüdü ve aşı karşıtlığının bana göre önemli nedenlerinden biri de pandemi öncesi dönemde de, ülkemizde özellikle influenza aşılamaları konusunda toplumda rol model olan kişiler arasında yaşanan ikilemler.”