Gündem Hayali öldüren 3T!

Hayali öldüren 3T!

22.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzmanlara göre, günümüzün oyuncakları televizyon, tablet ve telefon çocuğun hayal kurması ve hayatı yaşayarak öğrenmesi önündeki en büyük engel.

Hayali öldüren 3T

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Çocuk - Ergen Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Algun Tüfekçi, şehir hayatının çocukları eskiye göre daha fazla ekran TV, telefon ve tablete mahkum ettiğini belirterek, bu ‘3T’nin de çocukların hayal gücünü ve yaratıcılıklarını öldürdüğünü kaydediyor. Anne-babaları çalışan çocukların eskiye göre daha fazla ekran (TV, telefon, tablet) başında geçirdiklerini belirten Tüfekçi, “Oysa çocuğun normal gelişimi için hayatı yaşayarak öğrenmesi gerekir. Çocuklar bunu, yaratıcı güçlerini kullanarak yani oyun ve hayal gücü yoluyla yapar. Yaratıcı oyun genellikle 12 ay, yaratıcılık ise 5-6 yaş civarında ortaya çıkar. Yaratıcılık, çocukların çizim ya da öykülerde olduğu gibi, yeni veya olağandışı fikir üretme kapasitesidir” dedi.

Haberin Devamı

Her çocuğun hakkı olan hayal kurabilmenin yerini çizgi filmler ve video oyunlarının almaya başladığına da dikkat çeken Tüfekçi, “Çocuklar, bunları tasarlayanların hayal gücüyle yetinmek zorunda kalmaktadır. Araştırmalara göre ülkemizde her 10 çocuktan en fazla 3’ü, dünyada her 10 çocukta 6’sının dışarıda oynama fırsatına sahip. Yani bizim çocuklarımızın hayal kurma,
dünyayı keşfetme imkanı başka ülkelerdeki çocukların yarısı kadar” diye konuştu.

Otizme benzer belirtiler!

Ekran karşısında geçirilen saatlerin uzamasının sonuçlarının ağır olabileceği uyarısında bulunan Tüfekçi, “Saatler uzadıkça çocuğun hem sözlü hem de sözlü olmayan (bay bay, el sallama, işaret etme, göz teması kurma) iletişimi azalmakta çocuğun gelişimi sekteye uğramaktadır. Çok ağır vakalarda ise belirtiler otizm ile benzer hale gelebilmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı