Gündem Hayallerindeki elle bayram mutluluğu

Hayallerindeki elle bayram mutluluğu

04.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

El uzvu olmayan çocuklara 3D teknolojisini kullanarak ücretsiz robot el yapan Robotel Platformu, 30 çocuğu daha hayallerine kavuşturdu. Superman, Batman, Spiderman gibi süper kahraman temalarını isteyen çocuklar bu bayramda hayallerindeki yeni robot elleriyle çifte mutluluk yaşadı.

Hayallerindeki elle bayram mutluluğu

Meltem Günay - Türkiye’de Robotel Platformu, eli, parmağı olmayan çocukların hayallerine dokunuyor. Çocukların hayatlarını kolaylaştırmak üç boyutlu yazıcılarla mekanik et geliştiren platform, Türkiye’nin dört bir yanından gönüllülerin ürettiği robot ellerle çocuklara çifte bayram sevinci yaşattı.

Haberin Devamı

Bugüne kadar 3500 gönüllünün katılımı ve 600’den fazla üç boyutlu yazıcı kullanılarak 180 çocuğa robot el yapan platform, bayram öncesi 2 ayda 30 çocuğa daha hayalindeki eli yaptı. Pandemi sürecinde aksayan çalışmaları hızlandırdıklarını anlatan Robotel’in kurucularından Zeynep Karagöz,
robot el bekleyen çocuk sayısında artış yaşandığı için ekibe birçok profesyoneli de dahil ettiklerini söyledi.

Hayallerindeki elle bayram mutluluğu

İKİ AYDA 30 EL

Pandemide el yapımının çok aksadığını, ailelerle buluşamadıklarını ve gönüllülere ulaşamadıklarını anlatan Karagöz, bekleyen çocuk sayısının da arttığını söyledi:

“Bekleyen çocuk sayısı çok arttı. Ama yeni dönemle birlikte hızlıca el yapmaya başladık. Bu dönemde Turkcell’in desteğiyle Erzurum Bilsem sınıflarından biri ile Robotel Zekâ Küpü Projesi yaptık. Millî Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle tüm Bilsem ailesine seminer verdik. İki adet Robotel test elini tamamlayan liseli arkadaşlarımızı Giresun’da bir vaka ile eşleştirdik. Profesyonel bir ekip kurarak çocuklarımızı daha fazla bekletmeyelim istedik. Mart ortasında yeni bir dönem başladı bizim için ve neredeyse iki ayda 30 eli tamamlayarak çocuklarımıza ilettik. Bu çok iyi bir rakam. Çünkü 2017’den beri bu zamana kadar kendi imkanlarımızla 150 çocuğumuza ulaşabilmiştik. İlk aşamada geçtiğimiz ay İstanbul’da 15’e yakın eli teslim etti, 24 Nisan’da Ankara’da 4 eli ulaştırdık. Geçtiğimiz hafta da yine Ankara’da 8 el sahiplerine kavuştu. Bu sene içindeki hedefimiz ise 120 çocuğumuza ellerini kavuşturmak. Bugün 3500 kadar gönüllü ve 600’den fazla üç boyutlu yazıcı ile taleplere destek olmaya çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Hayallerindeki elle bayram mutluluğu

Robotel Projesi’nde çocuklara hayallerindeki elleri yapılıyor. Çocuklar bazen Örümcek Adam oluyor bazen de Pamuk Prenses.

HEDEF TÜM TÜRKİYE

Karagöz tüm Türkiye’yi kapsayacak bir planları olduğundan bahsederek, yakın zamanda ülkeyi dolaşarak projeyi büyütmek istediklerini söyledi. Zeynep Karagöz, “Türkiye çapında bekleyen çocuklarımızın ellerini de en kısa zamanda tamamlamayı hedefliyoruz” dedi. Türkiye’de parmak ve el deformasyonu nedeniyle proteze ulaşamayan veya kullanamayan başta çocuklar olmak üzere destek amacıyla kurulan Robotel Platformu’nun amacını Karagöz şöyle anlattı:

Haberin Devamı

“Kardeşlerimiz protez alabilecek yaşa gelene kadar kaslarının erimemesi, sağ-sol beyinlerinin sağlıklı gelişimi ve de duygusal sosyal gelişimlerine katkı olması amacıyla Robotel yapıyoruz. Üç boyutlu yazıcıdan çıkan robot eller aslında mekanik yani bilek veya dirsek ekleminin hareketi ile parmaklar kavrama yapabiliyor. Protez çağına gelene kadar çocuklara hayat kalitelerini büyük oranda yükseltecek bir çözüm sunuyor.”

Hayallerindeki elle bayram mutluluğu