Gündem Hayat durdu!

Hayat durdu!

13.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Katliam yurt genelinde sendikalar ve sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi. Çeşitli illerde doktorlar, avukatlar, akademisyenler, TTB üyesi doktorlar ve kamu görevlileri iş bıraktı. Avukatlar da bugün duruşmalara girmeyecek...

Hayat durdu

Türkiye’nin pek çok yerindeki hastanelerde, kamu kurumlarında, birçok iş yerinde KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyeleri geçen cumartesi Ankara’da yapılan terör saldırısını protesto etmek için iş bıraktı. Ankara Kızılay’da bir araya gelen sendika ve meslek örgütleri üyelerinden oluşan grup, katliamı lanetlendi, “barışın savunucusu olmaya devam edeceğiz” sloganları attı.

Haberin Devamı

İbn-i Sina Hastanesi önünde toplanan, ıslık, alkış ve zılgıtlar eşliğinde slogan atan gruptakiler, “Barış ve sağlıklı yaşam için üzgünüz, öfkeliyiz, yastayız, isyandayız” yazılı pankart açtı. Olayın gerçekleştiği Ankara Garı önüne gelen grup adına basın açıklaması yapan Ankara Tabip Odası Başkanı Çetin Atasoy, bu saldırının “tarihin en kanlı ve en vahşi” saldırılarından biri olduğunu söyledi. Bu saldırının, barış ve demokrasi talebine yönelik olduğunu ifade eden Atasoy, şunları kaydetti:

‘Hizmet üretmiyoruz’

“Bu saldırı, emek mücadelesinedir. Saldırı, hem uluslararası hem de ulusal hukuk tarafından güvence altına alınmış olan barışçıl gösteri ve yürüyüş hakkınadır. TTB, DİSK, KESK, TMMOB bir kez daha insanlarımız bombalarla parçalanmasın, bu kanlı saldırıları engellemeyenlerden hesap sorulsun diye, bugün ve yarın hizmet üretmeme kararı aldılar” dedi.

Haberin Devamı

Daha sonra Sakarya Caddesi’nde öğle saatlerinde toplanan DİSK üyeleri, Ziya Gökalp Caddesi’ne çıkarak, trafiği tek yönlü kapattı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İşçilere ve kamu çalışanlarına iş bırakma çağrısını yineledikten sonra, saldırı nedeniyle hükümeti suçladı. Beko, saldırıda ölenleri unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını ifade etti. Eylem, gruptakilerin dağılmasıyla sona erdi.

Boykot çağrısı

Grev kararı doğrultusunda, bazı derneklere üye avukatlar, bugün ve yarın duruşmalara girmeyeceklerini açıkladı. Avukatlar, sabah saatlerinde Ankara Adliyesi önünde bir araya gelerek, avukatların duruşmalara katılmamaları durumunda mahkemelere verdikleri matbu mazeret dilekçelerini meslektaşlarına dağıttı. Üzerinde karanfil resmi ve “unutmayacağız” yazısı bulunan kokart ile saldırıda hayatını kaybeden Avukat Uygar Coşgun’un fotoğrafını yakalarına takan avukatlar, “inadına barış” yazılı pankart açtı. Hazırlanan basın açıklamasını okuyan Avukat Ceren Şimşek, “12-13 Ekim’de uygulanmak üzere, 2 günlük duruşma boykot kararı aldıklarını” söyledi.

Üniversite Konseyleri Derneği’nin 12-13 Ekim tarihlerinde grev ve boykot çağrısı üzerine ODTÜ, Hacettepe ve Ankara üniversitelerinde de iş bırakıldı. Öğrencileri derslere girmedi. Bazı ilköğretim okulları ile lise öğrencilerinin de derslere girmediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Avukatlardan çağrı
Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda biraraya gelerek saldırıyı protesto eden avukatlar, adliye içinde sloganlarla saldırıyı kınadı. Bombalı saldırıda olay yerinde olduğunu söyleyen Avukat Mehmet Ümit Erdem, yetkililerin geç gelmesi nedeniyle delillerin kaybolduğunu belirterek, “Savcı olay yerine 2 saat 45 dakika sonra geldi. Ellerimizle insan parçaları topladık” dedi. İstanbul Barosu da, saldırıyı protesto için avukatlara, 14 Ekim’de “acil durumlar haricinde” duruşmalara girmeme çağrısı yaptı
Protestolarda yüksek tansiyon
Çanakkale’de bin kişi Ankara’daki terör saldırısını protesto ettti. Patlamada ölenlerden Çanakkale EMEP İl Başkanı Ercan Adsız da eylemde anıldı.
Hakkari’de Adalet Sarayı önünde bir araya gelen Hakkari Barosuna üye avukatlar, saldırıyı kınadı.
Bodrum Devlet Hastanesi’nde iş bırakma ve alkışlı protesto eylemi yapıldı. Patlamadan 10 dakika önce tuvalete gidince, kurtulan kardiyolog Yasemin Demirci, “Yaşamak benim için sevinç değil, acı oldu” dedi.
Manisa Moris Şinasi Çocuk Hastanesi önünde 100 kişilik doktor ve sağlık çalışanı siyah pankart açtı. Manisa Tabip Odası Başkanı Derya Pekbayık, “Patlama anında ordaydık. Yaralılara müdahale ederken, polisin biber gazına maruz kaldık” diye konuştu.
Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde, Ankara’da 97 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı protesto etmek isteyen sivil toplum örgütlerine polisin izin vermemesi üzerine olaylar çıktı. Polisin gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale ettiği göstericiler, taş atarak karşılık verdi.
Karabük’te Ankara’da bombalı terör saldırısını protesto eden grup ile tekbir getiren başka bir grup arasında gerginlik çıktı. Polis, iki grubun arasına girip barikat oluşturarak gerginliğin büyümesini önledi.
Kocaeli Üniversitesi’nden İzmit kent içine yürüyerek gelen öğrenciler bazıları duraklarla otobüs bekleyenlere “Acımız var, siz niye duruyorsunuz” demesi üzerine, tartışma çıktı. Gruba polis müdahale etti. Çıkan arbedede 10 öğrenci gözaltına alındı.