Gündem Hayatımız sehven

Hayatımız sehven

17.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

YGS’deki ‘sehven şifreleme’ tartışmalarına Türkiye hiç yabancı değil. Gündeme damgasını vuran birçok olayın ardından yapılan ‘sehven’ açıklaması Türk halkı için artık alışıldık hale geldi!

Hayatımız sehven

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) sorularında “sehven şifreleme” olmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Türkiye’nin gündemini meşgul eden birçok önemli soruşturma ve davada yaşanan “sehven” durumları adalet sisteminin sicilindeki yerini çoktan aldı.
Türkiye kamuoyu, başı kesilerek öldürülen Münevver Karabulut’un cesedine sperm bulaştırılmasından, gözaltındaki bir teğmenin cep telefonuna başka bir şüphelinin numaralarının yüklenmesine kadar birçok olayda “sehven” sözcüğüyle yapılan açıklamalarla karşılaştı. Devam eden süreçte, önemli birçok davalarda ortaya çıkan hatalar “sehven” sözcüğüyle açıklandıkça vatandaş da “Hayatımız sehven!” diyecek duruma geldi... Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde “Dalgınlık veya unutkanlık sonucunda oluşan, yanlışlıkla” anlamına gelen bu kelime, daha uzun süre kamuoyunu meşgul edecek gibi görünüyor.

İşte “sehven” vakaları
- Münevver Karabulut: Bahçeşehir’de erkek arkadaşı Cem Garipoğlu tarafından başı kesilerek öldürülen ve otopsi için Adli Tıp Kurumu’na götürülen Münevver Karabulut’un cesedinde “sperm” izi bulundu. Yapılan araştırmadan sonra spermin Münevver Karabulut’un otopsisiyle aynı anda otopsisi yapılan ve trafik kazasında hayatını kaybeden yan masadaki cesetten bulaştığı belirlendi. Diğer cesede dokunan teknisyenin aynı eldivenlerle Karabulut’a dokunması sebebiyle spermin bulaştığı anlaşıldı. Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, son yaptığı açıklamadı, “bulaşmanın ‘sehven’ olduğunu” açıkladı.
- Teğmen Mehmet Ali Çelebi: Ergenekon operasyonları kapsamında gözaltına alınan Teğmen Mehmet Ali Çelebi’nin telefonuna, Hizbut Tahrir örgütüne yönelik operasyonlarda gözaltına alınan bir zanlının telefon rehberi yüklendi. Çapraz sorgu sırasında hakimin dikkatiyla ortaya çıkan durum emniyete sorulunca “Yükleme sehven yapıldı” açıklaması geldi.
- Kemal Kerinçsiz: Ergenekon davası tutuklu sanığı avukat Kemal Kerinçsiz, aleyhindeki deliller arasında bulunan bir CD’de fotoğrafının bulunduğu yönündeki iddianın ve arasında ilişki kurulan telefon numaralarıyla görüşüp görüşmediğinin tespitini istedi. Mahkemenin talebi üzerine emniyetten gelen açıklamada “Engin Zorba” isimli şahsın kullandığı telefon konuşmalarının “sehven” Kerinçsiz’in yaptığı telefon konuşmasıymış gibi yazıldığı belirtildi. CD’de fotoğrafının bulunduğu tespitinin de “sehven” yapıldığı ifade edildi.
- Balyoz: Balyoz davasında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nden gelen ve 6 Ocak 2010 tarihinde Gölcük Donanma Komutanlığı’ndaki aramalarda ele geçirilen 43 klasörden oluşan belgelere ilişkin tespit tutanağındaki yazım hatalarının düzeltilerek mahkemeye gönderildiği yazıda, hataların “sehven” yapıldığı belirtildi. Polisin belgelerle ilgili tespit tutanağında “EK Ğ LAHİKA-4 CETV-A” adlı belgenin son kaydetme tarihin 19 Şubat 2003 olduğu fakat bu tarihin “sehven” 19 Şubat 2008 olarak yazıldığı belirtildi.
- Askeri Casusluk: Askeri Casusluk soruşturması kapsamında tutuklanan Albay İbrahim Sezer’in bir telefon görüşmesinde Rus ajanı ve kadın satıcısı olduğu iddia edilen “Vika” isimli bir kadınla ilgili olarak “Vika’ya uğrayacağım” dediği dosyaya girdi. Fakat Sezer, böyle bir kadını tanımadığını ve görüşmenin tekrar dinlenmesini istedi. Soruşturma savcısı Fikret Seçen’le birlikte konuşma kayıtları dinlendi ve Sezer’in haklı olduğu ortaya çıktı. Savcı Seçen durumu tutanakları hazırlayan Organize Suçlarla Mücadel Şubesi’ne sordu. Söz konusu tutanağın “sehven yazılmış olduğu” cevabı geldi.

Haberin Devamı

En son Arınç ‘sehven’ dedi
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, “TBMM Adalet Komisyonu’nun CHP’li üyelerinin komisyondan topluca istifasının TRT’nin internet sitesinde konunun saptırılarak verildiğini” belirterek, bir soru önergesi verdi. Dibek, “TRT’nin resmi internet sitesindeki istifa haberine göre, ‘Komisyonun CHP’li üyeleri, çalışma koşullarını gerekçe göstererek komisyon üyeliğinden istifa etti. CHP’li komisyon üyeleri, hafta sonu da çalışılmasına itiraz ederek tasarının görüşüldüğü Adalet Komisyonu’ndan çekildi’ demiştir. İstifa eden üyeler olarak dilekçemizde istifa gerekçemizin ‘her maddede konuşma süresinin 5 dakikaya ve bir önergeye indirilmesi’ olarak ifade ederek, basınla paylaştığımız halde TRT yanlı yayınlarla konuyu saptırmıştır. Buna göre, TRT neden yalan haber yapmıştır?” dedi. Dibek’in soru önergesine TRT Genel Müdürü’nden gelen bilgi notuyla yanıt veren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Söz konusu önergede bahse konu haber ‘sehven’ eksik yazılmış olup, akabinde düzeltilerek detaylı bir şekilde yayıma verilmiştir” dedi.