Gündem Hayırsever destekli tarihi onarım

Hayırsever destekli tarihi onarım

07.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden birisi olan Sultanahmet Camii’nde en az 4 yıl sürmesi planlanan restorasyon haftaya başlıyor.

Hayırsever destekli  tarihi onarım

Çalışmalar esnasında caminin ziyarete ve ibadete açık olacağını kaydeden Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, “Caminin her metrekaresini elden geçireceğiz. Çalışmaların maliyeti 60 milyon TL’yi geçebilir. Maliyeti Mehmet Yıldız isimli bir işadamı karşılayacak” dedi.

Haberin Devamı

Osmanlı padişahı I. Ahmed tarafından mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya 1616 yılında yaptırılan Sultanahmet Camii, tarihinin en büyük restorasyonuna giriyor. Muhteşem mavi çinileriyle dünyada ‘Mavi Cami (Blue Mosque)’ olarak tanınan cami, restorasyon çalışmalarında tamamen onarılacak. Törende konuşan Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, “Hayırseverlerimiz destek oluyor. Sultanahmet Camisi de bu bağlamda, hayırsever vasıtasıyla gerçekleştireceğimiz en büyük, en kapsamlı işlerden birisi” dedi.

‘Mantık değiştirildi’

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, “Her ne olursa olsun bu devlet, bu millet bütün kurumlarıyla bu eserlerin onarımı, muhafazası noktasında elinden gelen gayreti geriye bırakmıyor. Son yıllarda birçok tarihi eser hem ayağa kaldırıldı hem kullanıma açıldı. Artık mantık da değiştirildi, insanlarımız artık bir yandan bu eserlerden istifade etmeye başladılar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Veysi Kaynak: Kültür mirası

İmza töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Sultanahmet Camii’nin bir dünya kültür mirası ve Türk medeniyetinin şaheseri olduğunu vurgulayarak, “İstanbul’a gelen yabancı misafirlerimiz bizim medeniyetimizin seviyesini görmek için buraya gelirler” dedi. Hayırsever işadamı Mehmet Yıldız’a teşekkür eden Kaynak, diğer tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına da hayırsever vatandaşların sponsor olabileceğini duyurdu.