Gündem Her 10 dakikada 1 çocuk ölüyor

Her 10 dakikada 1 çocuk ölüyor

17.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Yemen için “Yemen açlıktan ölmesin, çocuklar da ölmesin insanlık da” sloganıyla başlattıkları kampanyaya ilişkin Milliyet’e bilgi verdi.

Her 10 dakikada 1 çocuk ölüyor

Yemen için 2015’ten 2018’e kadar farklı dönemlerde farklı kampanyalar yaptıklarını belirten Güllüoğlu, Türkiye’nin Yemen’e bugüne kadar 15 milyon liralık bir yardım ulaştırdığını kaydetti. Yemen’in, şu anda dünyanın en büyük insani krizine ev sahipliği yaptığını belirten Güllüoğlu, “O yüzden Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla yeni bir kampanya daha başlattık. Bu kampanyada başta gıda olmak üzere oradaki temel insani yardım faaliyetlerini desteklemeyi; sivillerin, kadınların, çocukların, yaşlıların, hastaların ihtiyaçlarını gidermeyi planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Güllüoğlu, şöyle devam etti: “Yemen’de işler kötüye gidiyor, ihtiyaçlar büyüyor. Biz de bu kampanyayı, kamu kaynaklarıyla yardımın dışında vatandaşlarımızdan desteklemek isteyenlerle beraber ne kadar para toplayabilirsek oraya onu ulaştırmak için başlattık. 29 milyonluk Yemen’in 22 milyonu şu anda ihtiyaç sahibi. Bunun da yarısı gıdaya bile düzenli erişemiyor. Verilere göre 85 bin çocuk bugüne kadar açlık sebebiyle öldü. Bunu yıllara, aylara, hafta ve günlere böldüğümüzde bu, her 10 dakikada bir çocuk açlıktan ölüyor anlamına geliyor. Yemen’de bu bahsettiğimiz 22 milyon kişinin 5 milyonu çocuk. Bu çocukların tamamı tehlike altında. Yemen’de bu durumu durdurmamız ve milyonlarca insanın etkilendiği krizde tarafımızı belli etmemiz gerekiyor.”

Haberin Devamı

Savaş, açlık ve kolera

Yemen’in hem kuraklıkla hem iç savaşla aynı anda mücadele ettiğini ifade eden Güllüoğlu, halkın ulaşabildiği sağlık hizmetinin çok sınırlı kaldığını da kaydetti. Güllüoğlu, “Yıllardır dünyanın birçok ülkesinde kolera görülmüyor. Yemen’deki 23 ilin 22’sinde ise kolera, büyük bir salgın olarak karşımızda. Orada bugüne kadar 2 bin 500 kişi kolera sebebiyle
öldü, 1 milyona yakın kişide de kolera şüphesi var. Tedavisi için temiz su ve yeterli beslenme şart ama orada çocuklar, insanlar ne yazık ki 2-3 günde bir yemek yiyebiliyor” diye konuştu.

BM’in insani krizlerle alakalı olarak her yılbaşında bir bütçe yayımladığını belirten Güllüoğlu, “BM, ‘Yemen için 3 milyar dolara ihtiyacım var’ dedi. Bugüne kadar onun 2.2 milyar doları karşılanabildi. BM’nin ilan ettiği bu rakamı devletler, özel kuruluşlar karşılayıp veremedi. Aradaki boşluğu bu kampanyalarla ne kadar doldurabilirsek o kadar iyi” ifadelerini kullandı.

Kısa mesajla bağış

Kriz bölgelerindeki çocukların gıda ve sağlık ihtiyaçlarının yanı sıra eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasının da önemine işaret eden Güllüoğlu, “Eğitim ihtiyacını karşılamazsak dünya bir başka krize sürüklenir. Bu çocuklar, terör örgütlerinin suistimaline açık çocuklar” dedi. Güllüoğlu, Yemen’de dördüncü yılına giren iç savaşı hatırlatarak şunları kaydetti: “Bizi utandıran, birkaç ay önce Mars’a inen bir uzay aracını hep beraber izledik ama aynı yıl içerisinde açlıktan ölen, aynı gökyüzünün altında 12 yaşında çocukların 12 kilo olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Ne siz, ne ben Türkiye’de doğmayı seçmedik. Bizim Türkiye’de doğmamız bize ancak mesuliyet ekler. Kaderleri böyleymiş diyerek onları bir kenara atamayız. Bunun için ister YEMEN yazıp 1866’ya mesaj göndererek ister web sayfamız üzerinden ister bankalardan bağış yaparak tarafımızı göstermenin insanlık vazifesi olduğunu düşünüyorum.”