Gündem Her mevsim güzel

Her mevsim güzel

10.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yaz aylarında muhteşem sahilleri, sonbaharda tablo gibi ormanları, medeniyetlerin mirası antik şehirleri, kışın kayak merkezleri ve ilkbaharda insanı şaşırtan güzellikteki doğasıyla Türkiye, tam bir cennet. Her mevsimin bir adresi var. Bu güzellikleri kaçırmamak için tatil ajandanızı iyi planlayın

Her mevsim güzel

Yeni yıl yaklaşıyor. 2018’de milli bayramlarla birlikte yaklaşık 20 gün tatil yapılacak. Öğrenciler için 15 günlük yarıyıl tatili 22 Ocak-2 Şubat 2018’de, 3 aylık yaz tatili ise 8 Haziran-17 Eylül 2018 tarihleri arasında olacak.
Bir taraftan da tur şirketleri yüzde 50’ye varan erken rezervasyon kampanyalarına başladı. Bu kampanyalardan yararlanmak için şimdiden iyi bir plan yapmak gerekiyor.
Türk turistler için tatilin vazgeçilmez mevsimi yaz. Antalya, Muğla, İzmir gibi şehirler deniz tutkunlarının akınına uğrarken, Kapadokya, Karadeniz gibi bölgeler, farklılık arayanları ağırlıyor. Ancak tatil için yazı beklemeye gerek yok. Çünkü tarihi ve doğasıyla dünyanın en şanslı ülkelerinden olan Türkiye, her mevsimde unutulmaz seyahatler vadediyor.
Sonbahar, kış, ilkbahar mevsimlerinde de gezilecek, görülecek, keşfedilecek çok yer var. Biraz araştırma, biraz zaman sonucu, unutulmaz seyahatleri anılarınıza eklemeniz mümkün. Peki, hangi mevsimde nereye gitmeli? Aslında söz konusu Türkiye olunca, her mevsimde her yere demek yanlış olmaz. Ancak ille de bir listeleme yapılacak olursa, şöyle gruplandırmak mümkün:
Baharda renk cümbüşü
Güneşin yüzünü göstermesi ve ağaçların yeşerip çiçek açmasıyla seyahat mevsimi de açılmış oluyor. Baharın en çok yakıştığı İstanbul, Ege’deki tüm kıyı şehirler, Bolu, Sapanca, Amasra, Ayvalık, Çanakkale, doğayla iç içe olmak, yeşilin tüm tonlarını ve baharın en güzel çiçeklerini görmek için ideal yerler. Kapadokya, her mevsim güzel ancak sonbaharda bir başka güzel oluyor. Baharda da seyahat edilebilir.
Mardin, Hatay, Batman Hasankeyf, Urfa, Gaziantep illerinin içinde bulunduğu bir Güney Doğu Anadolu turu için ilkbahar fırsatını kaçırmamak gerekiyor. Çünkü bu şehirler yaz aylarında aşırı sıcak oluyor. İlkbaharda gidemeyenler, bu bölgeyi sonbahar rotasına ekleyebilirler. Ankara, her ne kadar bürokrasinin merkezi olarak akıllarda yer etse de Beypazarı, Hamamönü son yıllarda yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor. Restore edilen evler, ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkarıyor. Yine tarihi dokusunu koruyan Karabük’e bağlı Safranbolu da şehir yaşamından bunalanların nefes almak için uğradığı ilçeler arasında bulunuyor.
Yazın seçenek çok
Türkiye’de 18 milyon öğrenci var; aileleriyle birlikte bu rakam, 50 milyon civarında. Okulların kapanmasıyla milyonlarca kişi için tatil de başlıyor. Türkiye deniz, kum, güneşi tercih edenler için tam bir cennet. Antalya’nın Alanya, Side, Manavgat, Kaş başta olmak üzere kıyı şeridinde yer alan ilçeleri; Muğla’da Bodrum, Marmaris, Fethiye; İzmir’de Çeşme, Alaçatı, Urla; Marmara’da ise Ayvalık, Assos ilk akla gelenler.
Son yıllarda kültür turlarına da ilgi arttı. Karadeniz, yaz sıcağında serinlemek isteyenlerin tercihi. Pamukkale Travertenleri ile ünlü Denizli, 19 antik kentiyle mutlaka görülmeli. Türkiye’nin Maldivleri olarak anılan Burdur’daki Salda Gölü, lavanta tarlalarıyla Fransa’nın Provence bölgesine yerli aday olan Isparta Kuyucak Köyü de görülmeye değer.

Sonbaharın yıldızları

Sonbaharda tatilin bitmesini kabullenemeyenler için hafta sonu programına alınabilecek pek çok yer var. Bolu, sonbaharın en çok yakıştığı şehir. Sarı, turuncu, kırmızı hatta mor renklerindeki yapraklarıyla bin bir çeşit ağaç ve bitkinin oluşturduğu ormanları ve gölleriyle Bolu, yaza veda için en güzel adres.
Yine ormanlar kralı Karadeniz, tablo gibi manzarasıyla sonbahar tatillerinin yıldızları arasında. İstanbullular için Adalar, Bursa, Edirne gezilecek yerler listesinde olmalı. Denize veda etmekte zorlananlar için Ege ve Akdeniz uğrak noktalar arasında. Türkiye’nin tarihi güzelliklerini merak edenler ise yolunu İzmir’de Efes, Pergamon, Aydın’da Didyma, Magnesia, Priene, Afrodisias, Antalya’da Myra, Phaselis, Perge, Denizli’de Hierapolis, Gaziantep’de Zeugma gibi antik kentlere düşürebilir.

Kış, kayaksız olmaz

Geldi, gelecek derken, soğuklar kapıyı çaldı. Yılbaşına doğru da kar yağışları artacak. Bu da kayakseverler için mevsim açılıyor demek. Pek çok kişide kayak tatilinin pahalı olduğuna dair bir kanı var. Oysaki son yıllarda açılan kayak merkezleriyle bu durum ortadan kalktı. Bursa Uludağ ve Bolu Kartalkaya, kayak denildiğinde ilk akla gelen adresler.
İstanbul’da yaşayanlar yakın olduğu için son yıllarda Kocaeli Kartepe’ye akın ediyor. Anadolu’da ise Erzurum Palandöken, Kars Sarıkamış, Kayseri Erciyes, kayak tatili için diğer noktalar. Yarıyıl tatilinde çocuklarıyla zaman geçirmek isteyen aileler, kayak merkezlerinin yanı sıra müze turlarını da listeye dahil edebilirler. Yine Türkiye’de neredeyse her ilde çok özel tarihi yapılar bulunuyor. Bu yerleri çocuklarla birlikte gezip keşfetmek de iyi bir seçenek.
Tatilini sağlık için kullanmak isteyenlerin tercihi kaplıcalar. Afyon, Ankara Haymana, Yalova, İzmir, Aydın, Manisa, Yozgat, Kütahya, Eskişehir termal tesisleriyle öne çıkıyor.

2018’in tatil günleri

Yılbaşı 1 Ocak pazartesi gününe denk geliyor. 30 Aralık Cumartesi ile birlikte çalışanlar için üç günlük tatil imkânı var.
Okullarda yarıyıl tatili, 22 Ocak - 2 Şubat 2018 tarihleri arasında yapılacak.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı pazartesi gününe denk geliyor. Hafta sonu tatili ile birleştirildiğinde 3 günlük bir tatil imkânı bulunuyor.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, salı gününe denk geliyor.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı bu yıl Cumartesi günü.
Ramazan Bayramı 15 -17 Haziran 2017 tarihleri arasında. Arife günündeki yarım gün tatille birlikte 3.5 günlük tatil imkânı var.
Kurban Bayramı’nın arifesi 20 Ağustos Pazartesi günü olacak. Başram günleri ve haftasonuyla birlikte 9 günlük tatil yapılacak.
30 Ağustos Zafer Bayramı 2018 yılında Perşembe gününe denk geliyor.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Pazartesi günü. Dolayısıyla yine 3 günlük bir tatil var.

Kış tatilinin de keyfi bir başka
Yakamoz - Abbas Güçlü


Her ne kadar yaz bitti, tatil defteri çoktan kapandı gibi gözükse de, önümüzde yılbaşı ve yarıyıl tatilleri var. Daha da önemlisi, erken rezervasyon fırsatları için tam zamanı. Yani eğer, şu günlerde, iyi bir tatil ne güzel olurdu diyenlerden ya da yaz tatilini en ekonomik şekilde aradan çıkarmak isteyenlerdenseniz elinizi çabuk tutmalısınız.
Tatil rotaları ve ücretler geldikçe şaşırmamak elde değil.
Her ne kadar döviz alıp başını gitse de, sektör, bunu tatilcilere yansıtmamaya çalışıyor.
Görünen o ki, çok düşük kâr marjıyla ayakta kalmaya çalışıyorlar. Onlara bu zor günlerinde, daha çok seyahat ederek destek olmak gerek. Tabii ki olanaklar çerçevesinde...
Niyet iyi ama!
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile dünya ve Türkiye turizminden tepe yöneticiler, uzmanlar ve paydaşların katılımıyla önceki hafta, Antalya’da düzenlenen 7. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin sonuç bildirgesi açıklandı.
İşte bazı başlıklar:
Ülkemiz turizmi 2016 krizinin ardından yüzde 28 gelişme göstererek sıkıntılı bir eşiği aşıp yeniden yükseliş trendine girdi.
Ancak şu gerçekleri de unutmamak gerekir: Kıta Avrupası’nda özellikle terör ve güvenlik endişeleri hayatın bir normali haline gelmiştir.
Türkiye turizmde artıları ve eksileri, yaşanan olumsuzluklar ve elde edilen başarılarıyla uluslararası seyahat endüstrisi için bir ‘Case study’, incelenmeye değer, yakından izlenmesi gereken ve ihmal edilemez bir destinasyondur.
Türkiye’de turizm, ulusal niteliği en yüksek sektörlerdendir.
Niyet ve tespitler güzel ama sanki çok daha fazlası gerekiyor!

Her mevsim güzel


TÜRSAB bilmecesi
TÜRSAB seçimlerini yenilikçiler mi yoksa gelenekçiler mi kazanacak derken, önce Başkan Ulusoy bir daha aday olmayacağını açıkladı, sonra da kongre ertelendi söylentileri çıktı.
Konuyla ilgili olarak hemen her gün farklı bir söylenti geliyor. Kongre olacak mı, ertelenecek mi?
Kesin bir karar verilse de, taşlar yerli yerine otursa. Yoksa zaten, yeni baş ağırlıkları ortaya çıkar ki, sektörün onu kaldırmaya ne sabrı var ne de gücü!..

Ayasofya’da gece turu

Setur, dünya mimarlık tarihinin en önemli yapıları arasında yer alan Ayasofya Müzesi’ne gece turu düzenliyor. Seyahat uzmanı ve yazarı Şerif Yenen’in rehberliğinde gerçekleştirilen turun tarihi, 19 Ocak 2018.
İki büyük uygarlığın izlerini taşıyan ve 916 yıl kilise olarak hizmet veren Ayasofya, 1453’te İstanbul’un fethiyle Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilerek, 482 yıl cami olarak kullanıldı. Atatürk’ün isteği üzerine, Bakanlar Kurulu Kararı ile müzeye çevrilerek 1 Şubat 1935’te ziyarete açıldı. Bugün ise Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri durumunda.
Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği yapıyı gece turlayacak gezginler, 50’ye yakın özel bir grupla ve Ayasofya’nın ünlü kedisi “Gli” eşliğinde ziyaret etme fırsatı yakalayacak. Müzenin özel ışıklandırmalarıyla farklı fotoğraf karelerini yakalamanın mümkün olduğu tur, saat 18.45’te konukların Ayasofya Müzesi önünde buluşmasıyla başlayacak, saat 20.15’te sona erecek. Turla ilgili ayrıntılı bilgi www.setur.com.tr sitesinde yer alıyor.

‘Bulutlarda sallandım’


Her mevsim güzel


Gözde Ulubay:
Bu fotoğraf, Ekvator‘un ana merkezi olan Quito‘dan otobüsle 4 saat uzaklıktaki Banos şehrinde çekildi. 2 bin 660 metre yükseklikte uçurumun kenarında kurulan bu salıncakla Tungurahua Yanardağı manzarasında bulutlarda sallandım.

‘Tezatların şehri’

Her mevsim güzel


Bahar & Ozan Kıranşa: Malezya bir İslam ülkesi ancak Ortadoğu’dan alıştığımız İslam coğrafyasına göre çok farklı duygular hissettirdi bize. Özellikle Kuala Lumpur, yaşam standartları, gökdelenleri, sokaklarının temizliği, güzelliğiyle çok gelişmiş bir şehir. Asya’da bu özelliklere rastlanmadığı için dikkat çekiyor. Fotoğrafta yer alan Jamek Sultan Abdul Samad Camii ise etrafındaki onlarca gökdelen arasında sakin ve mütevazı biçimde yer alıyor. Ziyaretçilere ücretsiz olarak örtünecekleri giysiler verdikleri gibi içeride de İngilizce olarak namaz ve İslam hakkında bilgi veriyorlar. Herkes aşırı güler yüzlü ve sıcakkanlı.