Gündem Her rütbeden tutuklu var

Her rütbeden tutuklu var

27.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamaları ve iddianamelere göre TSK bünyesinde bulunan 348 general ve amiralden 37’si tutuklu. Çeşitli rütbelerden emekli ve muvazzaf 400 asker ise 28 Şubat, Ergenekon ve Balyoz gibi davalardan yargılanıyor

Her rütbeden tutuklu var

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, katıldığı bir televizyon programında, çeşitli davalarda yargılanan emekli ve muvazzaf askerlerle ilgili değerlendirmeleri gözleri Ergenekon, Balyoz, 28 Şubat ve diğer davalar kapsamında yargılanan TSK mensuplarına çevirdi. Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamaları ve dava iddianamelerinden derlediğimiz bilgilere göre TSK’daki 348 generalden, 37 general ve amiral tutuklu... Çeşitli rütbelerden emekli ve muvazzaf 400 asker ise Ergenekon, Balyoz, 28 Şubat ve diğer davalarda yargılanıyor.
348 general ve amiral ile 39 bin 449 subayın görev yaptığı TSK personelinden 2 orgeneralin de aralarında bulunduğu 37 muvazzaf general ve amiral halen tutuklu. 125 albay, 6 yarbay, 16 binbaşı, 5 yüzbaşı, 4 teğmen ve 5 astsubay olmak üzere 161 muvazzaf asker de halen cezaevinde. Son olarak ise İzmir’de TSK’dan gizli belge sızdırılması iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında 58 muvazzaf subay tutuklandı. Yaklaşık 400 emekli ve muvazzaf asker şu anda çeşitli davalardan yargılanıyor.

Haberin Devamı

Askerlerin yargılandığı davalar
- Ergenekon Davası (Ana Dava): “Ümraniye Soruşturması” olarak 12 Haziran 2007’de başlatılan bu soruşturma daha 21 ayrı iddianamenin yer aldığı Ergenekon davalarının birleştirildiği “Ana Dava” oldu. İlk emekli general (emekli Tuğgeneral Veli Küçük) bu soruşturma kapsamında tutuklandı.
- Ergenekon Davası: Eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ve eski 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon’la birlikte Jandarma İstihbarat’ın eski eski Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz tutuklandı ve haklarında dava açıldı.
- İrticayla Mücadele Eylem Planı davası: Emekli Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in Genelkurmay karargahında görevli olduğu dönemde hazırladığı iddia edilen bu belgeye yönelik soruşturmada Çiçek tutuklandı.
- İnternet Andıcı Davası: Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi’nde hükümeti yıpratmak ve kara proganda yapmak amacıyla kurulduğu iddia edilen internet sitelerine dair “Andıç” hakkındaki soruşturmada eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ile birlikte dönemde Genelkurmay Harekat ve Bilgi Destek dairelerinde görev yapan Orgeneral Nusret Taşdeler’in da bulunduğu muvazzaf general ve amiraller tutuklandı.
- Erzincan’daki “Ergenekon” davası: İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın Erzincan’da yürürlüğü konulduğu iddiasıyla ilgili soruşturmada 62 kişi hakkında dava açıldı. Sanıklar arasında dönemin 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk, Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı ve Jandarma İstihbarat Şube Müdürü de yer aldı.

23 general ceza aldı
- Balyoz davası: 250’si tutuklu 365 kişinin yargılandığı dava sonunda 25 emekli amiralin de aralarında bulunduğu subaylar 12 ile 20 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. 23 muvazzaf amiral ve general de ceza alanlar arasında yer aldı.
- Poyrazköy Davası: Poyrazköy’deki kazılarda bulunan silahlarla ilgili soruşturmada 3’ü muvazzaf 5 denizci subay tutuklandı. 27 Ocak 2010’da emekli ve muvazzaf deniz subaylarından oluşan 17 kişi hakkında açılan dava devam ediyor.
- “Amirallere Suikast” Davası: Oramiraller Eşref Uğur Yiğit ve Metin Ataç’a suikast planladıkları iddiasıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Deniz Cora ve Deniz Kurmay Albay Ümit Metin’in de aralarında bulunduğu emekli ve muvazzaf askerlere dava Poyrazköy davası ile birleştirildi.
- “Kafes Eylem Planı” Davası: Suikast, bombalama ve diğer silahlı eylemlerin yer aldığı ve “Darbe ortamı hazırlamak” için hazırlandığı iddia edilen plana ilişkin 19 Mart 2010’da açılan davada emekli Koramiraller Ahmet Feyyaz Öğütçü, Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar ile birlikte emekli ve muvazzaf denicilerin bulunduğu 33 sanık yer aldı. Bu dava da Poyrazköy ile birleştirildi.
- Gölcük Belgeleri Davası: Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şubesi’nde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 6 Aralık 2010’da yapılan aramada bulunan belgelerle ilgili 3’ü tutuklu 10 deniz subayı hakkında dava açıldı. Tutuksuz sanıklar arasında dönemin Genelkurmay Elektronik Muharebe Sistemleri komutanı Koramiral Kadir Sağdıç da yer aldı.
- “Askeri Casusluk” davası: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “fuhuş ve askeri casusluk” iddiasıyla yürütülen soruşturma sonunda 16’sı tutuklu 56 sanık hakkında dava açıldı. Aralarında 2 tuğamiralin de bulunduğu sanıklar, 3 Ağustos 2012’de karara bağlanan davada “casusluk” suçlamasından beraat etti.
- 28 Şubat: 28 Şubat soruşturmasında, 12 Nisan-22 Haziran 2012 arasında ya başlayan gözaltılar sonucunda aralarında emekli Orgeneraller Çevik Bir, Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi ve Teoman Koman’ın da bulunduğu 8’i muvazzaf general olmak üzere 62 kişi tutuklandı.
- İzmir soruşturması: İzmir’de yürütülen soruşturma sonunda geçtiğimiz hafta açıklanan iddianamedeki çeşitli rütbelerdeki 58 muvazzaf subay da yer aldı. Koramiral Veysel Kösele ve Tümamiral Ercüment Tatlı da davanın tutuksuz sanıkları arasında....

Haberin Devamı

TSK’da toplam 39 bin 449 subay var
- 37 muvazzaf general ve amiral halen tutuklu.
- 125 albay, 6 yarbay, 16 binbaşı, 5 yüzbaşı, 4 teğmen ve 5 astsubay olmak üzere 161 muvazzaf asker cezaevinde.
- İzmir’de TSK’dan gizli belge sızdırılması iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında 58 muvazzaf subay tutuklandı.

Haberin Devamı

Askeri Mahkeme “Paşa” tutukladı
Hakkari’de 6 askerin, yine askerler tarafından döşenmiş mayınlara basarak şehit olmasıyla ilgili soruşturmada yargılanan ve 21 Ocak’ta tutuklanan Tuğgeneral Zeki Es son dönemde Genelkurmay Askeri Mahkemesi tarafından tutuklanan ilk general oldu.

Haberin Devamı

Askerin yedeği olmuyor
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Erdoğan’ın Ergenekon ve Balyoz davaları nedeniyle tutuklu komutanları kastederek “Atayacak komutan bulamıyoruz” sözleriyle ilgili olarak, “Birisi suçluysa deliller gerçekleşsin ve cezası verilsin. Ama cezanın bile süresini aşacak şekilde tutukluluk süresinin olması çağdaş bir yargılamanın dışına çıkıyor” dedi.
NTV’ye konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Başbakan Erdoğan’ın Ergenekon ve Balyoz davaları nedeniyle tutuklu komutanları kastederek “Atayacak komutan bulamıyoruz” sözlerini şöyle değerlendirdi:

Hoyratça harcanmasın
“Bir devletin, bir iktidarın darbelerle mücadele etmesi ne içindir? Bu illegal yapılar sistemden, toplumdan, devletten temizlensin ve toplumun önüne yeni bir sayfa açılsın, hukuki standartlar daha yüksek bir sayfa olsun diye. Bu bir sonuca bağlanmalı, uzun tutukluluk süreleri sona ermeli, Türkiye artık önüne bakmalıdır. Birçok şeyin yedeği var, Silahlı Kuvvetlerin yedeği yok. Bu coğrafyada güçlü bir silahlı kuvvetlere ihtiyaç var. Dolayısıyla bir kurumun ila nihayet töhmet altında kalması, o kurumun doğru bir gelecek inşasına zarar vereceği gibi, bu kurumun, bu ülkenin geleceğine yapacağı hizmete de zarar verir. Türkiye insan malzemesini hoyratça harcamamalıdır. Uzun tutukluluk süreleri insan malzemesinin hoyratça hırpalanmasına yol açıyor.”
ANKARA Milliyet