Gündem Her şey Taraf’ın manşetiyle başladı

Her şey Taraf’ın manşetiyle başladı

19.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Taraf gazetesi, 20 Ocak 2009’da altında 24 generalin imzası bulunduğu iddia edilen “Balyoz Güvenlik Harekatı Planı” adıyla ‘yeni bir darbe planı’ yayımladı.

Her şey Taraf’ın  manşetiyle başladı

Gazetenin iddiasına göre; Ak Parti’nin 2002’de iktidara gelmesiyle 2002’nin sonunda başlanıp, 2003’de tamamlanan yaklaşık 5 bin sayfalık darbe planı dönemin 1. Ordu Komutanı olan ve 2004’te emekliye ayrılan Orgeneral Çetin Doğan önderliğinde hazırlandı. Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj kod adlı eylem planlarında çarpıcı iddialar yer aldı.

Çarşaf ve Sakal
Dört aşamalı ‘Balyoz’un en sarsıcı bölümlerini, ‘Çarşaf’ ve ‘Sakal’ kod adlı planlar oluşturuyordu. Bu planlarda, darbe ortamı yaratmak amacıyla Fatih ve Beyazıt camilerinin Cuma günü bombalanması iddiaları yer alıyordu. Planlar içinde saldırıların ayrıntılarının yer aldığı krokiler de bulunuyordu. Krokilere göre; öfkeli kalabalığı, bombalama olayı sonrasında avluda toplamak hedefleniyordu. Jandarma Yüzbaşı H.T. komutasındaki 9 kişilik eylem timi, cep telefonu düzenekli patlayıcı cemaate en yakın ayakkabılığa yerleştirecek ve cuma namazının farzının kılınmasının ardından düğmeye basılacaktı. Bölgedeki ajanlar da provokasyon amacıyla harekete geçecekti.
Beyazıt Camii’ne yönelik Sakal Eylem Planı’na göre de; tahrip düzeneği bir çantaya yerleştirilecek ve şadırvanda unutulmuş görüntüsü ile bırakılacaktı. Jandarma Binbaşı H.Ö. komutasındaki tim, bombayı yine cuma günü, ezandan 10 dakika önce patlatacaktı. Eylemde özellikle yaralı sayısının fazla olması isteniyordu.

Türk jeti düşürülecekti
Oraj Eylem Planı’nda, Yunanistan ile gerilimin tırmandırılması amacıyla, bir Türk jetinin Hava Kuvvetleri unsurlarınca düşürülerek suni kriz ortamı oluşturulması, bu kriz ortamında da İstanbul’daki Hava Müzesi’nin sakallı ve cüppeli şahıslar tarafından basılması planlanmıştı.
Genelkurmay Başkanlığı, konuyla ilgili yazılı açıklamada, “1. Ordu Komutanlığı tarafından 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında icra edilen Plan Seminerine ilişkin çeşitli iddialar ve değerlendirmeler medyada yer almaktadır. İddiaları, aklı ve vicdanı olan hiçbir kimsenin kabul etmesi mümkün değildir” denilmişti.
Taraf gazetesi, Balyoz Harekat Planı adı altında darbe planının yapıldığı haberlerini belgeleriyle birlikte 20-29 Ocak 2010 tarihleri arasında yazı dizisi olarak yayımlamıştı. Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu haber yaptığı bu belge ve dokümanları bir bavul ve 4 CD halinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 21 Ocak 2010 günü teslim etmişti.