Gündem Her yerde aranan şebekenin lideri İstanbul'da yakalandı!

Her yerde aranan şebekenin lideri İstanbul'da yakalandı!

29.05.2019 - 11:23 | Son Güncellenme:

Avrupa'nın en büyük göçmen kaçakçılığı şebekesinin lideri olduğu belirtilen Iraklı Akbar Omar Tawfeeq'in de aralarında bulunduğu 25 kişi düzenlenen operasyonda yakalandı. Akbar Omar Tawfeeq’in kendisini zengin iş adamı gibi göstererek yaşadığı Ataköy’deki lüks konaklarda güvenlik görevlilerine, alışveriş yaptığı esnafa ve özellikle yakınlarını taşıyan taksicilere yüksek meblağlarda bahşiş verdiği ortaya çıktı.

Her yerde aranan şebekenin lideri İstanbulda yakalandı

İstanbul da MİT ve polisin ortaklaşa yaptığı çalışmayla, başını Akbar Omar Tawfeeq isimli Iraklı bir sabıkalının çektiği, Avrupa’nın en büyük göçmen kaçakçılık çetesi çökertildi. Terör örgüt PKK ile işbirliği yaptığı belirlenip, 6 araç ve 7 teknesine el konan çetenin Avrupa’ya kaçırmaya çalıştığı 569 düzensiz göçmen de yakalanıp ülkelerine geri gönderildi. 25 adamıyla yakalanıp gözaltına alınan ve Yunanistan’dan İngiltere’ye, İtalya’dan Ukrayna’ya kadar birçok Avrupa ülkesi tarafından aranan şebeke elebaşının okuryazar olmamasına rağmen 4 dil konuştuğu ve İstanbul’da lükse içerisinde yaşayıp harem kurduğu belirlendi.

ÖZEL EKİP KURULDU

Haberin Devamı

Avrupa ülkelerinde yayın yapan birçok gazete ve dergi de hakkında haberler ve makaleler yazılıp, Türkiye üzerinden Avrupa’ya insan kaçırdığı ileri sürülen Akbar Omar Tawfeeq’in yapılan çalışmalarda Türkiye’de bulunduğu tespit edilince İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın talimatıyla kurulan özel ekip, şebekenin çökertilmesi için 1 yıl boyunca yoğun bir çalışma yaptı.

IRAK-YUNANİSTAN-İTALYA ÜÇGENİ

MİT Bölge Başkanlığı ile koordineli çalışan özel ekip, yaptığı çalışmalarda şebekenin özellikle, Afganistan ve Kuzey Irak’tan gelen göçmenleri, yüksek ücretler karşılığında Avrupa’ya götürdüğünü tespit etti. Şebekenin Yunanistan’dan temin ettiği göçmenleri de İtalya ve diğer Avrupa ülkelerine transfer ettiğinin tespit edildiği soruşturmada şebekenin tüm yapısını çözmek için İtalya, İngiltere ve Ukraynalı yetkililerle de zaman zaman görüşme yapan MİT ve Emniyet personeli İstanbul’da ortak toplantılar düzenledi.

Her yerde aranan şebekenin lideri İstanbulda yakalandı
TAŞERONLAR SAYESİNDE 20 YILDIR SAKLANMIŞ

Haberin Devamı

Yapılan soruşturmada, çalışma sistemi deşifre edilen şebekenin, bugüne kadar çökertilememesinin sebebinin ise taşeron ve alt taşeronlar kullanıp, aradaki farklı gruplar sebebiyle kendisini gizlemeyi başarması olarak tespit edildi.

TAKİBE TAKILMAMAK İÇİN SORANİCE KONUŞUYORLAR

Ukrayna, Yunanistan gibi ülkelerin göçmen baronlarıyla irtibatlı olduğu ve İtalya ve Polonya’da “Hayal” adını kullandığı tespit edilen şebeke elebaşı Akbar Omar Tawfeeq’in, kendi tanıdığı kişilerle hiyerarşik bir yapı kurarak oluşturduğu şebekenin Kürtçe’nin Kuzey Irak’ta çok az bilinen Soranice lehçesini kullanarak teknik takiplerden kurtulmayı başardığı da polis tarafından ileri sürüldü.

PKK VE YPG NİN ORTAĞI

Göçmen başı 3 ile 5 bin Euro arasında para aldığı, yıllık gelirinin 2 milyon Euro’yu bulduğu tespit edilen şebekenin, Amerika’ya da göçmen kaçakçılığı hazırlığı yaptığının belirlendiği soruşturmada, terör örgütü PKK-YPG’nin Kuzey Irak ve Suriye yapılanmasıyla koordineli çalıştığı ve Yunanistan ve İtalya üzerinden Avrupa’ya çok sayıda terörist kaçırdığı da tespit edildi.

7 TEKNE 6 ARAÇ YÜKLÜ MİKTARDA PARA

Haberin Devamı

Yapılanmasının ortaya çıkarılması için 1 yıl süreyle yapılan çalışmalar, düzenlenen ara operasyonlar ve çalışmalarda 7 teknesi ve 6 aracıyla birlikte yüklü miktarda parasına el konup birçok elemanı yakalanıp gözaltına alınan şebekeye, çalışmaların ardından operasyon kararı alan ekipler geçtiğimiz hafta başı İstanbul, Çanakkale, İzmir, Muğla, Balıkesir ve Didim’de operasyonlar düzenledi. Sahil Güvenlik, Özel Harekat ve Jandarma birliklerinin de destek verdiği operasyonda 25 şebeke üyesi yakalanıp gözaltına alındı.

HAREM KURMUŞ

Operasyon kapsamında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yurtdışı sularına geçmeye çalışırken yakalanıp el konulan bir teknedeki şüpheliler üzerinden on binlerce dolar para ele geçirilirken, şebeke elebaşı olarak aranan Akbar Omar Tawfeeq’in de Ataköy’de lüks bir rezidansta kaldığı ve 5 Milyon lira aylık kira verdiği dairede harem kurup sefa sürdüğü tespit edildi.

OKUMA YAZMASI YOK AMA 4 DİL KONUŞABİLİYOR

Haberin Devamı

20 yıldır aranıp yakalanamayan ve bir hayat kadınının verdiği bilgi doğrultusunda izi belirlenip adresi tespit edilen Tawfeeq’in, kaldığı adrese geçtiğimiz hafta baskın yapan polis kendisini yüklü miktarda uyuşturucu hap ve sapkın seks aletleriyle birlikte ele geçirdi. Emniyetteki işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen okuma yazma bilmeyip 4 dil konuşabilen şebeke elebaşı Tawfeeq’inde arasında bulunduğu 20 şebeke üyesi tutuklandı.