Gündem ‘Herpes’ virüsü Alzheimer nedeni olabilir

‘Herpes’ virüsü Alzheimer nedeni olabilir

12.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dudakta uçuk çıkmasına neden olan “Herpes” virüsünün Alzheimer’e neden olduğu belirtildi.

‘Herpes’ virüsü Alzheimer nedeni olabilir

Türkiye’de 65 yaş üstü bireylerin yüzde 5’ini etkisi altına alan Alzheimer hastalığı, 85 yaş üzeri kişilerin yüzde 30 ile yüzde 50’sini etkiliyor. Ülke genelinde 600 bin Alzheimer hastası ve aileleri bu sağlık sorunuyla mücadele ediyor.

Haberin Devamı

Dünyadaki 46.8 milyon Alzheimer hastası sayısının 20 yıl içinde yaklaşık iki katına çıkarak 2030’da 74.7 milyona, 2050’de ise 131.5 milyona ulaşması bekleniyor. Alzheimer hastalığına, yaşam süresinin uzaması, fazla kilo, yüksek tansiyon, şeker, hareketsiz yaşam gibi etkenler yol açarken, İngiltere’de son iki yıldır kadınların ölüm nedenleri arasında ilk sırada artık kalp-damar hastalığı değil, Alzheimer yer alıyor. Alzheimer, ölüme yol açan hastalıklar arasında Almanya’da ikinci, ABD’de beşinci sırada.

Dudaktaki uçuk

Alzheimer hastalığı konusundaki son bilimsel gelişmeleri Milliyet’e yorumlayan Dr. Nilgün Eröztürk, dudakta uçuk çıkmasına neden olan “Herpes” virüsünün Alzheimer’e neden olduğu yönünde çalışmalara dikkat çekti. Eröztürk, şunları söyledi: “Son araştırmada virüs yükü düzeyleri hastaların içinde bulunduğu zihinsel bozulma düzeyi ile de bağlantılı bulundu. Bütün Herpes virüsler sinir hücrelerine ve dolayısıyla beyin dokusuna özel yönelim gösteren virüsler. Alzheimer hastalığından ölen kişilerin beyinlerinde yüksek düzeylerde viral DNA ve RNA bulundu. Bu bulgular aktif enfeksiyon işareti. Alzheimer hastalığına başta HHV-6 ve uçuk virüsü olmak üzere Herpes virüslerinden, beyinde meydana gelen yapısal bozulmaların da viral enfeksiyondan kaynaklandığı düşünülüyor.”

Haberin Devamı

‘Herpes’ virüsü Alzheimer nedeni olabilir
Uluslararası Beyin ve Beslenme Konferansı’nda bilimsel bulguların ışığında, Alzheimer hastalığını önlemede hazırlanan kanıta dayalı beslenme rehberi hakkında da bilgi veren Dr. Nilgün Eröztürk, şöyle konuştu:

Bazı ilaçlar risk

“Araştırma bulgularına göre günlük beslenmeyi değiştirmek hem bağırsak florasını değiştiriyor, hem de beyindeki protein birikimlerini azaltıyor. Öte yandan karaciğer de ayrı bir araştırma alanı. Şimdiden, karaciğeri yoran ilaç kullanımıyla Herpes virüslerinin aşırı çoğalması arasında bir bağlantı olduğu fark edilmiş durumda. Buna göre doymuş yağ ve trans yağ tüketimi olabildiğince azaltılmalı.

E vitamini, takviyeden ziyade yiyeceklerden alınmalı. E vitamininin sağlıklı kaynakları yeşillikler, tohumlar, fındık-fıstık ve tam tahıllardır. İyi bir B12 takviyesi beslenmenin bir parçası olmalı. Alüminyumun Alzheimer hastalığındaki rolü net olmamakla birlikte, alüminyum tencere, antasid, kabartma tozu ve alüminyum içeren başka ürünler kullanmaktan kaçınılmalı.”