Gündem SMS ile HES kodu nasıl alınır? Özel araçla şehirler arası seyahatlerde HES kodu zorunlu mu?

SMS ile HES kodu nasıl alınır? Özel araçla şehirler arası seyahatlerde HES kodu zorunlu mu?

04.06.2020 - 13:48 | Son Güncellenme:

HES kodu nereden ve nasıl alınır sorusu vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. 1 Haziran'dan itibaren şehirler arası seyahat yasaklarının kaldırılmasının ardından otobüs, uçak ve tren yolculuklarında vatandaşlar bilet almadan önce HES kodu almak zorunda! HES kodu olmayan vatandaşlara bilet satışı gerçekleştirilmiyor. Peki Özel araçla şehirler arası seyahatlerde HES kodu zorunlu mu?

SMS ile HES kodu nasıl alınır Özel araçla şehirler arası seyahatlerde HES kodu zorunlu mu

HES kodu nereden ve nasıl alınır sorusu vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. 1 Haziran tarihinde başlayan normalleşme sürecinin ardından Şehirler arası seyahatlerde kaldırılmıştı. Şehirler arası seyahatlerin kaldırılmasının ardından bulundukları şehirlerden memleketlerine veya tatil beldelerine seyahat etmeye başlayan vatandaşlar HES kodu nereden ve nasıl alınır SMS ile HES kodu nereden alınır sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki Şehirler arası seyahatlerde HES kodu zorunlu mu? SMS ile HES kodu almak mümkün mü? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

Haberin Devamı

HES KODU NEDİR?

HES kodu, kontrollü sosyal hayat kapsamında, vatandaşların şehirler arası yolculuklarında, kurum ziyaretlerinde ya da bireysel iletişim gerektiren kamusal alanlarda Kovid-19 açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını güvenli şekilde paylaşmasına ve salgının takibine yarayan bir uygulama olacak.

Kod, öncelikle seyahatlerde kullanılacak. Vatandaşlar, tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması üzerinden ya da kısa mesaj yoluyla HES kodu alacak. HES kodu, bilet alınırken ilgili seyahat firması ile paylaşılacak, böylece tüm yolcuların Kovid-19 riski taşıyıp taşımadığı sorgulanabilecek ve riskli kişilerin seyahati onaylanmayacak.

Uygulama öncelikle seyahatlerde kullanılmaya başlansa da kısa süre içerisinde iş yerleri, muayenehaneler, kurum ziyaretleri gibi birçok alanda yaygınlaştırılacak.

Haberin Devamı

HES KODU NASIL ALINIR?

HES kodu, "Hayat Eve Sığar" mobil uygulaması üzerinden "HES kodu işlemleri" bölümüne girilerek alınabilecek. Ardından "HES kodu oluştur" butonuna tıklanacak ve kod kullanım süresi seçilecek ve kod oluşturulacak.

Uygulamada kod üretimi, üretilen kodun süre ile kısıtlanması, paylaşılması, silinmesi gibi tüm yönetim, vatandaşların kendi kontrolünde olacak. Vatandaşlar, Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden dilediği sayıda kod üretebilecek. Hangi kodu, hangi kurumla paylaştığının listesini görüntüleyebilecek, dilerse iptal edebilecek ya da yetkilerini kaldırabilecek.

HES kodu ayrıca SMS yöntemiyle de alınabilecek. Kısa mesaj ile HES kodu almak için, HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılacak ve 2023'e SMS olarak atılabilecek. Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacak. (Kısa mesaj örneği: HES 1234567890 1234 15. Bu şekilde mesaj atıldığında kod 15 gün geçerli olacak.)

Seyahat firması, HES kodu ile kişinin sağlık durumunu sorgulayacak, risk olması halinde seyahat onaylanmayacak. Seyahat sırasında herhangi bir risk taşımayan ancak sonradan risk durumu oluşan kişiler olursa, temas mesafesinde kabul edilen kişilerle iletişime geçilerek sağlık ve rehberlik hizmeti sağlanacak.

Haberin Devamı

"Hayat Eve Sığar" uygulaması, Play Store ve App Store üzerinden cep telefonlarına ücretsiz indiriliyor.