Gündem HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

17.06.2018 - 12:09 | Son Güncellenme:

Geçişlerin ücretli olduğu otoyollar ve boğaz köprülerinde, araçların hızlı geçişini sağlamak için 2012 yılında HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) devreye alınmıştır. Böylece gişelerdeki araç kuyrukları ortadan kalkmış, sürücülerin beklemekten kaynaklanan zaman ve para kaybı önlenmiştir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen ücretlerin tahsilatı ve sistemin yürütülmesi PTT Genel Müdürlüğü tarafından yapılır.

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır

HGS, PTT şubelerinden temin edilen ve araçların ön camına yapıştırılan manyetik etiketlerin, gişelerdeki optik okuyucular tarafından okunarak, geçiş ücretinin etiketteki krediden otomatik olarak tahsil edilmesi şeklinde çalışır. Sürücüler bir defa HGS etiketi alarak sisteme abone olurlar. Bundan sonra, etiketlerinde geçiş ücretine yetecek miktarda kredi bulundurma sorumluluğu sürücülerin kendilerine aittir.

HGS CEZA SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMLERİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

HGS BAKİYE SORGULAMA VE YÜKLEME İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıdaki linkler bilgilendirme amaçlıdır.

HGS BAKİYE VE CEZA SORGULAMA

Otoyollar ve boğaz köprülerinde sürücülerin nakit ödeme yaparak geçebilecekleri gişeler bulunmaz. Bu yolları kullanan sürücülerin otomatik olarak ödeme yapılmasına imkan veren sistemlerden birine abone olmaları gerekir. Hızlı geçiş sistemlerinden herhangi birine abone olmadan ya da abone olduğu halde geçiş ücretini karşılayacak kredisi bulunmadan bu otoyolları kullanan sürücüler usulsüz geçiş yapmış kabul edilir ve haklarında cezai işlem uygulanır.

Ücretli yolların geçiş ücretleri, araçların ön camına yapıştırılan manyetik şeritli etiketlerden otomatik olarak tahsil edilir. Bu yüzden sürücülerin, özellikle bu otoyol ve köprüleri sürekli olarak kullananların etiketlerinde yeterli krediyi bulundurmaları gerekir. Etiketlere bakiye yükleme işlemi PTT şubelerinden, PTT matiklerden, epttavm.com internet sitesinden ve anlaşmalı bankalardan yapılabilir.

İş yoğunluğu ya da gündelik telaşlar neticesinde kimi zaman sürücüler, etiketlerine kredi yüklemeyi ihmal edebilir, ne kadar kredileri olduğunu unutabilirler. Hatta bu ve benzeri sebeplerle bazı sürücülerin geçiş ihlali yaptıkları için düzenlenen cezalardan bile haberleri olmaz. Olmadık bir yerde ve zamanda karşılarına çıkan bu cezalar, önemli hak mahrumiyetleri yaşamalarına sebep olabilir. Bu riski ortadan kaldırmak için yapılacak en doğru şey, sahip olduğunuz bir kredi kartına otomatik ödeme talimatı vererek, HGS etiketinize düzenli olarak kredi yüklemesi yapılmasını sağlamaktır.
Otomatik ödeme talimatı vermediyseniz, belli aralıklarla bakiye sorgulaması yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Yetersiz bakiye ile otoyolları kullanmak gibi, araçların sınıfına uygun olmayan gişelerden geçmek de cezaya tabidir.
HGS bakiye ve ceza sorgulama işlemleri, tahsilattan sorumlu kurum olan PTT Genel Müdürlüğünün hazırladığı "HGS müşteri hizmetleri" internet sitesinden ya da egm.gov.tr sitesindeki sorgulama ekranından yapılabilir.