Gündem Hiç görülmemiş birlik-beraberlik

Hiç görülmemiş birlik-beraberlik

18.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Belediye Başkanı Ahmet Aras, yangınlar sırasında eşi benzeri görülmemiş seferberliğin yaşandığını belirtti, “Alınacak önlemlerle olumsuz sonuçları en aza indirgemeliyiz” dedi

Hiç görülmemiş birlik-beraberlik

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, ülkenin en önemli doğal kaynağı olan ormanlardaki azalma ve ekonomik olarak verimsizleşmenin, artık güncel bir sorun olduğu vurgusu yaptı. Orman azaltıcı faktörlerin başında yangınların ilk sırada yer aldığını söyleyen Aras, “Bölgemiz, özellikle yaz mevsiminde yangınlar için elverişli bir ortam oluşturuyor. Sıcak, yağış, nem ve rüzgar yeşilimizin yok olup gitmesinin en büyük nedeni. Yangınlar tamamen önlenemese de vatandaşın bilinçlendirilmesi şart. Alınacak önlemlerle yangınları ve olumsuz sonuçlarını en aza indirgememiz gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Büyük mücadele verdik

Yöre halkı ve gönüllülerle yangını Bodrum merkeze sıçratmamak için büyük mücadele verdiklerini söyleyen Aras, “Yaşanan felaket özellikle orman köylerinde büyük travma yarattı. Bu süreçte her imkanımızla destek olduk. Üç mahallemizde toplam 8 bin 324 hektar alan yok oldu. Köylümüzün geçim kaynağı bitti. Acil destek verilmeli. Yangından dolayı tabii ki turizmimiz de etkilendi. Ancak tesislerimiz tehdit altında değil. 29 Temmuz’da  Güvercinlik, Pina Yarımadası’nda yangın çıktı. İki oteli tehdit etti, hızlı şekilde misafirlerin tahliyesi gerçekleşti. Yangının söndürülmesinin ardından yeniden otellerine geri döndüler. Küçük esnaf ve pansiyonların desteklenmesi için kampanya başlattık. Tatilcilerin bölgeye geri gelmesini istiyoruz. Gün, birlik ve beraberliği sürdürmeye devam etme günüdür” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Yangının ilk gününden itibaren gerekli her desteğin sağlandığını söyleyen Başkan Aras, şöyle devam etti: “İlçemizdeki tüm firmalar elindeki imkanlar doğrultusunda bölgeyi korumak için aracını gerecini ve personelini seferber etti. Gururla söyleyebilirim ki, ilçede eşi benzeri görülmemiş birlik yaşandı. Yangında sadece ormanlarımız zarar görmedi, aynı zamanda yaban hayatı, su kaynakları, toprak, iklim ve yerleşim birimleri de zarar gördü. Toplumsal farkındalığımızı artırmalıyız. Doğrudan veya dolaylı yollarla çıkan yangınları en aza indirerek bu konudaki başarımızı ortaya koymalıyız. Unutmayalım ki, kaybettiğimiz her orman, insanlığın geleceğini de tehdit etmekte.”

Hiç görülmemiş birlik-beraberlik

Bodrum’daki orman yangınını söndürme çalışmasında, itfaiyenin yanısıra halk da dayanışma örneği sergiledi, pet şişelerle alevlere müdahale etti.

‘Tatilcileri yine bekliyoruz’

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Kocadon, yangınların turizmi olumsuz etkilediğini ifade etti, “Zor günler bitti. Konuklarımızı yeniden ilçemize davet ediyoruz” dedi

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, zor günlerde önemli olanın vatandaşın yaralarının sarılması olduğunu söyledi. Yangının büyük iş kaybına yol açtığını ifade eden Kocadon, “Felaket öncesi her taraf tıklım tıklım doluydu. Ancak bu günlerde her taraf bomboş. Tatilcilerimiz ilçeden ayrıldı. Tüm işletmeler büyük sıkıntı içine girdi. Sezon öncesi bankalardan kredi alınmıştı. Şimdi kara kara düşünüyorlar nasıl ödeyeceğiz diye. Kredilerin ötelenmesi çözüm değil. Bodrum genelinde yüzde 35 rezervasyon kaybı yaşandı. Tatilcilerimizi yeniden bölgemize bekliyoruz. Geri dönerlerse yaralarımızı biraz olsun sarabiliriz. Bir kampanya başlatıyoruz. ‘Bodrum, Marmaris, Milas, Fethiye ve Datça sizi bekliyor’ diye. Yeniden teşvik edeceğiz halkımızı” diye konuştu. Kocadon, toplamda 222 kilometrekarelik bir alanın zarar gördüğünü, en çok da Mazı bölgesinin etkilendiğini, iki işletme ve dört prefabrik evin yandığını söyledi. Başkan Ahmet Aras ile güzel birliktelik sağladıklarını belirten Kocadon, “Gelen yardımları belediye koordinasyonunda dağıtıyoruz. İşbirliğimiz çok iyi. Otellerden yangın bölgesine ciddi yiyecek desteği sağlandı. Maalesef her zamanki gibi yine bazı durumlarda fırsatçılık oldu. Ancak buna Ticaret İl Müdürlüğü göz açtırmadı, cezayı kesti. Zor günlerde kullanılacak ihtiyaç malzemelerine böyle aşırı zam yapılması etik değil” şeklinde konuştu. Kocadon ayrıca, pandemiden dolayı yaşadıkları sıkıntının şimdi daha da artığını belirtti, şöyle devam etti: “Bundan böyle AVM’lere, devlet dairelerine aşısız kimse alınmasın. Ancak o zaman bu hastalığın önüne geçeriz, ülkemiz rahat nefes alır.”

Haberin Devamı

Hiç görülmemiş birlik-beraberlik

Haberin Devamı

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, alevlerin evleri kısa sürede sardığını söyledi, “Geri dönen tatilcileri bekliyoruz” dedi.

Hiç görülmemiş birlik-beraberlik

 

Alevler, Mazı yolundaki tarihi çeşmeyi kullanılamaz hale getirdi. 

Sibel Tüzün’ün evi kül oldu

Şarkıcı Sibel Tüzün, sakin hayat yaşamak için bir süre önce Milas’ın Bozalan köyünden iki katlı ev almıştı. Tadilatını yapan ve taşınmayı düşündüğü anda evi yanan şarkıcı yıkıldı. Tüzün, “Evimizi, köyümüzü, ağaçlarımızı alevlere teslim ettik. Komşularımız, arkadaşlarımız, canlarımız perişan oldu. Üzüntümüz tarifsiz. Canım Bozalan, canım Çökertme yandı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hiç görülmemiş birlik-beraberlik

“Söylentilere inanmak istemiyoruz”

Milas Çökertme’de restoran ve pansiyon işleten Ünsal Orhan, iki ay önce de yangınla başbaşa kaldıklarını belirtti, “Şimdi, çeşitli duyumlar alıyoruz. Ancak bunların doğru olduğunu aklımıza getirmiyoruz” dedi

Milas’ta çıkan orman yangınından işletme sahipleri de olumsuz etkilendi. Çökertme’deki tesislerin yangından sonra boşaldığı, pandemiden dolayı zaten zor günler geçirirken, şimdi işlerinin daha da zorlaştığı belirtildi. MYLASA Rotary Kulübü Başkanı Ünsal Orhan, aynı zamanda Çökertme’de restoran işletiyor. Yangının ardından söylentilere inanmak istemediğini belirten Orhan, “Gelip hasar kaydı yapıyorlar. Burayı boşaltın size ev yapacağız diyorlar. Vatandaş buna yanaşmıyor. Bir kısmını devlet karşılayacakmış, kalanı için de kredi çekilecekmiş. Ancak biz böyle bir şey istemiyoruz. Toplanan yardımlar doğru yerlere aktarılırsa sıkıntı olmaz. Rotary kulübü olarak gönüllüler grubu oluşturduk. 33 yaşındayım ve 30 yıldır burada oturuyoruz. Burada doğdum, ömrümü burada geçireceğim. Ailece işletmeciyiz. Restoranımız dedemden babama, ondan da bana ve erkek kardeşime kaldı. Çökertme’de ne yapabilirizi konuşuyoruz sürekli” dedi.

Su ürünleri mezunu olduğunu, çevredeki hemen hemen tüm işletme sahipleriyle aynı yaşlarda bulunduğunu ifade eden Orhan, şöyle devam etti: “İki ay önce de bölgemizde yangın çıkmıştı. O günden bugüne hep tehlike altındayız. Ormanları kimin yaktığı belli değil, kimin söndürmediğiyle ilgileniyoruz. Resmen kaderimizle başbaşa bırakıldık. Sadece bir uçak geldi. İtfaiye ve TOMA’ya hiç rastlamadık. Olası bir yaralanma durumunda sağlık ocağımız yok. Yeri tahsis edildi, bu bina acil yapılmalı. Köyümüzden hastaneye gitmek yaklaşık 1.5 saati buluyor. Yetkililerden destek bekliyoruz” diye konuştu.

Çökertme’de 150 hane bulunduğunu, ancak Gökbel, Kozalan ve Siteler bölgesinde de oturanların olduğunu söyleyen Orhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Köyümüzde yaklaşık bin kişi ikamet ediyor. Sağlık ocağının dışında sürekli bir itfaiye aracının bulunmasını istiyoruz. Acil durumlarda erkenden müdahale edilebilir. Yaz sezonunu bu yıl da zor şartlarda kapatacağız gibi. Bu yüzden kış turizmi için çalışıyoruz. Görüntülü bir film hazırlayıp Çökertme’yi daha da çok tanıtmak istiyoruz.”

Hiç görülmemiş birlik-beraberlik

Hiç görülmemiş birlik-beraberlik

Hiç görülmemiş birlik-beraberlik

YARIN: Girilmedik mahalle sokak bırakmadılar