Gündem Hindistan’da kasta göre tecavüz cezası

Hindistan’da kasta göre tecavüz cezası

30.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hindistan’da ağabeyleri evli bir kadınla kaçan alt kastlardan iki kız kardeşe köy konseyi tarafından tecavüz cezası verildi. Cezaya tepki yağarken, Uluslararası Af Örgütü’nün imza kampanyasına 40 bin kişi katıldı

Hindistan’da kasta göre tecavüz cezası

Hindistan, iki kız kardeşe verilen tecavüz cezasıyla çalkalanıyor. Ülkenin Uttar Pradeş eyaletinde ağabeyleri kendisinden üst kastta bulunan evli bir kadınla kaçan iki kardeşe tecavüz cezası verildi. Uluslararası Af Örgütü’nün açıklamasına göre, Baghpat köyünde tamamı erkeklerden oluşan ve yasal olmayan yönetici heyeti, kardeşleri evli bir kadınla kaçan iki kıza tecavüzün yanı sıra ve çıplak bir şekilde köyün etrafında yürümelerine karar verdi. Ceza verilen kızlardan birinin 23 yaşında Meenakshi Kumari olduğu diğerinin ise Kumari’nin henüz 15 yaşındaki kız kardeşi olduğu aktarıldı.

Haberin Devamı

Evleri yağmalandı

Kızların erkek kardeşi Ravi’nin uzun süredir üst kastlardan bir kadınla aşk yaşadığı, ancak kadının Hindistan yasalarına göre kendi kastından biriyle evlenmek zorunda bırakıldığı belirtildi. Kararın verilmesinin ardından kızların yaşadığı evin köy sakinleri tarafından yağmalandığı ifade edilirken, ailenin de olaydan sonra dönmemek üzere köyden kaçtığı vurgulandı. 23 yaşındaki Kumari geçen hafta Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, bölgedeki polisin kendisini ve ailesini korumak yerine taciz ettiğini belirterek şikayette bulundu. Uluslarası Af Örgütü, korkunç olayı ifşa etmesinin ardından imza kampanyası başlattı. Hindistan merkezi hükümetine olaya müdahil olma çağrısında bulunan örgütün kampanyasında şu ana kadar 40 bin imza toplandı. Örgüt yaptığı açıklamada, ‘Bu korkunç cezanın mazur gösterilmesi kabul edilemez. Yasalara aykırı ve adil olmayan bu karar için yetkililerin anında müdahale etmesi gerekiyor’ ifadelerini kullandı. Hindistan’ın kuzeyinde oldukça yaygın olan köy konseylerini genellikle toplumun yüksek kastlarından kıdemli erkek üyeler oluşturuyor. Konseyler, mahkemeler tarafından yasadışı ilan edilmiş olmasına rağmen, verdikleri kararlar Hindistan’ın kırsal bölgelerinde halen uygulanıyor.