Gündem Hızlı Metabolizma Diyeti - İki günde kas yapın

Hızlı Metabolizma Diyeti - İki günde kas yapın

10.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’li beslenme uzmanı Haylie Pomroy’un dünya çapında kilo vermek isteyenlerin başucu kitabı haline gelen ve 28 günde 9 kilo verdiren Hızlı Metabolizma Diyeti adlı kitabı, protein ağırlıklı ikinci aşamasında yağ yakıp kas geliştirmeyi hedefliyor

Hızlı Metabolizma Diyeti - İki günde  kas yapın

ABD’li şarkıcı Jennifer Lopez ve ABD’li aktör Robert Downey Jr. gibi ünlü yıldızların da uyguladığı ABD’li beslenme uzmanı Haylie Pomroy’un Hızlı Metabolizma Diyeti 28 günde 9 kilo kaybettirdiği biliniyor. Üç aşamadan oluşan ve Ramazan sonrası yavaşlayan metabolizmaları hızlandırmak için birebir olan hızlı metabolizma diyetinin böbrek üstü bezlerini çalıştırmayı ve stresi yatıştırmayı amaçlayan ilk aşamasından sonra bugün sırada yağ yakıp kas geliştirmeyi hedefleyen ikinci aşama var.

Çarşamba-perşembe
Pomroy, hızlı metabolizma diyetinin ikinci aşamasının protein ağırlıklı olmakla beraber yalnızca iki gün sürmesiyle uygulayanları bıktırmayacağını belirtiyor. Karaciğerin çalışmasına ve vücuda giren besini enerjiye çevirmeye yardımcı besinler, proteinler ve sebzelerin olduğu ikinci aşamada birinci aşamayla benzer olarak az miktarda yağ tüketiliyor. Ancak diyetin ilk iki gününden farklı olarak metabolizmanın kas yapmaya yardımcı olmaya başlaması için bu aşamada meyve veya tahıl tüketilmemesi gerekiyor. Beslenme uzmanı vücudun tüketilen yağsız proteinleri amino asitlere ve metabolizmanın da bu asitleri kasa çevirdiğinin altını çiziyor. Buna göre amino asitler karaciğeri harekete geçirmeleriyle metabolizma hızını da yükseltiyor. Pomroy, birinci aşamayı tamamladıktan sonra ikinci aşamanın listesindeki sebzelerle birlikte alınan proteinin yağa dönüşme olasılığının neredeyse imkansız olduğunun altını çiziyor. Böylece yalnızca yenilen yemekler enerjiye dönüştürülmekle kalmıyor; vücuttaki yağ depoları da kırılıp enerji olarak kullanılıyor.
Pomroy, dikkatli odaklanma gerektiren ikinci aşamanın yalnızca iki gün sürmesinin sebebinin de aşamanın yoğunluğu olduğunu söylüyor. Diyeti uygulayacaklara “Ne kadar kasınız varsa metabolizmanız o kadar çalışır ve o kadar yağ yakarsınız” tavsiyesini veren beslenme uzmanı bu süreçte doğru beslenme sayesinde metabolizma hızının artacağının da garantisini veriyor.
Kitabında sebzelerin önemini de vurgulayan Pomroy bol miktarda yenildiği takdirde bu “mucize” besinlerin proteinleri kasa çevirme işlemini başlatacaklarını belirtiyor. Son yıllarda beslenme uzmanlarının sıklıkla tavsiye ettiği düşük glisemik indeksli gıdalar (kan şekeri seviyesinde ani çıkışlara sebep olmayan) hızlı metabolizma diyetinde de önemli bir yer kaplıyor. Birinci aşamada bol miktarda tüketilen yüksek glisemik indekse sahip meyvelerin aksine bu aşamada çoğunluğu yeşil olan lahana, salatalık, karalahana, ıspanak, soğan, mantar, biber, marul ve brokoli gibi düşük glisemik indeksli sebzelerle beslenmek kilo vermeye yardımcı oluyor. Yağsız proteinlere örnek olarak ise tavuğun göğüs eti, hindi, balık ve yumurta beyazı gösteriliyor.
Karaciğerin 600’den fazla metabolik fonksiyona sahip olduğunu belirten Pomroy bu fonksiyonlardan en önemlilerinden birinin alınan her besin maddesini vücudun kullanabileceği hale dönüştürmek olduğunu ifade ediyor. Yağ hücrelerinin yakılmasında kilit rol oynayan karaciğerin görevini bu süreçte kolaylaştırmak için ikinci aşamanın diyet listesinden sapmamak gerekiyor. İkinci aşamadaki besinler sayesinde vücuda bol miktarda C vitamini takviyesi gerçekleşirken bu sayede birinci aşamada çalıştırılan böbrek üstü bezleri de güçlendirilmiş oluyor. Pomroy protein ağırlıklı beslenmek istemeyenlere ise aşamanın yalnızca iki gün olduğunu hatırlatırken üçüncü aşamaya geçmeden bu şekilde beslenilmemesi durumunda diyetin işe yaramayacağının altını çiziyor. Ancak beslenme uzmanı ikinci aşamanın besin listesinde bulunmayan karbonhidratların birinci aşamada bol miktarda tüketildiği için yüksek ihtimalle özlenmeyeceğini de sözlerine ekliyor.

1 gün nasıl geçiyor?

Tıpkı birinci aşamadaki gibi bu aşamada da uyandıktan sonraki yarım saat içinde kahvaltı etmek gerekiyor. Yağsız protein ve sebzeden oluşan kahvaltıya örnek olarak Pomroy yumurta beyazından yapılmış yumurta ve ıspanağı gösteriyor. İki veya üç saat sonra yeşil sebzelerle desteklenen ve proteinden oluşan bir ara öğün yenilecekken akşamüstü yenilen ikinci ara öğünde de protein alımına özen gösteriliyor. Beslenme uzmanı ara öğünlerde biftek veya üç yumurta beyazının uygun olduğunu belirtiyor. Öğle ve akşam yemeğinde protein ve sebzeden oluşan beslenme düzeni tekrarlanırken proteinlerin tok kalmaya yardımcı olduğu da vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Yemek listesi:

Karaciğerin çalışmasına yardımcı besinler: Lifli yeşiller, brokoli, lahana, soğan, sarımsak, limon
Yağsız proteinler: Yağsız biftek, tavuk göğsü ve hindi, az yağlı balık, ton balığı, kurutulmuş et
Glisemik indeksi düşük sebzeler: Karalahana, pazı, her çeşit marul, roka, tere
Vücuda giren besini enerjiye çevirmeye yardımcı besinler: Biftek, tavuk, morina balık türleri, kuşkonmaz

Menü örneği:
ÇARŞAMBA:
* Kahvaltı:
Yumurta beyazından omlet
* Ara öğün:
Somon füme ve salatalık
* Öğle yemeği:
Ton balığı ve salatalıklı salata
* Ara öğün: 30 veya 60 gram kurutulmuş et
* Akşam yemeği:
Biftek, kuşkonmaz ve marul
Perşembe:
* Kahvaltı:
Hindi jambon ve kereviz
* Ara öğün:
Doldurulmuş mantar
* Öğle yemeği:
Biftek ve ıspanak salatası
* Ara öğün:
Tuz ve karabiber eklenmiş üç yumurta beyazı
* Akşam yemeği:
Biftek ve lahana çorbası

Haberin Devamı

Hızlı metabolizma diyeti Doktor Öz’de

Haylie Pomroy geçtiğimiz nisan ayında dünyanın en ünlü doktorlarından Mehmet Öz’ün programına konuk olarak üç aşamalı diyetini Öz’e de anlatmıştı. Ünlü doktor diyetin özetini internet sitesinde okuyucularla paylaşırken yayında da Pomroy’a övgüler yağdırdı.

İkinci aşamada ağırlık kaldırma

Pomroy ikinci aşamada ağırlık kaldırmanın metabolizmayı hızlandıracağını belirtirken sakatlık yaşamamak için bir eğitmenden yardım almayı öneriyor.

Yarın: Yağ yakımının ivme kazandığı ve ilk iki aşamanın aksine bol yağ tüketilen hızlı metabolizma diyetinin üçüncü ve son aşaması