12.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Arif Balkan - İstanbul
Başbakan Binali Yıldırım’ın Gelibolu ile Lapseki arasında yapılması planlanan boğaz köprüsünün temelinin gelecek yıl 18 Mart’ta atılacağını açıklaması, Çanakkale’de büyük heyecan yarattı. Avrupa ve Anadolu yakasında köprünün ayaklarının bulunacağı Gelibolu ve Lapseki’de ise herkesin gündemi yeni köprü. Bölgede köprü beklentisi çeyrek asır öncesine kadar dayanıyor. Yıllardır konuşulan köprü projesinin hayata geçecek olması, ilçe sakinlerince mutluluk kaynağı. Köprüyle Çanakkale’nin çehresinin değişeceğini ve feribot sıralarının tarih olacağını düşünen Gelibolu ve Lapsekililer, müjdenin ardından dönümü 10 bin lira olan arsalarının 50-60 bin lira olduğunu söyledi.
Gelibolu’da sokaklarda ilçe sakinlerinin öncelikli gündem maddesi Çanakkale 1915 Köprüsü. İsmail Akçay, Hasan Yeşilyurt ve Emin Özal’a Gelibolu’da bir çay evinde rastlıyoruz. Köprünün Gelibolu ayağına en yakın yerleşim yeri olan Sütlüce köyü sakini Akçay, Başbakan Yıldırım’ın yıllardır bekledikleri müjdeyi nihayet verdiğini söylüyor. “Yıllardır Çanakkalelinin beklediği bir haberdi bu. İlçemiz için önemli. Bizim köy civarında araziler de oldukça değerlendi” derken, Yeşilyurt’tan itiraz geliyor. Feribot sırasının Gelibolu için sorun olduğunu belirten Yeşilyurt, “Sıra da olsa özellikle yaz dönemlerinde ilçemize gelenler alışveriş yapıyor. Bu bize büyük katkı. Köprü olursa insanlar durmadan transit geçecek. Bizim için çok iyi olmaz” diyor. Özal ise köprünün sadece Çanakkale ya da ilçeleri için değil Türkiye için büyük bir proje olduğunu belirterek, “Yapılan bir hizmet hiç kötü olur mu be ya?” diyor.
‘Termik santral daha tehlikeli’
Gelibolu’nun CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Özacar her konuda olduğu gibi, boğaz köprüsü konusunu da olumlu tarafları ile ele aldıklarını belirterek, “Boğaz Köprüsü’nden geçenler geçecektir, bölgemizi tercih edenler edecektir. O zaman bunun özelliği de ortaya çıkacak. Köprü ne zaman yapılır bilemem. Ancak bölgemizi kötü etkileyeceğini düşünmüyorum. Her olayda olduğu gibi olumlu ya da olumsuz etkileri olacaktır. Köprünün bölge tarımını olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Bölgemizi asıl termik santrallerin etkileyeceğini, karşımızdaki, yanımızdaki termik santrallerin bölge için asıl tehlike olduğunu düşünüyorum. Termik santral tüm bunlardan daha tehlikeli olan bir girişimdir. Köprüden değil, termik santrallerden olumsuz anlamda etkileneceğiz” diyor.
‘Artık her şey çok daha net’
‘Sürekliliği olmalı’
Köprüden bazı beklentileri olduğunu belirten Yılmaz, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Öncelikle burada istihdam alanında ciddi bir katkı olacağını düşünüyoruz. Köprünün bir ayağı tarafında bin 500 kişi, diğer ayağında bin 500 civarında işçi istihdam edilmesini öngörüyoruz. Belde ve köylerimizle nüfusumuz 20 bin civarında. Bizde sanayi yok. Tarıma dayalı bir meyvecilik var. İnsanların çoğu bizim bölgemize gelip yerleşmek istiyorlar, gelip ev, arsa almak istiyorlar. Uzun zamandır bu talep vardı ama son 1 haftadır bu kat be kat arttı. Telefon edip, ‘Lapseki’de otel var mı? Otel yapalım’ gibi taleplerle geliyorlar. Bizim kapımız herkese açık. Bölgenin gerçekten değerlenmesi lazım. Araziler değerlenir ama bunun yanında bölgede otel var mı? Yani sürdürülebilir bir kalkınma planlıyoruz. İnsanlar arazilerini sattılar. Bitti mi yani iş? Bunun sürekliliği olmalı. Kendi çalışmalarımızı yapıyoruz. Burada çarpık yapılaşmaya asla ve asla müsade etmeyeceğiz. Bakir doğa dokusu önemli.”
‘5 olan emlakçı sayısı 80’e çıktı’
Gelibolu’da Yüksel Emlak’ın sahibi Mahmut Yüksel, Başbakan’ın açıklamasının ardından emlak hareketinin hiç olmadığı kadar arttığını belirterek, “Biz de projeyi planlarımıza ekledik. Müşterilerimize bu harita üzerinden arsa satışı yapıyoruz. Bağlantı yolları, viyadükler hepsi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planından alıntı. Projeye dair yapılan her açıklama dönem dönem burada hareketliliğe sebep oluyordu. Ancak bu kez durum farklı. Bu kez Başbakan’ın ağzından bizzat tarih verilerek projeden bahsedildi. İlçede Sütlüce ve çevresinde özellikle deniz kenarında arsaları olanlar da katlanan değerin farkında. Önceden dönümü 50 bin olan yer şu an 150-200 bin lira değerinde” ifadelerini kullanıyor.
Lapseki’deki arsa fiyatları da Gelibolu’dan çok farklı değil. Lapseki’de 7 yıl önce 5 emlakçı olduğunu belirten Erayefe Gayrimenkul ortaklarından Erdem Bellibaş, “Sadece 7 senede 80’e yakın emlakçı oldu ilçemizde. Bu rakam bile buradaki emlak hareketliliğinin en net göstergesi. Söylenti aşamasında olan proje artık net şekilde ortada. 3 yıl önce dönümü 10 bin olan arsalar artık 50-60 bin lira. Özellikle İstanbul ve Bursa’dan ciddi talepler alıyoruz” diye konuşuyor.
Ray hattı da olacak
Çanakkale 1915 Köprüsü, Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edilecek. Çanakkale Boğazı’nın ilk, Marmara Denizi üzerindeki 5’inci asma köprü olacak köprü 2 direkli olacak. 3+3 şeritli inşa edilecek köprünün uzunluğu 3 bin 869 metre olacak. İki direk arası mesafe ise 2 bin 23 metre olarak planlandı. Köprü lastik tekerlekli araçların yanı sıra sahip olacağı ray hattı sayesinde de tren geçişlerine elverişli halde olacak.