Gündem Hoş geldin!

Hoş geldin!

10.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 19 Ocak’ta başlayan uzay görevini başarıyla tamamlayıp dün Dünya’ya döndü.

Hoş geldin

Yurt çapında 19 Ocak’ta başlayan uzay heyecanı dün yine zirve yaptı. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan SpaceX’e ait Dragon kapsülü, dün ABD’nin Florida eyaleti açıklarında okyanusa iniş yaptı.  

Haberin Devamı

7 Şubat’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) ayrılan ve 4 ülkeden 4 astronotu taşıyan Dragon kapsülünün Dünya’ya dönüş yolculuğu 47 saat sürdü.  

Okyanusa iniş sonrası kapsülle gemiye alınıp dışarı çıkarılan Gezeravcı ve beraberindeki astronotlara sağlık taraması yapıldı.

Sağlık durumlarının iyi olduğu bildirilen astronotların gemiden helikopterle havalimanına, oradan da uçakla Houston’a götürüldüğü bildirildi. Gezeravcı ve diğer astronotların, uzay yolculuğu sonrası Dünya’ya uyum sürecinin sağlanması için Hous-ton’da birkaç gün dinlenecekleri bildirildi. 

Hoş geldin

Erdoğan’dan ‘devam’ mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Dragon’un inişinden sonra “Gezeravcı astronotumuz inişini yaptı. İnşallah daha birçok Alper Gezeravcıları uzaya, Türkiye olarak göndereceğiz” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonunun tamamlandığını belirtti.

Haberin Devamı

‘Fazladan 6 gün kaldık’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dünya’ya dönen astronot Alper Gezeravcı ile görüntülü konuştu. Kacır, “Sizinle gurur duyuyoruz. Türkiye’nin uzay bilim misyonunu gerçekleştirerek tarihte Türk milleti için yeni bir sayfa açmış oldunuz” dedi. Alper Gezeravcı ise “İnşallah memleketimize daha çok başarılara imza atacak çalışmalar yapacağız. Fazladan 6 gün daha kaldık. Bizim için büyük şanstı” diye konuştu.

Tarihe geçti

Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu, SpaceX’e ait Dragon kapsülünün Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden 19 Ocak’ta fırlatılmasıyla başladı. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) 18 günde 13 bilimsel deneye imza attı. Gezeravcı ve ekibi için 2 Şubat’ta ISS’de veda töreni yapıldı. Dönüş için ilk tarih olarak 3 Şubat belirlenirken, hava koşullarının elverişli olmamasından dolayı ekibin ISS’den ayrılması 3 kez ertelenmişti. 7 Şubat’ta ISS’den ayrılan mürettebatı taşıyan Dragon kapsülü dün Türkiye saatiyle 16.29’da Florida’da okyanusa indi.