Gündem Hrant’sız 15 yıl

Hrant’sız 15 yıl

20.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink katledilişinin 15’inci yıl dönümünde, suikaste uğradığı yerde anıldı. Hayat arkadaşı Rakel Dink anma konuşması esnasında gözyaşlarına hakim olamadı.

Hrant’sız 15 yıl

 

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 15’inci yıl dönümünde suikaste uğradığı Agos gazetesi önünde gerçekleştirilen törenle anıldı. Türkçe ve Ermenice ‘Sarı Gelin’ türküsünün eşlik ettiği törende türkü, Dink’in vurulduğu saat olan 15.05’te sustu. Törene katılan yüzlerce kişi bu dakikaları saygı duruşuyla karşıladı.

Haberin Devamı

Sloganlar yükseldi

“Buradayız Ahparig”, “Hrant için adalet için”, “Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeniyiz”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant” sloganlarının yükseldiği anma töreninde grup, Dink’in düştüğü noktaya karanfiller bıraktı. Karanfil bırakanlar arasında Dink’in eşi Rakel Dink de vardı. Agos binasına da Hrant Dink resminin olduğu üzerinde, “Büyülü sözlerinden, keskin bakışında, barış inanından, o kocaman gülüşünden uzak 15 yıl geçti Ahparig. Ama hafızanın hükmü geniş, senin sözünün arkasındayız. Cesaretini kalbimize yazdık, gülüşünü yüzümüze kazıdık. Bil ki her eksik yılda daha da çoğalıyoruz ahparig. 15 eksik yıl” ifadelerinin olduğu, Hrant’ın Arkadaşları imzalı pankart asıldı.

‘Sesin hala kulağımda’

Haberin Devamı

Rakel Dink anma etkinliğinde konuşmasına başlarken gözyaşlarına hakim olmadı. Dink'in ağlamasıyla alanda uzun bir sessizlik yaşandı.

Sessizliğin ardından Dink konuşmasına şu sözlerle devam etti: "15 yıl oldu. Sesin hâlâ kulağımızda. Şu geçmişin kilidini açalım da özgür kalsın acı dolu ruhlar. Evimizi inşa edeceğimiz, sağlam kayadır gençlik. Hakikat sağlam kayadır. Gelecek korkuları ve hayalleriyle büyüklerinin acı dolu mirası arasında sıkışıyor çocuklar. Ya kendilerine ya başkalarına zarar veriyorlar. Oysa bir araya gelip su gibi aksalar karşılarında hiçbir şey duramaz. Bu dünya ne zorbalar ne zulümler gördü, gün geldi hepsi yıkıldı" ifadelerini kullandı. Soğuk havaya rağmen yüzlerce kişin katıldığı törende hüzün hakimdi. Tören sırasında ağlayan 63 yaşındaki Ümit hanım, “Kardeşçe yaşamak bu kadar zor değilken, Hrant kardeşçe yaşamak istediği için katledildi” dedi.

Törene Dink’in eşi Rakel, çocukları Arat Dink, Delal Dink, Sera Dink, kardeşi Yervant Dink, ve Hrant’ın arkadaşlarının yanı sıra, milletvekilleri, yerel idareciler ve Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya katıldı.

Kılıçdaroğlu’ndan Dink mesajı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Anadolu; ayrışmanın ve nefretin değil, daima sevgi, birlik ve hoşgörünün yeşerdiği topraklardır.  Bu toprakların evladı olarak birlikteliğin gelişmesi için mücadele eden Hrant Dink’i aramızdan koparılışının 15. yılında sevgi ve özlemle anıyorum” ifadelerine yer verdi. - ANKARA Milliyet